Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 18:12
3127 citiri
Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI
Foto: Financiarul

Fondul Monetar International se va intalni in a doua partea a zilei de vineri, ora Washington-ului, pentru a decide daca Romania va primi a cincea transa din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Ziare.com a discutat cu Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, in legatura cu sansele Romaniei de a primi banii, dar si despre masurile de austeritate luate de Guvernul Romaniei.

Care sunt sansele Romaniei de a primi transa a cincea?

"Din discutiile purtate cu toate celelalte scaune, exista o sustinere puternica din partea lor pentru completarea acestui review. Important este ca masurile propuse sa fie implementate si, nu in ultimul rand, sa creeze rezultatele necesare pentru procesul de consolidare fiscala in acest an si in anii care urmeaza.

Eliberarea acestei transe are la baza aprobarea acestui review de catre directorii executivi. Rolul meu este de a sustine in bordul director in a merge mai departe in programul cu fondul. Staff-ul este cel care sustine foarte puternic acest program in continuare. In general, toate scaunele, respectiv reprezentantii celor mai importante state, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia, sunt puternic ancorate in sustinerea programului cu Romania si eliberarea celei de-a cincea transe".

Care este importanta continuarii acordului cu FMI pentru Romania?

"Importanta lor este legata de semnalul pe care Fondul Monetar il acorda Romaniei, in sensul de a incuraja autoritatile de la Bucuresti in a continua reformele structurale si, sigur, a consolida deficitul fiscal, intr-un trend descrescator, in perioada anilor care urmeaza.

Cred ca acest mesaj este incurajator, de sustinere, care va ancora mai bine Romania in perceptia pietelor internationale si, nu in ultimul rand, va crea un tip de incredere mai puternica in Romania.

Bordul de azi are o semnificatie deosebita din doua puncte de vedere. Unul legat de mesajul puternic al acestei institutii vizavi de suportul pe care il acorda Romaniei in continuarea reformelor. Si un mesaj foarte clar catre pietele de capital, pietele internationale, ca Romania isi continua drumul de restructurare, avand in spate o ancora puternica in Fondul Monetar si Comisia Europeana".

Va ajuta eliberarea transei la stabilirea cursului euro - leu?

"Sigur. A fost, din punctul meu de vedere, o reactie emotionala puternica in zilele trecute, cand moneda nationala a fost descrescatoare vizavi de euro si dolar. Cred ca acest trend a luat sfarsit. Cred ca moneda nationala isi va reveni, in perioada urmatoare, in limita pe care o stim: 4,1 - 4,3. Acesta reprezinta punctul de echilibru al monedei vizavi de fundamentele economice ale Romaniei in momentul de fata. Sigur, un semnal de genul acesta va crea o perceptie de incredere mai puternica in Romania si in moneda nationala".

Banii de la FMI intra in rezervele BNR. Exista posibilitatea folosirii in alte scopuri?

"Aceasta decizie a destinatiei banilor a fost stabilita cu ocazia misiunii la Bucuresti a Fondului Monetar. Trebuie stiut foarte clar ca, in general, resursele eliberate de Fondul Monetar au unica destinatie echilibrul balantei de plati externe. Deci as considera ca transele anterioare, care au ajutat trezoreria statului, au avut un rol exceptional.

De data asta am revenit la normalitate, in sensul ca toti banii atrasi dintr-un imprumut al Romaniei cu FMI au ca unica destinatie echilibrarea balantei de plati externe si nu acoperirea deficitului bugetar. Repet, au fost masuri exceptionale, in perioade exceptionale, atunci cand fondul, nu numai pentru Romania, a acceptat ca o parte a acestor resurse sa fie directionate spre acoperirea deficitului.

In momentul de fata, nu cred ca mai exista dificultati din partea autoritatilor pentru a putea sa atraga finantari de pe segmentul financiar din Romania si din exterior, astfel incat sa acopere constant si corect deficitul bugetar in acest an si in anii care urmeaza.

Au fost tari care au folosit exact acelasi sistem. Nu a fost o exceptie pentru Romania, a fost un model pe care fondul l-a aplicat, intr-o perioada grea, mai multor tari, vizavi de posibilitatea atragerii de resurse de pe piata financiara. Aceasta revenire la normalitate arata un semnal puternic ca Romania este capabila sa-si finanteze, fara nici un fel de probleme, deficitul bugetar, care trebuie sa aiba un trend descrescator in acest an si in anii urmatori".

Credeti ca masurile de austeritate luate de Guvern vor fi eficiente?

"E foarte greu sa definesti ce inseamna masuri bune sau masuri rele. Au fost masuri care sa duca, in primul rand, la o corectie, si ma refer la diminuarea salariala. O corectie care trebuia facuta, in sensul ca, in anii anteriori, a existat o crestere salariala mult peste productivitatea muncii, ceea ce a condus, nu in ultimul rand, la o descrestere a competitivitatii Romaniei pe pietele externe.

A condus si la o nesustenabilitate din punct de vedere pecuniar a acestor anvelope salariale, care au fost mult peste potentialul de sustinere a bugetului Romaniei. A fost o masura de corectie, care, impreuna cu masurile pe care Guvernul le va lua in perioada urmatoare, de o noua gandire a modului in care vor fi efectuate platile salariale in sectorul bugetar, prin noua lege a salarizarii, probabil va pune ordine in acest segment de activitate, atat la nivel central, cat si la nivel local.

Cresterea taxei pe valoarea adaugata a fost ca o masura de avarie dupa decizia Curtii Constitutionale. Este o masura care, sigur, creeaza macrostabilitate, creeaza, cred eu, o consolidare a finantelor publice. Dar, in acelasi timp, creeaza probleme pe partea politicii monetare, in special pe partea de inflatie.

Si, nu in ultimul rand, creeaza un confort mult mai scazut mediului de afaceri. Sper ca aceasta masura, care a fost, repet, de avarie, dar salutata de institutiile financiare internationale, sa conduca la consolidarea fiscala pe termen mediu si lung.

Si, desigur, in momentul in care economia o va permite in anii urmatori, sa existe un tip de viziune pentru o regandire a sistemului fiscal".

Credeti ca decizia Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor a fost una inspirata?

"Nu-mi permit sa comentez o decizie a Curtii Constitutionale. Fondul a luat nota de aceasta decizie. Suntem un stat democratic, cu o impartire a puterilor bine definita, si arata clar ca aceasta decizie, care trebuie respectata si dusa la indeplinire, arata un tip de democratie care s-a consolidat in Romania in acesti 20 de ani".

Ce obiective va avea urmatoarea misiune FMI la Bucuresti?

"Urmatoarea misiune va incepe la sfarsitul lunii iulie si va dura pana in prima decada a lunii august. Obiectivul este revizuirea numarului cinci al acestui program. Trebuie, probabil, vazut modul in care se vor implementa aceste masuri, care sunt efectele. Sigur, vor exista discutii pe latura politicii monetare, politicii fiscale. Deci, o continuare a modului de punere in practica a acestor masuri".

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#mihai tanasescu fmi, #acord FMI, #transa FMI, #imprumut FMI , #FMI