"Salutar", cel mai cautat cuvant in DEX online dupa lectia aplicata de MRU lui Gadea

Vineri, 16 Martie 2012, ora 11:15
18893 citiri
"Salutar", cel mai cautat cuvant in DEX online dupa lectia aplicata de MRU lui Gadea
Foto: Antena 3

Disputa dintre premierul Mihai Razvan Ungureanu si moderatorul Antenei 3, Mihai Gadea, referitoare la folosirea corecta a unor cuvinte din limba romana i-a trimis pe romani sa consulte DEX-ul.

Astfel, versiunea online a dictionarului explicativ a inregistrat o crestere a traficului cu 13%. Dupa emisiunea de marti seara, peste 15.000 de romani au vrut sa afle sensul cuvanului "salutar", desi - cu o zi inainte - nimeni nu fusese interesat de semnificatia acestui cuvant.

Pe al doilea loc in clasamentul celor mai cautate cuvinte se afla "fortuit", dat ca exemplu de primul ministru drept unul dintre cuvintele care sunt folosite incorect in mod frecvent. Peste 3.500 de romani au vrut sa afle adevarata semnificatie a lui "fortuit".

Urmatorul cuvant in topul cautarilor a fost "silogism", iar pe locul patru s-a aflat un nume propriu: Iasi. Dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a intrebat pe Gadea care este pluralul acestui cuvant, romanii au deschis dictionarul.

Ungureanu i-a dat lectii de limba romana lui Gadea

Premierul Mihai Razvan Ungureanu l-a pus in dificultate pe Mihai Gadea, moderatorul emisiunii de la Antena 3, la care era invitat, marti seara, in legatura cu sensul cuvantului "salutar".

"Salutar inseamna salvator? Atunci nu-i salutar. Deci salutati gestul (...) N-am vrut sa va corectez", i-a spus Ungureanu lui Mihai Gadea, la inceputul emisiunii, cand moderatorul a folosit acest cuvant cu un sens nepotrivit, in opinia premierului.

Pus in dificultate, Gadea a replicat ca nu vrea sa-l contrazica pe "domnul profesor" si ca nu este usor sa aiba un intelectual in platou.

Cu toate acestea, la sfarsitul emisiunii, Gadea a afisat pe un ecran urias o definitie a cuvantului "salutar", luata dintr-un Dictionar Explicativ al Limbii Romane, intr-o editie electronica, in care explicatiile sunt oferite de utilizatori.

Ungureanu i-a explicat moderatorului ca greseste si ca, totusi, a folosit cuvantul "salutar" in mod gresit.

"Veti primi din partea mea o carte a lingvistului Alexandru Graur", a replicat premierul, explicand ca "salutar" este unul din acele cuvinte utilizate incorect, care si-au schimbat sensul si au devenit comune, cum este si cazul cuvantului "fortuit", de exemplu.

Mai mult, Mihai Razvan Ungureanu i-a mai pus lui Mihai Gadea cateva intrebari-incuietoare - precu plurarul de la "Iasi" - la care moderatorul a preferat sa nu raspunda.

Filmuletul in care seful Executivului i-a dat lectii de gramatica lui Gadea a facut valva pe Internet. La doua zile dupa emisiune, insa, inregistrarea a fost scoasa de pe YouTube.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ungureanu Gadea salutar, #Ungureanu Gadea lectii gramatica, #dictionar Ungureanu Gadea fortuit , #premier