Mihai Tanasescu: Un nou acord cu FMI nu este cea mai buna solutie

Marti, 15 Iunie 2010, ora 12:26
1822 citiri
Mihai Tanasescu: Un nou acord cu FMI nu este cea mai buna solutie

Romania nu este in situatia in care trebuie sa discute despre un nou acord cu FMI, dar daca statul va incepe negocierile in acest sens, ar trebui sa se evite tipul de acord care prevede un nou credit, este de parere reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

"Una dintre ele este un acord de tip precautionary stand by, care nu implica eliberarea de transe, eliberarea de sume de bani, avand in vedere ca rezerva BNR este solida, dar ar implica un tip de colaborare pe anumite subiecte foarte bine definite, cum ar fi consolidarea fiscala, reformele structurale si intarirea sistemului financiar.

A doua posibilitate poate sa fie un acord stand by de tipul actual, dar cred ca, dupa ce acesta va fi terminat, aceasta solutie nu este probabil cea mai buna", a declarat Tanasescu, citat de Gandul.

In cazul unui nou acord cu FMI, guvernul are la dispozitie trei posibilitati, insa cea care implica un acord nou similar cu cel de acum nu este de dorit, considera Tanasescu. Una din variantele bune pentru tara noastra ar fi o linie flexibila de credit, ale carei conditii vor fi stabilite in functie de felul in care se deruleaza actualul acord.

In ceea ce priveste necesitatea unei remanieri guvernamentale, Tanasescu a precizat ca, potrivit teoriei politice, orice astfel de decizie ar putea aduce un plus de eficienta.

"Acest lucru nu are nimic de a face cu FMI. Aceasta institutie lucreaza cu autoritatile, cu guvernele. Important este ca programele care au fost stabilite cu FMI si Comisia Europeana sa poata sa fie implementate de autoritati in asa fel incat procesul de consolidare fiscala sa poate sa fie pus in practica", a mai spus el.

Parerile sunt impartite

Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a reafirmat, luni, ca Romania va avea nevoie, in viitor, de un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI). El a precizat, intr-o conferinta de presa, ca "o umbrela" a FMI ar acorda Romaniei o marja mare in ceea ce priveste valoarea la care sunt imprumutati banii.

Vasile Blaga: O umbrela a FMI da o marja mare necesara investitiilor

Blaga: La un moment dat va fi nevoie de un nou acord cu FMI

"Cred ca la un moment dat va fi nevoie de un nou acord cu FMI. O umbrela a FMI da o marja mare necesara investitiilor", a spus Blaga. Ministrul a adaugat, insa, ca, deocamdata, este prematura o astfel de discutie despre un nou imprumut.

La randul sau, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat ca, din punctul sau de vedere, nu este necesar un alt acord de imprumut cu Fondul Monetar International, Romania trebuind sa se concentreze pe implementarea actualului acord.

Intrebat daca socoteste necesar un alt imprumut de la Fond, Berceanu a raspuns: "Nu cred, eu cred ca trebuie sa vedem cu acordul asta in perioada imediat urmatoare cum reusim sa-l implementam si dupa aceea sa purtam discutia asta".

Berceanu a precizat ca nu stie ca subiectul sa fi fost abordat in cadrul Executivului pana acum. "Nu stiu daca a fost o discutie sau doar e asa... o idee", a adaugat ministrul.

Berceanu spune ca nu este nevoie de un nou acord cu FMI

Pe de alta parte, ministrul Economiei Adriean Videanu a afirmat ca ar fi fost greu de prevazut situatia economica actuala inca din ianuarie 2009, in conditiile in care desfasurarea crizei la nivel mondial a impus reconsiderarea previziunilor initiale.

"E un lucru discutabil. Depinde de nivelul de informare al fiecaruia. Situatia din fiecare tara este una evolutiva. Dupa cum ati vazut, previziunea la nivel mondial s-a schimbat in cateva luni", a declarat Adriean Videanu.

Cat a primit Romania?

Romania a primit, pana acum, de la FMI, 9,5 miliarde de euro din cele 12,95 de miliarde prevazute in acord, dintre care 2,1 miliarde de euro (cate o jumatate din transele II, III si IV) au fost virate la Ministerul de Finante, pentru acoperirea deficitului bugetar, respectiv pentru a plati la timp pensii si salarii.

Potrivit oficialilorFMI, restul banilor vor merge integral in vistieria BNR, asa cum fusese stabilit initial in acordul semnat in martie anul trecut, surplusul de valuta urmand sa fie folosit de banca centrala pentru a reporni creditarea si pentru a apara, daca este nevoie, cursul.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Mihai Tanasescu, #fmi, #acord Romania FMI, #imprumut FMI , #FMI
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
O sa zica Boc ca nu te pricepi! Ce daca esti in bordul FMI??? BOC IS TO THE BE THE BEST!!!