Silviu Hotaran, din Consiliul Consultativ: E nevoie de masuri cu efecte rapide - Interviu

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 14:37
3497 citiri
Silviu Hotaran, din Consiliul Consultativ: E nevoie de masuri cu efecte rapide - Interviu
Foto: Arhiva

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut, marti, prima intalnire cu cei 26 de membri ai Consiliului consultativ pentru mediul de afaceri, din care face parte si Silviu Hotaran, fostul sef al Microsoft, actualmente director al GKTI Semper Human, firma de training.

Acest consiliu are rol de sesizare a impactului politicilor economice guvernamentale asupra mediului de afaceri, in folosul economiei nationale, si de dezbatere a unor initiative economice.

Potrivit premierului, obiectivul forului este de "a consolida puntile de legatura intre politicile economice guvernamentale si mediul economic pe ambele dimensiuni ale acestuia, creator de valoare adaugata, pe de o parte, si generator de taxe si impozite, asigurand veniturile necesare functionarii statului, de cealalta parte".

Astfel, reprezentantii mediului de afaceri vor putea transmite sugestii pentru asigurarea cadrului corespunzator din partea politicilor guvernamentale, scopul fiind crearea unui mediu de coabitare si cooperare in folosul economiei romanesti si asigurarea cadrului corespunzator pentru a duce la bun sfarsit obiectivele economice ale Guvernului.

De asemenea, Ungureanu a precizat ca Guvernul are in vedere gasirea, in comun cu mediul de afaceri, a unor solutii si in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale si in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

Coordonatorul acestui Consiliu Consultativ este Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank.

Unul din membrii forului este si Silviu Hotaran, care a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca scopul acestuia este de a propune masuri care pot fi implementate pe termen scurt, deoarece Romania are nevoie de rezultate imediate.

Ce inseamna acest Consiliu pentru dvs si pentru Romania?

Sunt placut impresionat de aceasta invitatie, de aceasta numire si imi doresc, alaturi de colegii mei, sa incercam sa facem ceva. E adevarat ca este o premiera care merita toata stima si toata atentia.

Care sunt principalele probleme ale mediului de afaceri si ce masuri doriti sa propuneti pentru rezolvarea lor?

E un pic cam devreme sa ne aruncam in consideratii de acest gen. Exista multe probleme ale mediului de afaceri, pe termen scurt si pe termen lung. Ar trebui sa realizam ceva si pe termen scurt, deoarece avem multe planuri pe un timp indelungat, si cred ca ar trebui sa incercam sa facem mai multe in zona de executie. Sa nu uitam cat de important este, pentru toata lumea, impactul pe care il va avea acest proiect, daca va fi unul de succes. Semnalele pe care incercam sa le transmitem sunt cele mai importante.

Care ar fi acestea?

Incercam sa facem ceva pe termen scurt, adica in urmatoarele luni. Fie ca e vorba de gradul de asimilare a fondurilor europene, fie ca e vorba de fiscalitate sau de relansarea economica, toate sunt subiecte care merita atentia noastra.

Cum vedeti economia Romaniei, per ansamblu?

Eu sunt un optimist incurabil, vad mult potential in tara noastra. Eu acum ma ocup de partea de educatie si ma consider un antreprenor in acest domeniu. Stim foarte bine ca cultura de managemnt nu este, inca, la nivelul altor economii si, totusi, pot spune ca aici, in Romania, poti face mai usor diferenta. Adica poti sa realizezi mai multe lucruri, pentru ca se porneste de la un alt nivel.

Eu nu ma vad in alta tara, decat aici. Cred in lucrurile pe care le putem face si imi doresc sa facem ceva concret, care sa se vada imediat. Multa lume considera ca schimbarea trebuie sa fie ceva extrem de amplu, insa eu cred in importanta micilor pasi, pe care ii putem face acum.

Deci vreti sa va axati pe proiecte pe termen scurt...

Sper sa facem ceva acum, care sa aiba efecte rapide, deoarece inceputul conteaza foarte foarte mult.

Este Romania atractiva pentru investitori?

Trendul a inceput sa creasca din nou, sunt destule semne care arata ca exista credibilitate pentru ce se intampla in Romania si aici ma refer la vanzarea de bonduri, privatizarile care s-au facut in ultimul timp, toate acestea pot fi considerate pozitive, dincolo de aspectele care pot fi comentate si discutate.

Care sunt domeniile cu cel mai mare potential?

Dupa parerea mea, IT-ul are un mare potential, sunt multe firme care se dezvolta rapid, va pot da doar doua exemple, BitDefender, care este admirabil modul in care incearca sa se globalizeze, pornind din Romania, si TotalSoft, firme care au succes si pot constitui un model succes pentru ceilalti. De asemenea, sunt multe alte firme, necunoscute pentru romani, dar care sunt foarte apreciate in strainatate. Mai sunt si alte exemple de domenii cu potential, poate agricultura, dar nu sunt eu in masura sa ma pronunt.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Hotaran Consiliu Consultativ Ungureanu, #interviu Silviu Hotaran, #Consiliu Consultativ Ungureanu , #premier