Mihai Sora, filosoful care iubeste deopotriva Europa si tara, implineste 102 ani

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 09:34
17610 citiri
Mihai Sora, filosoful care iubeste deopotriva Europa si tara, implineste 102 ani
Foto: Luiza Sora

Mihai Sora ajunge in Piata Victoriei din Capitala si isi face drum spre Girafa unde le-a si spus bucurestenilor ca poate fi gasit, protest de protest, pentru ca atata vreme cand cetatenii onorabili stau de veghe, absurdul nu va pune stapanire pe toata tara. Cu cateva zile inainte de a implini 102 ani, Mihai Sora a ajuns si in Piata Victoriei din Timisoara, unde oamenii s-au strans intr-un gest de revolta fata de incercarea ministrului Justitiei de a-l revoca pe Augustin Lazar.

In ultimele luni, m-am intalnit cu filosoful Mihai Sora, al carui debut in tinerete la celebra Editura Gallimard mai are si astazi ecou, pe drumuri. La Timisoara, orasul unde a copilarit si invatat si, asa cum isi aminteste el, a deslusit pentru prima data astronomia, a participat la o seara de poezie, dar nu a lipsit de la protestul din piata. Mi-a spus acolo ca filosoful in care isi regaseste ideile este Toma d'Aquino.

La Bruxelles, Mihai Sora a venit sa primeasca Premiul Cetateanul European 2018. A vorbit despre Europa, emotionant, lucid si a fost indelung aplaudat.

Europa ramane continentul inimii lui si crede ca, desi amenintata, Europa trebuie aparata in Romania, inclusiv de la Girafa din fata Muzeului Antipa, acolo unde el a mers neobosit, atunci cand societatea a trebuit sa se apere de abuzurile din politica.

In acele minute, am vorbit cu Mihai Sora, aflat la Bruxelles si miercuri, cand Mihai Sora implineste 102 ani, Ziare.com republica acest scurt dialog.

Domnule Mihai Sora, ati primit o distinctie in Parlamentul European, care vine sa recompenseze meritele dumneavoastra in favoarea unui discurs pro-european. De asta vreau sa va intreb, in primul rand, ce este Europa pentru dumneavoastra?

Pentru mine, Europa este continentul inimii mele. Este o cultura bimilenara, din care m-am hranit si mi-am tras substanta fiintei. Sunt, asadar, profund recunoscator Europei ca exista.

Cum arata Europa astazi fata de Europa in care v-ati format intelectual si cultural? Este aceeasi Europa?

Intr-un fel, sigur ca exista o continuitate, dar vedeti, vorbiti de un secol intreg.

Ati mers umar la umar cu Europa un secol intreg.

Un secol intreg, din timpul Primului Razboi Mondial. Cum sa spun... Europa a pierdut ceva din stralucirea ei, adumbrita de continentul american, care i s-a ridicat in spate si care absoarbe si energiile europene. Pentru ca, in masura in care exista o cultura acolo, ea se datoreaza Europei si europenilor care s-au americanizat, dar care au venit acolo in calitatea lor de europeni.

Se vorbeste despre doua Europe, despre o Europa concentrica, cu un nucleu de state dure, la care se adauga alte state ce graviteaza sau despre o Europa cu doua viteze. Credeti ca este valida aceasta discutie? Este legitim sa vorbim din nou despre o Europa a Vestului si una a Estului?

Europa Estului nu este adevarata Europa. Poate fi o tara imensa, cu un potential extraordinar, inclusiv pe plan cultural, dar nu e Europa. Europa este Renasterea - care prin Est nu a trecut -, si este cultura care a izvorat dupa Renastere.

De pilda, in cazul Romaniei, se vede ca nu a beneficiat de unele momente-cheie pentru cultura europeana, cum ar fi Renasterea, de care ati amintit? Este acesta un decalaj pe care l-am acoperit?

Este in orice caz un decalaj pe care ne-am fortat, cu buna credinta si cu entuziasm, as spune, sa-l acoperim.

Cum arata Europa din Romania astazi?

Cred ca exista romani europeni, mai multi decat ii putem numara pe degete. Ei se manifesta, atat in tara, cat si in Europa insasi, pe planuri diverse: stiintific, cultural, filosofic.

Credeti ca este amenintat acest drum european al Romaniei? Dumneavoastra ati fost un neobosit aparator al valorilor democratiei europene la Bucuresti. Suntem in pericol de a ne pierde filonul european?

Eu cred ca depinde foarte mult de noi, de cat putem sa stam de drepti in fata acestui pericol care exista, dar care doar cu consimtamantul nostru poate trece peste noi, doar daca ne afiliem lui.

Spuneti ca societatea are intr-adevar resurse sa reziste?

Asta este o problema. Nu stiu daca societatea romaneasca, asa cum e constituita in momentul de fata, are resurse sa reziste pe de o parte nivelului de civilizatie materiala americana, iar pe de alta parte iuresului rasaritean, care este un iures irezistibil.

Va referiti la Rusia?

Da.

Dumneavoastra ati trecut printr-un secol care a cunoscut cele mai oribile totalitarisme. Care sunt semnele precoce ale unei dictaturi? Ne scapa ceva din vedere in Romania de astazi?

Cred ca orice dictatura incepe cu divinizarea unei persoane. O divinizare lenta, insidioasa, de care iti dai seama doar cand deja vezi zeul stand in proiectoarele atintite asupra lui sa-l divinizeze. Si atunci e cam tarziu. Deci trebuie sa fim foarte atenti, sa ne aparam zestrea pe care am cucerit-o cu greu si de care putem fi mandri - in masura in care intr-adevar am cucerit-o.

Ne veti mai chema "la girafa" daca va fi cazul?

Da, oricand.

Care e motorul care va da incredere si speranta? Aveti incredere in societatea romaneasca?

Am incredere in strafundurile societatii romanesti.

"Am vazut Europa destramata, am vazut Europa muta in fata barbariei, neputincioasa, obosita, eroica sau incovoiata. Am vazut Europa incepand sa danseze pe o muzica stranie: dictatori fanatici si populisti bolnavi, dar am stiut mereu, cu un fel de incredere serena, de nezdruncinat, ca partea generoasa si geniala a Europei va avea dreptate in fata partii animalice si feroce, ca Europa inteligenta - cea care din timpuri stravechi, din timpul batranului Socrate, cauta de ce-ul lucrurilor - aceasta Europa va gasi mereu mijloacele de a merge in cautarea raspunsurilor", a spus Mihai Sora in Parlamentul European, intr-un mesaj citit de sotia lui, Luiza Sora.

"Au fost timpuri, in Romania, in anii cei mai sumbri ai dictaturii, cand multi intelectuali erau scosi din cetate, traiau in izolare, erau aruncati in inchisori. Ce ne-a salvat atunci, in acele timpuri sumbre, nu au fost nici armele, nici cancelariile, ci exact spiritul european: 'Iliada si Odiseea', 'Don Quijote' si 'Phaedra', 'In cautarea timpului pierdut', 'Muntele vrajit', 'Hamlet' si 'Divina Comedie', 'Calatoriile lui Gulliver', 'Un anotimp in Infern', Constiinta lui Zeno', 'Memoriile lui Hadrian', 'Faust', 'Razboi si pace'".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Mihai Sora Parlamentul European, #Mihai Sora premiu Cetateanul European, #Mihai Sora proteste , #filosof