Ungureanu cere ajutor din partea ONG-urilor

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 12:42
2152 citiri
Ungureanu cere ajutor din partea ONG-urilor
Foto: Arhiva

Potentialul societatii civile din Romania este enorm si este important sa fie folosit in interesul administratiei si al societatii, a declarat premierul Mihai Razavan Ungureanu, marti, cu ocazia unei intalniri cu reprezentantii ONG-urilor.

"Ca profesor sunt oricum apropiat sufleteste de eforturile pe care le faceti si consider ca potentialul societatii civile este enorm si se cuvine sa fie folosit in deplinul interes al administratiei si al societatii in general", a spus Ungureanu.

Potrivit premierului, rolul societatii civile a fost esential dupa 1990, iar cooperarea ineficienta dintre ONG-uri si adminstratie a fost determinata de cea din urma.

"Simt nevoia de a beneficia de contributia dumneavoastra, sistemul democratic din Romania va datoreaza enorm, in absenta vocii dumneavoastra, Romania ar fi luat-o pe un drum gresit dupa 1990. Efortul onest de a incerca sa puneti lucrurile la punct, treptat, in ultimele doua decenii, este remarcabil din punct de vedere politic si etic.

Activitatea dumneavoastra este meritorie, lipsa dialogului dintre administratie si ONG-uri decalifica factorul adminstrativ", a spus oficialul.

Premierul a mentionat patru aspecte in care ajutorul reprezentantilor ONG-urilor este necesar.

Astfel, strategia nationala anticoruptie, adoptata recent, "trecuta prin multe maini" si "intaziata nemeritat", este "un document foarte viu, care are nevoie de sustinere si dezbatere continuua".

De asemenea, premierul si-a exprimat speranta ca ONG-urile sa fie parteneri ai campaniei pregatite de ministrul de Interne in vederea asigurarii corectitudinii si legalitatii alegerilor, care reprezinta "una din mizele de imediata urgenta ale Guvernului".

Ajutorul ONG-urilor a fost solicitat si in cazul consultarilor pentru elaborarea proiectelor legislative, in contextul in care "pentru multe legi termenul se apropie dramatic", precum legea referitoare la restituirea proprietatilor, dar si "alte acte cerute de obligatiile noastre europene".

Nu in ultimul rand, Ungureanu a mentionat rolul societatii civile in procesul de transparentizare a banului public, deoarece cetateanul roman trebuie sa stie cum sunt cheltuiti banii paltiti administratiei de stat. "Opacitatea inseam echivoc, echivocul inseamna intrebari asupra validitatii morale a banului public. Acest lucru, dupa 20 ani, trebuie sa inceteze", a spus premierul.

"Asteptam critica din pareta dumneavoastra la capatul careia sa se gaseasca corectia actului adminstrativ", a incheiat Ungureanu.

Potrivit presedintelui Active Watch, Mircea Toma, premierul trebuie sa adopte masuri concrete, pe langa dialogul cu societatea civila.

"Dincolo de cuvintele foarte deschise, este nevoie de un semn clar, vizibil care sa vizeze cea mai mare tumoare o Romaniei, coruptia", a spus Toma dupa intalnirea cu Ungureanu.

Toma a mai precizat ca premierul a promis ca va mai organiza intalniri, insa, la cererea de a opri proiectul Rosia Montana, reprezentantul Active Watch nu a primit nicio promisiune concreta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Ungureanu reprezentanti ONG, #societate civila Romania , #stiri Mihai Razvan Ungureanu