Mihai Razvan Ungureanu e noul sef al SIE: Multumiri pentru Iohannis si planuri sa schimbe legislatia

Marti, 30 Iunie 2015, ora 19:44
50209 citiri
Mihai Razvan Ungureanu e noul sef al SIE: Multumiri pentru Iohannis si planuri sa schimbe legislatia
Foto: Facebook / Mihai Razvan Ungureanu

Parlamentul a acceptat marti propunerea presedintelui Klaus Iohannis ca Mihai Razvan Ungureanu sa revina in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

PSD a boicotat dimineata sedinta Comisiei de control SIE, iar MRU nu a putut fi audiat. In jurul orei 16.00, pesedistii au plecat din Parlament si, cu cateva exceptii, nu au participat la sedinta plenului reunit.

Totusi, pentru ca 289 de parlamentari si-au inregistrat prezenta, a existat cvorum, asa ca sedinta de plen a putut avea loc. In cele din urma, au fost 278 de voturi pentru, adica exact jumatate plus unu din numarul total de parlamentari.

Ungureanu a mai condus SIE in perioada 2007-2012.

MRU a multumit, in plenul Parlamentului, deputatilor si senatorilor care l-au votat, precum si presedintelui Klaus Iohannis. In plus, la iesirea din sala, a declarat jurnalistilor ca trebuie schimbate legile de functionare a SIE si SRI.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE TEXT:

19:54 - Si prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a reactionat, dupa votul din Parlament, de marti: "De salutat si aplaudat maturitatea si eficienta PNL, UDMR, UNPR, PSRo, a grupului minoritatilor nationale, a grupului democrat-popular si a celorlalti parlamentari care au votat 'pentru', demonstrata in alegerea noului director al SIE, nominalizat de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis!".

"Il felicit pe Mihai Razvan Ungureanu pentru alegere si ii urez un mandat de succes. Ponta si PSD s-au mai descalificat odata (sic!) si au facut un pas hotarat in afara istoriei de maine a Tarii", a scris pe Facebook Catalin Predoiu.

19:45 - "Ponta nu mai are majoritate in Parlament. Ar fi normal sa-si depuna mandatul, deschizand astfel calea unor negocieri pentru a forma un nou guvern. E singura solutie rationala", a scris pe Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

19:44 - Mihai Razvan Ungureanu a demisionat din Parlamentul Romaniei, ca urmare a votului de marti seara.

19:23 - "O expunere publica a elementelor de principiu ale mandatului poate fi detaliata dupa ce imi voi prelua atributiunile", a mai spus MRU, subliniind ca trebuie schimbate legile de functionare a SIE si SRI.

19:22 - MRU face din nou declaratii: "Este o onoare prin faptul ca acest vot a fost acordat de o majoritate clara a Legislativului. Este un vot care obliga tocmai prin faptul ca in numarul celor care s-au pronuntat pozitiv se numara si reprezentanti ai altor formatiuni politice - de la grupul Popular si Democrat, la Partidul Socialist Romanesc, la minoritati".

"Odata cu votul, obligatia mea este de a renunta la pozitia de senator si functia se va vacanta", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu, adaugand ca nu stie cand va fi ceremonia de investire.

19:21 - Vasile Blaga: "Exceptand PSD, partidul dlui Tariceanu si PMP, voturi au venit din toate grupurile parlamentare".

19:19 - Copresedintele PNL Alina Gorghiu face declaratii: "Victor Ponta este un sef de partid las. Nu ii lasa pe membrii partidului sa vina sa voteze. (...) Le este foarte greu sa accepte o infrangere".

19:17 - "Declar sedinta inchisa. Va urez o vara calda si nu fierbinte. Sa ne vedem cu bine in septembrie", a incheiat Valeriu Zgonea sedinta, ziua si sesiunea parlamentara.

19:15 - "Prin vot, ati demonstrat ca exista o ratiune sociala a acestei numiri. Vremurile sunt grele, norii se aduna si cand vine ploaia, iti iei umbrela. Prin votul dvs, primesc un credit in alb de la romani.

(...) Sper, in calitatea dvs de membri ai Legislativului tarii, sa ramaneti intotdeauna sensibili la aceasta problematica, asigurandu-va de tot respectul meu. Va multumesc, sa ne ajute Dumnezeu", a mai declarat Ungureanu.

Foto: Realitatea TV

19:13 - "Sunt adeptul competitiei politice, dar nu putem desparti interesul strategic al Romaniei de nevoia noastra de securitate, de prosperitate indiferent de doctrina la care apartinem si pe care o clamam ca oameni politici.

Azi sunt validat de o clasa politica, care imi ofera din nou posibilitatea sa fiu si in alta pozitie de folos natiunii. Cred ca aceasta este dovada noastra de maturitate, cred in viitorul nostru politic si cred ca acesta este semnul triumfului democratiei statului de drept.

As vrea ca in noul meu mandat, mai mult decat in mandatul anterior, sa-mi conving colegii ca doar impreuna putem schimba perceptia paguboasa care planeaza asupra SIE", a mai spus MRU.

19:08 - Mihai Razvan Ungureanu ia cuvantul, depunand juramantul ca director al SIE.

"In aceasta noua calitate, va multumesc pentru incredereea acordata astazi si doresc sa multumesc din nou presedintelui Romaniei, dl Klaus Iohannis, pentru nominalizarea facuta. Este o misiune care ma onoreaza, pe care cred ca am stiinta sa o fac, sa o duc la bun sfarsit si pentru indeplinirea careia nu voi precupeti niciun efort.

Doresc sa multumesc parlamentarilor grupului PNL pentru felul in care au sustinut aceasta nominalizare. Va sunt recunoscator. Doresc sa multumesc colegilor de la UNPR, care au inteles sa faca distinctia intre politica de partid si politica nationala, intre interesul Romaniei si ambitiile individuale.

Doresc sa multumesc colegilor de la UDMR pentru seriozitate, colegilor de la grupul Democrat si Popular, care ni s-au alaturat, colegilor de la Partidul Socialist Romanesc, deputatilor minoritari, colegilor care nu sunt afiliati politic", a spus MRU.

19:06 - Se anunta rezultatul oficial al votului. Au fost prezenti 289 de deputati si senatori. Au fost exprimate 284 de voturi, dintre care 278 au fost pentru si 6 impotriva. Mihai Razvan Ungureanu a primit astfel unda verde pentru sefia SIE, fiind intrunita majoritatea necesara.

18:51 - Presedintele interimar al PSD Rovana Plumb a spus, la Antena3, ca "din punctul meu de vedere PNL nu mai exista, a devenit supusul PDL".

18:49 - Valeriu Zgonea a anuntat oficial ca a existat cvorum, astfel ca este clar ca MRU a trecut de votul Parlamentului. Ramane de vazut doar cu ce numar de voturi.

18:48 - "La revedere, guvernare PSD! PNL are o coalitie cu care poate guverna. Victor Ponta a devenit premier ilegitim. Toata legitimitatea sa statea in majoritatea parlamentara care-l sustinea.

Demisia lui Victor Ponta ar fi consecinta fireasca a unui asemenea moment. Victor Ponta mai poate ramane premier doar daca se leaga de scaun. Votul de astazi l-a scos in afara Palatului Victoria.

Victor Ponta mai poate ramane premier doar la PSD pentru ca de astazi nu mai este premier al Guvernului Romaniei!", a spus deputatul PNL Raluca Turcan, intr-o declaratie remisa Ziare.com.

18:45 - Din imaginile televiziunilor de stiri, Mihai Razvan Ungureanu este deja felicitat.

18:43 - S-a incheiat votul, urmeaza numaratoarea. Realitatea TV anunta ca Mihai Razvan Ungureanu a fost votat in functia de sef al SIE, cvorumul fiind indeplinit.

17:56 - Se striga prezenta, in timp ce votul merge inainte.

17:46 - A inceput votul. Presedintele UNPR si prim-ministrul interimar, Gabriel Oprea, a votat primul.

17:43 - A luat cuvantul pentru scurte declaratii si presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Am stat langa Victor Ponta si nu mi-a fost usor. Nu din cauza dlui Victor Ponta. Voi veni la serviciu de la Miercurea Ciuc, si de pe Luna, pentru niste oameni care si-au respectat cuvantul fata de noi", a spus liderul UDMR.

17:38 - Deputatul PNL Ioan Oltean ii da drept la replica lui Marian Neacsu, dupa atacul lansat de social-democrat la adresa fostilor pedelisti.

Oltean spune ca e surprins de atacul la persoana lansat de deputatul PSD, care, potrivit fostului democrat-liberal, i-a jignit pe liberali si pe Mihai Razvan Ungureanu.

17:32 - Ia cuvantul Calin Popescu Tariceanu, care spune ca este "nefast" ca un singur partid sa detina toata puterea. Tariceanu vorbeste din nou despre perioada PDL-Traian Basescu si sustine ca in momentul de fata "asistam in Romania la recompunerea monopolului Puterii de catre actualul presedinte, care doreste sa isi puna oamenii in pozitii cheie".

Tariceanu il critica pe Iohannis ca nu s-a consultat cu partidele inainte de a-l nominaliza pe Ungureanu si anunta ca ALDE nu voteaza propunerea presedintelui Iohannis la sefia SIE.

17:28 - Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu il ataca pe Mihai Razvan Ungureanu, spunand despre el ca are "sindromul Dandanache in oase" si este un "produs expirat politic, pe care contestatarii lui cei mai vehementi de acum 3 ani il prezinta ca pe un produs nou".

Neacsu ii ataca rand pe rand pe Kelemen Hunor, Vasile Blaga si alti fosti democrat-liberali, si spune ca nu ii intelege pe Alina Gorghiu si ceilalti tineri liberali care au votat in 2012 pentru caderea guvernului condus de Ungureanu, iar acum il sustin.

Neacsu spune ca deputatii si senatorii PSD au refuzat sa devina "ungurenii" lui MRU.

"Neavand un aviz al comisiei de specialitate, nu putem sa spunem daca indeplineste conditiile pentru a fi ales director SIE, motiv pentru care am ales sa nu fim prezenti la aceasta sedinta", a mai explicat el.

17:26 - "Cvorumul parlamentar asigurat, MRU imediat votat!", scrie pe Facebook Andreea Paul. Aceasta a publicat mai multe poze din Parlament.

Foto: Facebook/ Andreea Paul

17:24 - Deputatul PNL Mihaita Calimente, presedintele Comisiei de control SIE, citeste concluziile sedintei de azi a comisiei, precizand ca pentru ca nu a existat cvorum, nu s-a putut da avizul consultativ.

17:23 - Deputatul independent Remus Cernea a propus de la tribuna ca absentii de la sedinta sa fie sanctionati.

17:20 - Valeriu Zgonea supune la vot ordinea de zi. Se voteaza prin ridicare de mana.

Numaratoarea dureaza destul de mult, liberalii aplauda ironic.

Conform televiziunilor de stiri, sunt prezenti 286 de parlamentari. Prin urmare, pentru a fi votat director SIE, Mihai Razvan Ungureanu are nevoie de 144 de voturi, adica jumatate plus 1 din cei prezenti.

Votul va fi secret, cu buletine de vot.

17:13 - Incepe sedinta plenului reunit, sub conducerea lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. Este prezent si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului. De asemenea, in sala a intrat si liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu.

Foto: Digi24

17:05 - Conform Digi24, este cvorum de sedinta. Listele de prezenta au fost semnate de 285 de parlamentari.

17:04 - Gabriel Oprea sta in banca alaturi de Radu Stroe, fost liberal, in prezent deputat UNPR. In schimb, Crin Antonescu a facut ce a spus - nu a venit la sedinta.

16:58 - Trei deputati PSD ignora decizia conducerii si participa la vot, anunta Realitatea TV. Printre cei care au semnat condica de prezenta se numara Vasile Popeanga si Nicolae Florian, informeaza Digi24.

Conform B1TV chiar 4 deputati PSD au venit la sedinta.

16:51 - Gabriel Oprea, liderul UNPR, afirma inca o data ca formatiunea sa isi respecta cuvantul dat, asa ca 55 din cei 57 de parlamentari UNPR vor fi prezenti in sala si vor vota propunerea presedintelui Klaus Iohannis.

"UNPR sprijina pe probleme de securitate nationala presedintele, indiferent cum il cheama. Avem si noi 2 absenti. 55 din 57 merg acum si voteaza asa cum si-au dat cuvantul. Romanii au nevoie de securitate si stabilitate. UNPR isi respecta cuvantul dat! Mergem si votam propunerea presedintelui romaniei", a declarat premierul interimar.

Foto: B1TV

16:45 - A sosit in sala si deputatul Alina Gorghiu, co-presedintele PNL. Este prezent si senatorul Vasile Blaga, co-presedinte al PNL. Ungureanu discuta cordial cu colegii si este imbratisat.

Foto: B1TV

16:40 - Este de asteptat ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa fie prezenti la sedinta de plen, pe care o vor conduce.

16:35 - Senatorii si deputatii se pregatesc sa intre in sala si semneaza condica de prezenta. Printre ei, si Mihai Razvan Ungureanu, senator PNL.

Foto: B1TV

Pentru ca sedinta sa poata avea loc este nevoie ca in sala sa fie cel putin 278 de senatori si deputati, adica jumatate plus 1 din numarul total al parlamentarilor.

16:06 - Klaus Iohannis ii cere din nou demisia lui Victor Ponta prin intermediul cotidianului britanic Financial Times. Presedintele Romaniei spune ca doar asa poate fi depasita actuala criza politica.

Inainte de votul pentru MRU, Iohannis ii cere lui Ponta demisia si in Financial Times

16:04 - Liberalii isi mobilizeaza toate fortele. Senatorul Gheorghe Flutur a anuntat ca vine la sedinta, desi se afla in spital, avand probleme de sanatate, informeaza Realitatea TV.

15:48 - Senatorii si deputatii PSD au plecat acasa, informeaza Realitatea TV. De maine se intra in vacanta parlamentara. O atitudine similara vor adopta si parlamentarii din ALDE, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin.

Foto: Realitatea TV

Sedinta plenului reunit la care urmeaza sa fie votat Mihai Razvan Ungureanu, prin vot secret cu buletine, este programata sa inceapa la ora 17:00, dar este foarte posibil sa nu fie cvorum.

15:38 - Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu a dat asigurari inca o data, la Realitatea TV, ca parlamentarii UNPR vor vota asa cum a anuntat "domnul general" Gabriel Oprea, adica pentru numirea lui Ungureanu la sefia SIE, avandu-se in vedere "interesul national".

15:20 - Camera Deputatilor a votat legea care prevede pensii speciale pentru functionarii parlamentari, militari si diplomati, informeaza B1TV.

Parlamentul a adoptat pensiile speciale pentru militari: Conditii si sporuri

15:15 - Iulian Fota, fost consilier pe securitate nationala al presedintelui Traian Basescu, a declarat la postul Realitatea TV ca este nevoie de un director plin la SIE, dupa atatea luni de interimat.

"Directorul SIE e si membru in CSAT. E vorba de raspunderea politica. Nu trebuie incarcati generali de armata sau SIE cu raspunderea unor decizii politice. E nevoie de un om la SIE, e nevoie sa fie un profesionist, pentru ca e un serviciu extrem de specializat, e nevoie ca directorul SIE sa se priceapa la relatii internationale, iar Mihai Razvan Ungureanu e foarte binevenit".

"Oricat de competent ar fi adjunctul (si il cunosc pe gen. Silviu Predou, e foarte bun profesionist), nu poate sa se duca el pe langa partidul aflat la putere sa pledeze cauza institutiei, asa cum o poate face un politician. Inclusiv pentru discutii legate de buget sau altele. Razboiul principal al PSD e cu presedintele (...) Deja PSD a pierdut, a acceptat numirea lui Eduard Hellvig la SRI", a mai comentat Iulian Fota, in opinia caruia daca MRU nu e numit astazi, "pierde toata lumea", inclusiv "Romania ca tara".

14:13 - Deputatii din grupul minoritatilor sunt decisi sa voteze numirea lui Ungureanu la sefia SIE, anunta B1TV.

14:10 - Victor Ponta posteaza un nou mesaj pe Facebook in care face trimitere la un mesaj transmis de Mihai Razvan Ungureanu in data de 26 aprilie, in care acesta ii acuza dur pe cei care i-au daramat guvernul in 2012. Printre cei care au votat atunci motiunea de cenzura se numara si liberalii care il sustin azi la sefia SIE.

Din Turcia, Ponta nu-l slabeste pe MRU: Decideti singuri daca este de ras sau de plans

Aberatia zilei: Dar cu Melescanu cum a fost, domnule premier?

14:00 - Surse citate de B1TV au declarat ca parlamentarii PSD si ALDE vor boicota plenul reunit de la ora 17:00.

13:08 - Parlamentarii PSD se reunesc in sedinta de urgenta la ora 15:30, dupa ce se da votul final pe legile aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, informeaza B1TV.

12:20 - Surse citate de Realitatea TV arata ca Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, ar fi plecat in Turcia ca sa il viziteze pe premier, acesta fiind motivul pentru care nu a fost prezent astazi la sedinta Comisiei de control SIE.

12:10 - Vorbeste in plenul Camerei si ministrul Apararii, Mircea Dusa (PSD), care spune ca Guvernul vrea sa repare astfel "nedreptatile" comise de Guvernul Boc.

Foto: Digi24

Legea privind pensiile speciale ale militarilor a trecut de Senat luni si astazi primeste in regim de urgenta un vot in Camera Deputatilor, decizionala. De asemenea, functionarii parlamentari si diplomatii vor beneficia de pensii speciale.

Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost deja votate zilele trecute, legea fiind pe masa presedintelui Iohannis pentru promulgare.

Pensiile speciale au fost criticate de reprezentantii CE prezenti la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul Ponta.

12:07 - Premierul interimar, Gabriel Oprea (UNPR), vorbeste de la tribuna Camerei Deputatilor, cerandu-le colegilor sai sa voteze in regim de urgenta pensiile speciale ale militarilor si politistilor.

"Militarii nu cer cresteri de salarii, nu cer mariri de pesii, nu cer privilegii si nu o vor face niciodata. Legea este importanta pentru Romania si nu pentru o categorie profesionala. Actul normativ spune care este locul pe care vrem sa il asiguram militarilor in societate. Legea pe care Guvernul o propune este recunoasterea meritelor, sacrificiilor pe care le fac militarii", a sustinut Oprea.

Foto: Realitatea TV

12:00 - A inceput sedinta obisnuita a Camerei Deputatilor, informeaza Realitatea TV. Este ultima zi a actualei sesiuni parlamentare, de maine incepe vacanta de vara, senatorii si deputatii urmand sa se intoarca la lucru abia in septembrie.

Liderii PSD si ALDE se vor intalni din nou pana la ora 17 pentru a stabili strategia care va fi aplicata la vot, informeaza sursa citata.

Daca nu va exista cvorum de prezenta la ora 17, PNL poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare la care sa se dea votul pentru Ungureanu.

11:32 - Mihaita Calimente a explicat ce se intampla in continuare.

"Am constatat ca nu s-a intrunit cvorumul. La ora 17, in plen, vedem ce se intampla mai departe. Am alcatuit cate o adresa catre Birourile Permanente si vom cere plenului reunit, care e suveran, sa procedeze ca atare. Se poate trece la vot, avizul comisiei e consultativ (...) Eu cred ca se va rezolva in mod normal, va primi votul", a mai declarat deputatul PNL.

Tot fara aviz, doar cu o recomandare, a fost numit director SRI si Teodor Melescanu, in februarie 2012.

Melescanu este noul director al SIE

Intrebat cum a reactionat Mihai Razvan Ungureanu, care a asteptat sa fie audiat la comisie, Calimente a spus ca acesta "nu era suparat".

"Se astepta si dansul la aceasta situatie, mai ales ca si la plen se va repeta situatia, nu vor fi prezenti, sau poate vor fi cativa. Daca nu avem cvorum de sedinta, lucrurile se schimba si numirea nu poate fi facuta. Dar, asa cum s-a intamplat si la Strategia nationala de aparare, cred ca si astazi vom intruni numarul de voturi necesare.

Era importanta audierea, mai ales cu ceea ce se intampla in Ucraina, Grecia. Programul pe care domnul Ungureanu il are (pentru sefia SIE - n.red.) il poate exprima si in fata plenului", a mai declarat Mihaita Calimente.

Foto: Romania TV

11:30 - Presedintele comisiei SIE a sustinut ca deputatii PSD Caprar si Weber "au promis ca vin", dar n-au venit.

"Nu ne-au dat nicio explicatie. Cand i-am intrebat daca vin, au spus ca vin si dupa aia au boicotat. Unul n-a raspuns la telefon (Weber) si Caprar a spus ca e indisponibil", a declarat Calimente.

"Banuiam ca nu vor veni colegii nostri. Nu au nici macar taria de caracter sa ne spuna in fata ca nu vin. Astia sunt colegii de la PSD", a mai comentat liberalul.

11:27 - Audierea in comisie a esuat, pentru ca cei trei reprezentati ai PSD au refuzat sa vina, desi anuntasera ca participa la sedinta. Mihaita Calimente a explicat ca plenul Senatului va decide ce se intampla in continuare.

11:16 - Audierea lui Ungureanu nu a inceput pentru ca nu s-au prezentat la sedinta decat cei doi membri ai PNL din Comisie (Mihaita Calimente si Lucian Obreja). Lipsesc reprezentantii PSD (Ilie Sarbu, Dorel Caprar si Mihai Weber), informeaza Realitatea TV.

10:53 - Presedintele Comisiei comune de control SIE, deputatul PNL Mihaita Calimente, a venit la sedinta programata pentru ora 11:00.

"Comisia de Aparare nu a fost convocata de Biroul Permanent, iar eu nu pot sa o convoc. Deci ramanem numai la nivelul Comsiei SIE. Procedural, corect, este ca Comisia (sic!) SIE sa isi dea avizul.

Audierea nu e complicata din punct de vedere al cunostintelor pe care trebuie sa le aiba seful acestei institutii (SIE - n.red.). A mai fost timp de 5 ani, cred ca este foarte bine pregatit", a declarat Calimente, referindu-se la Ungureanu.

Intrebat daca este de parere ca audierea se va incheia rapid, acesta a raspuns: "Banuim ca da".

10:30 La ora 11:00 este programata audierea lui Mihai Razvan Ungureanu in Comisia comuna de control SIE, condusa de deputatul PNL Mihaita Calimente. Avizul comisiei este consultativ si trebuie dat pana la ora 16:00.

Pentru ca Ungureanu sa ocupe functia de director SIE, el trebuie sa fie votat de jumatate plus 1 din numarul parlamentarilor prezenti dupa-amiaza la vot.

O problema este insa neconstitutionalitatea unor prevederi din legea SIE, stabilita de mai mult timp de CCR, fiind posibil ca PSD sa conteste ulterior la Curtea Constitutionala o eventuala hotarare de numire a lui Ungureanu la sefia SIE.

Aberatia zilei: Legea SIE e neconstitutionala de 12 ani

O numire controversata

Premierul Victor Ponta, aflat in Turcia de mai bine de doua saptamani, si toti liderii PSD au declarat ca nu sustin candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE pentru ca acesta este un apropiat al lui Traian Basescu, motiv pentru care in 2012 l-au sanctionat votand motiunea de cenzura care a dus la daramarea guvernului condus de el.

De asemenea, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nici ALDE, formatiunea nou infiintata prin fuziunea PLR cu PC, nu sustine propunerea facuta de presedintele Iohannis.

UNPR este singura formatiune din coalitia majoritara care il va vota pe Mihai Razvan Ungureanu. Liderul uniunii, premierul interimar Gabriel Oprea, a explicat ca are in vedere "interesul national".

Luni, social-democratii condusi interimar de Rovana Plumb au decis prin consens sa boicoteze sedinta de astazi a plenului reunit, la care se va da votul.

PSD boicoteaza sedinta Parlamentului la care se va vota numirea lui MRU la sefia SIE

Ulterior a avut loc o sedinta a liderilor coalitiei de guvernare, iar Rovana Plumb, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au declarat ca se mai gandesc asupra strategiei care va fi adoptata astazi, fiind posibile mai multe variante, inclusiv boicotul.

Boicot sau vot? Dragnea: Nu-i transmitem lui Ponta ce decidem in cazul MRU, ca sa nu-l tulburam

Primul pas este insa audierea in Comisia de control SIE, care are 5 membri. Pana zilele trecute, PNL avea majoritate, insa in urma cu 5 zile, cu putin timp inainte ca presedintele Iohannis sa il nominalizeze pe Ungureanu, PSD a preluat controlul, fara ca liberalii sa reactioneze. Deputatul PNL Cornel Samartinean a fost inlocuit cu deputatul PSD Dorel Caprar, fara ca primul sa fie informat. In prezent, PSD are in comisie 3 membri din 5, deci un prim blocaj s-ar putea inregistra la comisie.

Vicepresedinte al comisiei este senatorul PSD Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta.

Pe de alta parte, pentru ca votul de la ora 17:00 sa se poata da este nevoie ca sedinta sa aiba cvorum, adica sa fie prezenti cel putin 278 de senatori si deputati (jumatate plus 1 din numarul total al parlamentarilor).

Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii au reusit sa convinga si alti parlamentari sa il voteze pe Ungureanu, insa a recunoscut ca vor fi si liberali absenti, din diverse motive.

Cum se asteapta PNL sa decurga votul in cazul lui MRU si pe cati parlamentari conteaza (Video)

De exemplu, senatorul Crin Antonescu, fost lider PNL, a declarat public ca nu il va vota pe Ungureanu, indiferent de sanctiunile pe care i le va da partidul.

Crin Antonescu nu se duce la votul pentru MRU: E dreptul meu sa ma pot privi in oglinda

Cu toate acestea, Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, a dat asigurari ca "exista o majoritate pentru ca Mihai Razvan Ungureanu sa fie numit la sefia SIE".

"O sa vedem votul. Votul e sacru. Astept sa vedem cum decurge ziua", a comentat, luni, senatorul Mihai Razvan Ungureanu, intrebat de jurnalisti daca are emotii.

Mihai Razvan Ungureanu, apel la parlamentari: Votul oricaruia este important

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ungureanu vot SIE, #Parlament Iohannis Ungureanu SIE, #Mihai Razvan Ungureanu SIE, #vot Parlament Ungureanu, #vot Parlament MRU SIE , #SIE