MRU, o situatie ,,win - win". Daca rezista. (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Martie 2012, ora 14:37
10464 citiri
MRU, o situatie ,,win - win". Daca rezista. (Opinii)
Foto: gov.ro

Nu cred ca vom avea vreodata confirmarea oficiala si explicita a incidentului petrecut, se pare, in sedinta coalitiei de luni cand, spun surse politice, premierul Ungureanu ar fi intrat in conflict deschis cu liderii coalitiei care i-ar fi cerut sa inceapa sa imparta in teritoriu banii din fondul de rezerva al prim ministrului, sub amenintarea ca, in caz contrar, nu vor mai sustine in parlament proiectele guvernului.

"Nu mai discut in contextul acesta. Faceti presiuni prea mari", ar fi declarat premierul dupa care ar fi iesit furios din sedinta, insotit de ministrii Justitiei si al Finantelor. Liderii PDL s-au grabit sa infirme incidentul pe toate vocile cu putinta, invocand o intoxicare pusa la cale de Opozitie. Poate ca este o intoxicare, dupa cum spun liderii PDL, dar dinspre premier nu a venit niciun comentariu, iar ministrul Justitiei a dat o declaratie ambigua, care lasa sa se inteleaga ca au existat dispute pe prioritatile financiare ale guvernului. In plus, unele coincidente si, mai ales, logica pledeaza pentru veridicitatea informatiei.

Era o chestiune de timp sa se ajunga aici, pentru ca aceasta este politica romaneasca. "Pe vremea fostului guvern se putea", i s-ar fi reprosat premierului in sedinta coalitiei, ca replica la refuzul domniei sale de a deschide rezerva pentru mita electorala si indelustarea clientilor sponsori.

Da, se putea. S-a putut in toate guvernarile din ultimii 22 de ani. Toate guvernele au secatuit bugetul cu astfel de pomeni cu care primarii sa-si cumpere voturile pentru ca mai apoi sa garanteze victoria partidului la parlamentare si prezidentiale. Cazul Apostu este doar o mostra pentru cat de bine se "se putea" si nu numai in timpul Guvernului Boc. Si daca de 22 de ani aceasta practica se dovedeste atat de profitabila, cum sa renunte actuala putere la ea de buna voie? Daca nu poti dispune cum vrei de buget, care mai e smecheria sa guvernezi?

Despre faptul ca teritoriul astepta tot mai nerabdator banii din rezerva premierului se stie de ceva vreme. Dupa cum se stie ca premierul a tot amanat momentul. Ei bine, se pare ca rabdarea politicienilor fata de tanarul premier care se crede independent a ajuns la final si a fost pus la punct. Doar pentru ca, pentru prima data, raspunsul venit din partea unui premier roman a fost cu totul diferit de cel asteptat.

Prin refuzul sau de a deschide fondul de rezerva al guvernului pentru jaful electoral, Mihai Razvan Ungureanu stabileste o premiera remarcabila. Iar daca va rezista pana la capat, momentul va deveni unul de-a dreptul istoric pentru politica romanesca. Si logic ar fi sa reziste, cu orice pret, pentru ca acest refuz obstinat si de acum public il plaseza intr-o situatie ideala, de tip "win -win". Asta, desigur, daca-l tin nervii si are suficient curaj. Dar alta sansa nici nu are.

Mihai Razvan Ungureanu a repetat de cateva ori de la inceputul mandatului ca viitorul sau politic depinde de succesul acestui mandat. Ce inseamna succes? Majorarea salariilor, daca se va produce, a fost deja asumata de Traian Basescu si apoi ea este deja perceputa drept un gest populist electoral obisnuit. Cresterea economica, si sa existe, se va cuantifica greu in nivelul de trai al oamenilor si, in orice caz, dincolo de limitele actualului sau mandat de premier.

Doua sunt palierele pe care care premierul poate face cu adevarat diferenta pe termen scurt. Pe de-o parte, absorbtia fondurilor europene, care insa, din cauza unei inertii firesti, trece greu pragul dintre procentele de pe hartie si recunoasterea publica. Al doilea si, probabil, cel cu maxim impact este combaterea clientelismului exasperant al clasei politice.

Daca MRU va reusi sa diminueze, caci de oprit cu totul e foarte greu, jefuirea electorala si clientelara a banului public, domnia sa va marca intrarea intr-o alta logica politica pe care Romania o astepta de ani de zile aproape fara a mai spera ca este posibila. Rezistenta in fata presiunilor mizerabile ale clasei politice ar insemna ca premeirul Ungureanu a trecut poate cel mai important test politic al acestui mandat si i-ar deschide perspectivele unei cariere cu adevarat fulminante de alergator solitar cu adevarat antisitem. Dupa cum cedarea in fata lor, inscrierea in logica politica traditionala, l-ar ingropa rapid in plutonul tinerilor politicieni celor care s-au nascut talente si au murit sperante.

Pana la urma, ce are de pierdut? Daca rezista si ramane in functie se va numi ca a infrant sistemul si cine nu stie ce efect are o asemenea victorie asupra popularitatii unei persoane, sa se uite la scorurile lui Raed Arafat. Daca va fi demis devine erou national, care a renuntat la functie si privilegii in apararea banului public. Nu cred insa ca actuala coalitie isi permite sa se debaraseze de MRU tocmai pentru ca a refuzat sa se inscrie in modelul clientelar si electoral traditional.

O asemenea masura ar fi sinucigasa, mai ales pentru un PDL pe care demiterea lui MRU l-ar putea arunca in zona procentelor cu o cifra. Dar nici la ultimele infuzii de bani publici nu se poate renunta usor in campanie, pentru ca si ea trebuie finantata, nu-i asa? Si atunci, singura sansa a partidelor din coalitie este sa exercite presiuni infernale asupra premierului, adica exact cele pe care le si exercita si care au generat conflictul din sedinta coalitiei.

Ma astept la o batalie pe viata si pe moarte cu atat mai mult cu cat confruntarea a devenit publica. Premierul a ridicat si mai mult nivelul asteptarilor si isi joaca practic viitorul politic. Dar si partidele isi joaca ultimele tunuri ale acestui an de guvernare si electoral pe deasupra. Ramane de vazut cum va arbitra Traian Basescu acest meci. Ultimele sale declaratii nu prea dau, din pacate, motive de optimism.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Mihai Razvan Ungureanu coalitie, #Ungureanu coalitie scandal, #Ungureanu ameninta demisie , #premier