Supunerea PDL de catre Ungureanu (Opinii)

Duminica, 18 Martie 2012, ora 09:31
6369 citiri
Supunerea PDL de catre Ungureanu (Opinii)

La prima vedere, Mihai Razvan Ungureanu e al nimanui. Nu conduce niciun partid, e nou si fara ancore solide in coalitie. Cu toate astea, are toate fraiele puterii in mana. Doar ca, pentru a performa cu adevarat, dincolo de management bun si reusite economice, are nevoie de inca ceva. Sa treaca peste PDL chiar in timp ce-l tine aproape.

Cu alte cuvinte, daca vrea sa fie credibil, trebuie sa taie capete. Multe. Multi oameni numiti pe criterii politice si care fie si-au dovedit ineficienta de-a lungul timpului, fie au fost implicati in cazuri cel putin suspecte. Ce-i drept, laudabil pentru el, deja a inceput si a schimbat o serie de oameni, in general directori care n-au performat si pe care Boc nu i-ar fi schimbat nici dupa 5 luni de controverse.

Nu e de ajuns. Conditia pentru a dovedi ca e un lider e sa schimbe oameni cu adevarat grei. Din ce a dat semne, chiar va schimba. Peste o luna, cand expira "ultimatumul" dat pentru combaterea evaziunii fiscale si aducerea a 1,5% din PIB la buget, s-ar putea sa nu-l mai avem nici pe de neschimbatul Sorin Blejnar. Zis, printre altele, "Regina" sau "seful cel mare". As putea sa pun un pariu ca vor urma si altii. Nu exista alta cale de a demonstra ca ai cu adevarat forta, ca esti omul care poate sa miste lucrurile in seara asta. Daca va continua politica lui Boc, de taraganare, de incercare sa impace pe toata lumea, pe toate filialele care au sustinut te-miri-ce numit, va esua rasunator.

Atuul lui Ungureanu

Problema va fi la PDL. Vor accepta lucrurile astea? Vor accepta sa nu mai fie ei cei care decid numirile, care decid cum se invart lucrurile? Problema e asta - nu prea au ce sa-i faca lui Ungureanu. Depind de el. De schimbat nu-l pot schimba. De mustrat public, ar fi sinucigas, in postura in care se afla acum PDL, care are nevoie ca de aer de un lider credibil cu care sa se asocieze. Ce sa-i faca? Nu pot nici vota motiuni impotriva lui, nici sa-i blocheze propunerile legislative.

La ora asta, PDL e, intr-o varianta soft, prizonierul lui Ungureanu. Premierul are toate atuurile. Trebuie doar sa se foloseasca de ele. Pentru ca, sa nu uitam, detine cea mai puternica functie din Romania, cea de premier. Obisnuiti cu Traian Basescu, a carui putere e mai mult informala, am crede ca e cea de presedinte. Deloc. MRU are pixul in mana si poate schimba mai multe lucruri decat oricine in tara asta. Paradoxal, o atitudine ferma a lui Ungureanu fata de PDL le-ar aduce beneficii ambelor parti.

Pentru ca plusul de imagine pe care i-l aduce premierului o atitudine ferma, departe de micile intelegeri politice si de tolerarea unor figuri dintre cele mai dubioase, se poate rasfrange si asupra PDL, pe general. Chiar daca vor avea de pierdut lideri locali care-si vor vedea schimbati oamenii.

Pe scurt, asta are de facut Ungureanu. Sa se impuna in fata PDL. Sa domine PDL. Pentru ca asta face un lider.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#supunerea PDL Ungureanu, #relatie PDL Ungureanu , #premier