Tanasescu: Acordul Romaniei cu FMI nu a deraiat

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 14:30
1633 citiri
Tanasescu: Acordul Romaniei cu FMI nu a deraiat
Foto arhiva

Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International "merge inainte", "nu a deraiat", a dat asigurari, vineri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, intrigat ca unii comentatori au sustinut ca relatia Bucurestiului cu Fondul Monetar s-a deteriorat din cauza crizei politice din Romania.

"Atat Fondul Monetar International, Comisia Europeana, cat si Banca Mondiala raman determinate in a continua acest program cu autoritatile de la Bucuresti. Sigur, in cazul in care in luna ianuarie vom avea un nou Guvern, din nou aceste trei institutii vor veni la Bucuresti pentru a continua discutiile cu acest Guvern.

Vreau sa subliniez ca programul dintre Romania si finantatorii externi este in linie, se merge inainte, nu a deraiat si de aceea cred ca mai bine mai repede decat mai tarziu si subliniez inca o data dorinta mea ca maturitatea politica sa-si spuna cuvantul de data aceasta in Romania", a declarat Tanasescu la RFI.

Expertul roman a adaugat ca misiunea delegatiei FMI este, in primul rand, sa gaseasca un consens la nivelul clasei politice pentru continuarea reformelor care au fost agreate intre Romania si finantatorii externi: "Faptul ca ieri a avut loc o intalnire intre premierul interimar si cativa membri ai cabinetului impreuna cu delegatia FMI, cea a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale arata ca finantatorii internationali ai Romaniei vor discuta in aceste zile cu institutiile statului, cu guvernul actual, cu partidele politice.

Misiunea, cred, a acestei misiuni este, in primul rand, de a gasi un consens, la nivelul clasei politice, pentru ca reformele care au fost agreate intre Romania, pe de o parte, si finantatorii externi, pe de alta parte, sa continue".

Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International declara ca principala problema este in prezent bugetul pe anul viitor, care nu a fost inca aprobat: "Dificultatile sunt legate de aprobarea bugetului pe anul viitor.

Cerinta in special a Comisiei Europene, a Fondului Monetar si a Bancii Mondiale este ca acest buget al anului viitor sa fie aprobat in timp, asta inseamna in luna decembrie a acestui an si, sigur, daca este posibil, inainte de intalnirea board-ului directorilor executivi din Fondul Monetar International".

"Aceasta inseamna un calendar destul de strans, dar repet, exista posibilitatea, daca intelegerea la nivel politic se va efectua, ca acest document financiar important pentru Romania sa fie discutat si aprobat de Parlament in timp util.

Daca nu se va intampla asta, convorbirile vor continua, discutiile intre autoritati si finantatori externi vor continua, iar probabil cel mai devreme in luna ianuarie o noua delegatie va veni la Bucuresti, pentru a vedea cum pot fi implementate masurile care au fost agreate", conchide Mihai Tanasescu.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Tanasescu FMI acord Romania vizita, #consens reforme clasa politica FMI, #modificare renegociere acord imprumut FMI , #FMI