Ungureanu: In acordul cu Chevron nu exista cuvintele "gaze de sist"

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:20
4443 citiri
Ungureanu: In acordul cu Chevron nu exista cuvintele "gaze de sist"

Mihai Razvan Ungureanu a explicat, joi, la RRA, de ce a fost secretizat contractul cu Chevron, cine trebuie sa il desecretizeze si a precizat ca acordul cu gigantul american este unul de prospectare, nu unul de exploatare.

"Este un acord petrolier care intra sub incidenta Legii petrolului si de aceea a fost secretizat automat, potrivit prevederilor legale. In conditiile in care exista intentia declasificarii, lucrurile sunt tratate ca un contract comercial.

Trebuie sa existe vointa ambelor parti, pentru declasificarea contractului in cauza. In conditiile in care si cealalta parte contractanta accepta desecretizarea, statul poate face acest lucru.

In conditiile in care exista un acord comercial secretizat, ai prezumtia de protectie a propriei investitii, acesta fiind motivul pentru care un contract comercial poate fi secretizat", a explicat premierul.

Vorbind despre oamenii care au iesit in strada, in mai multe orase ale tarii, pentru a protesta fata de exploatarea gazelor de sist, acestea punand in pericol mediul inconjurator, Ungureanu a subliniat ca acordul este un acord petrolier de prospectare, nu de exploatare.

"Nicaieri in acord nu exista expresia gaz de sist. Nu vorbim despre un acord de exploatare a resurselor de gaze. Ce se intampla acolo este o simpla prospectare, care nu presupune avize de mediu. Totul este intr-o faza foarte incipienta.

Sulfina Barbu: Chevron nu va obtine acordul de mediu mai devreme de doi ani

Este o sonda foarte subtire introdusa in preajma presupusului zacamant. Apoi ar urma o serie de discutii, daca exista avizele de mediu, daca exista rentabilitate economica", a spus seful Guvernului.

In plus, acesta a reamintit ca pentru zona Barlad exista un acord de concesiune si exploatare a zacamintelor petroliere semnat in 2004.

"Senzatia mea este ca evitam sa ne aducem aminte ca aceste lucruri nu sunt noi. Exista un HG din 9 decembrie 2004 in care, pentru perimetrul acela se aproba un acord de concesiune pentru explorare si exploatare petroliera, incheiat intre ANRM si Legal Petroleum. Cand va incepe faza de exploatare, atunci vom vorbi despre avize de mediu. In speta seismica, nu ma pot pronunta, pentru ca nu sunt de meserie" a adaugat Mihai Razvan Ungureanu.

Chevron va derula in acest an doar lucrari de explorare prin tehnologii conventionale in judetul Vaslui, iar in judetul Constanta singura activitate planificata pentru 2012 vizeaza realizarea unui studiu de fizica a pamantului, dupa care grupul va decide daca va fora o sonda de explorare standard, potrivit companiei.

In plus, oficialii Chevron au anuntat ca "nu au nimic impotriva desecretizarii" contractului incheiat cu statul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ungureanu explicatii acord Chevron, #Ungureanu Chevron, #gaze sist Romania, #acord secretizat Chevron , #premier