Sfanta ipocrizie! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 06:58
12955 citiri
Sfanta ipocrizie! (Opinii)
Foto: Facebook/ Mihai Razvan Ungureanu

Eu nu spun ca doar in politica romaneasca exista ipocrizie, dar cred ca la noi ea atinge cote care frizeaza uneori patologicul. Iar votul pentru desemnarea noului director SIE cred ca este un elocvent studiu de caz.

Dupa ce presedintele l-a propus pe Mihai Razvan Ungureanu pentru sefia SIE, freamat si zbucium! Tabara PSD, Antena 3 si-au adus aminte cum dl Ungureanu si-ar fi tradat tara prin asa-numita Ordonanta Gojdu.

Este vorba despre OUG 183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare "Gojdu", semnat la Bucuresti, la 20 octombrie 2005. Acordul prevedea infiintarea la Budapesta a Fundatiei Gojdu, care sa preia in patrimoniul sau mostenirea Gojdu, banii urmand sa fie folositi pentru burse, conferinte, programe stiintifice, functionarea unui muzeu si a unei biblioteci.

Ordonanta a fost respinsa insa in Parlament, unde cel care a sustinut-o a fost ministrul de Externe de atunci, MRU. Au fost scoase din arhiva secvente inregistrate in timpul acelei dezbateri si totul a fost pus sub semnul pacatului fundamental - un tradator de tara, care serveste interesele altui stat si a vrut sa cedeze Ungariei mostenirea Gojdu ar putea ajunge seful SIE. Si da-i si lupta!

Eu nu discut aici pe fond Ordonanta Gojdu, ea oricum este istorie. Spun doar ca acordul, bun sau rau, a fost intr-adevar semnat din partea romana de ministrul Ungureanu, dar ordonanta de ratificare a fost semnata de nimeni, dar nimeni altul decat Calin Popescu Tariceanu, premierul din 2005.

Indiferent cine s-a dus sa o sustina mai mult au mai putin inspirat in Parlament, ordonanta de ratificare nu putea exista daca nu era semnata de premierul Tariceanu. Iar, prin semnatura, premierul si-a asumat de la un cap la celalalt acordul de cedare a mostenirii Gojdu.

Pai, daca e tradare, cum zic pesedistii si Antena 3, Mihai Razvan Ungureanu nu putea trada nimic fara semnatura finala a lui Calin Popescu Tariceanu. Deci daca e tradare, tradatorul cel mare e dl Tariceanu, ma gandesc.

Si daca e asa, PSD ar trebui sa fie oripilat, in pragul depresiei, pentru ca este aliat cu un asemenea tradator caruia i-a incredintat nici mai mult nici mai putin decat presedintia Senatului, adica a doua pozitie in stat, cu mult mai inalta decat aceea de sef al SIE.

Deci e tradare sau nu-i tradare?

O alta critica la adresa dl Ungureanu este ca ar fi "basist", deoarece Traian Basescu l-ar fi numit si director SIE, si premier. Pai, dl Basescu a mai numit doi directori SIE. Unul a fost Claudiu Saftoiu, pe care, in vremea USL, PSD l-a gasit suficient de "nebasist" pentru a-l instala in fruntea TVR. Celalalt a fost dl Melescanu, actualmente consilier al premierului Ponta. Adica un basist il consiliaza pe dl Ponta?

Cat despre desemnarea ca premier, doar doi oameni au fost desemnati in aceasta functie nu doar o data, ci de doua ori de dl Basescu: Emil Boc si Victor Ponta. E dl Ponta basist? Eu am zis demult ca da, insa nu mi se pare ca PSD ar fi de acord.

Dar nici cu liberalii nu mi-e rusine. Eu inteleg ca vechii liberali au inghitit, unii cu noduri e drept, faptul ca l-au votat pe dl Ungureanu acelasi pe care tot ei l-au eliminat de la putere in 2012. Unii au spus deschis acest lucru. Dar au respectat decizia presedintelui Iohannis. Dar de aici pana la coada la felicitari pe care am vazut-o formata in jurul dlui Ungureanu dupa vot cred ca e cale lunga.

Una e sa il votezi dintr-un calcul politic rational, in cadrul unei strategii, si alta sa nu mai stii cum sa-i cureti scamele de pe sacou.

Ce sa mai zic? A zis deja Caragiale: "o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are!"

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#vot MRU director SIE, #Tariceanu MRU ordonanta Gojdu , #SIE
Comentarii