Ungureanu, atac la Blejnar: Si-a facut datoria atat cat s-a putut, asteptarile sunt mai mari

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:27
2611 citiri
Ungureanu, atac la Blejnar: Si-a facut datoria atat cat s-a putut, asteptarile sunt mai mari
Foto: TVR Info

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus miercuri ca are convingerea ca Sorin Blejnar "a lucrat cu buna credinta", dar a atras atentia ca "este exclusa ideea vehiculata cu privire la colectarea unor sume suplimentare" la bugetul consolidat.

"Sub conducerea domnului Blejnar, aceasta autoritate - care are si lege proprie si reglementari proprii - a atins o anumita altitudine. E foarte bine ca a fost asa. Sunt convins ca si domnia sa a lucrat cu buna credinta, ca si-a facut datoria atat cat s-a putut, dar asteptarile sunt mult mai mari", a declarat miercuri premierul Ungureanu, la inceputul sedintei comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale.

Seful Executivului a facut o scurta prezentare a analizelor facute la nivelul ANAF, de catre aparatul primului ministru. "Ne-a interesat diagnosticul de management al institutiei. Am constatat ca in anul 2011 si in primul trimestru al anului 2012 incasarile la bugetul consolidat al statului s-au situat sub planul stabilit de MFP, imprejurare in care este exclusa ideea vehiculata cu privire la colectarea unor sume suplimentare", a explicat premierul Ungureanu.

Acesta a precizat ca "deficientele majore pe linia prevenirii si combaterii evaziunii fiscalese se datoreaza utilizarii unor metode invechite de actiune, neadaptate la formele actuale de frauda fiscala, dar si lipsei de colaborare intre diversele structuri componente ale institutiei".

"Acest mod de management defectuos a creat posibilitate interventiei factorului uman in toate structurile, la toate nivelurile, subiectivismul in aprecierea situatiei fiscale fiind un fenomen generalizat. Astfel ca nu se poate vorbi despre respectarea principiului egalitatii contribuabililor in fata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat", a mai aratat, in context, seful Executivului.

ANAF nu a permis MAI accesul la bazele de date proprii pentru combaterea evaziunii

Premierul a reprosat fostei conduceri a ANAF ca nu a colaborat cu alte institutii ale statului, in actiunile de combatere a evaziunii fiscale, dand ca exemplu faptul ca Agentia nu a permis MAI sa aiba acces la bazele de date proprii pentru informatii specifice.

"La nivelul comunicarii si al colaborarii interinstitutionale, ANAF - ca prima institutie responsabila in combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, noi credem ca nu a actionat unitar impreuna cu celelalte institutii ale statului", a spus primul ministru, in cadrul comitetului pentru combaterea evaziunii fiscale, prezentand analiza facuta cu privire la activitatea Agentiei. Seful Executivului a dat ca exemplu faptul ca ANAF nu a permis MAI sa aiba acces la bazele de date proprii pentru informatii care ar fi putut ajuta in combaterea evaziunii fiscale.

"Am constatat deficiente in cooperarea cu Ministerul Administratiei si Internelor, caruia nu i s-a permis accesul la bazele de date proprii cu informatii specifice. Am dreptate, domnule ministru sau nu?", i s-a adresat premierul Ungureanu ministrului de Interne, Gabriel Berca. "Aveti dreptate", a raspuns ministrul.

De asemenea, Ungureanu a aratat ca, pana acum, "cooperarea institutionala s-a rezumat doar la rezolvarea punctuala a solicitarilor venite din partea organelor de Politiei sau a unitatilor de Parchet".

Intrebata daca are dreptate, si procurorul general Laura Codruta Kovesi a raspuns afirmativ.

In context, primul ministru a cerut reanalizarea modului de actiune, "astfel incat comunicarea sa fie rapida, directa si orientata spre obtinerea de rezultate calitative". Printre rezultatele calitative, seful Executivului a amintit "destructurarea gruparilor infractionale, recuperarea rapida a prejudiciilor si utilizarea eficienta a resurselor, in raport cu rezultatele obtinute".

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a convocat miercuri dupa amiaza comitetul pentru combaterea evaziunii fiscale. La sedinta participa presedintele ANAF Serban Pop, ministrul Finantelor Publice Bogdan Dragoi, ministrul de Interne Gabriel Berca, procurorul general Laura Codruta Kovesi, dar si Dragos George Bogdan, Mihai Bratan, Dan Constantin Tudorache, Ion Grosu, Nicoleta Noldea, Viorel Comanita, Mihai Vatasoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ungureanu demitere Blejnar ANAF, #Ungureanu comitet combatere evaziune fiscala, #Ungureanu ANAF baze date , #premier