Tanasescu: Ruperea Finantelor, o decizie politica

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 13:51
3460 citiri
Tanasescu: Ruperea Finantelor, o decizie politica

Aparitia unui Minister al Fondurilor Europene este o idee "foarte buna". Ruperea Ministerului de Finante in doua ministere e "o decizie politica", important e sa nu existe o suprapunere de atributii.

Bugetul pe 2013 trebuie sa fie "realist". Romania va avea anul viitor "o crestere economica modesta". Declaratiile apartin vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii, Mihai Tanasescu.

In opinia lui Mihai Tanasescu, "Romania in 2013 are sanse mari de a-si continua acest drum de crestere economica".

"Sigur, va fi o crestere economica modesta, ca la nivelul marii majoritati a tarilor din UE", a spus Tanasescu, la RFI Romania.

Vicepresedintele BEI apreciaza ca Guvernul Ponta II trebuie sa aiba trei obiective economice in 2013: bugetul, investitiile si fondurile europene.

"Focalizarea trebuie sa stea pe trei mari componente. Cel mai important este bugetul pe anul viitor, care trebuie sa fie unul realist, care sa reflecte continuarea reformelor structurale si nu in ultimul rand a reformelor structurale din domenii cheie, precum administratia fiscala, companii de stat", spune Tanasescu.

"In al doilea rand, cred ca este foarte important sa prioritizam, sa prioritizam acele cheltuieli de investitii, care ne aduc valoare adaugata, sa avem bine definite sursele de finantare si nu in ultimul rand termenele de implementare", continua el.

"In al treilea rand, foarte important, modul in care administratia centrala si locala va fi pregatita pentru a putea atrage noi resurse de la Comisia Europeana, din fondurile structurale si de coeziune. Cred ca este cheia succesului, pentru a avea o crestere economica buna in anul care urmeaza", apreciaza Tanasescu.

Ministerul Fondurilor Europene, "o idee foarte buna"

Intrebat cum priveste infiintarea unui Minister al Fondurilor Europene, Mihai Tanasescu a raspuns: "Este o idee, cred eu, foarte buna!".

"A avea gestiunea fondurilor europene din cadrul tuturor ministerelor de linie angajate la nivelul unui singur minister este un lucru bun. Dar in acelasi timp, aceasta trebuie sa demonstreze faptul ca noua structura, daca sigur, va fi aprobata si pusa in practica, trebuie sa arate o coordonare foarte buna intre ministerele de linie, Ministerul Finantelor si acest minister, in asa fel incat marile proiecte sau proiectele care sunt finantate cu fonduri europene sa poata fi implementate in timp si corect (...). O schimbare structurala in acest domeniu este mai mult decat necesara", crede vicepresedintele BEI.

Victor Ponta: Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei vor fi reorganizate

Mihai Tanasescu mai spune ca ruperea Ministerului de Finante in doua este o decizie politica, dar ca important e sa nu existe suprapuneri de atributii intre Buget si Finante.

"Este o decizie politica si nu se intampla numai in Romania. Problema majora in acest moment este ca functiile Finantelor Publice sa fie coordonate, in asa fel incat ele sa functioneze corect. Nu vad un impediment in aceasta propunere de a avea doua ministere, unul al Bugetului, altul al Finantelor, dar definirea functiilor Finantelor Publice trebuie sa fie facuta coerent si corect, astfel incat functiile Finantelor Publice sa functioneze corect si sa poata fi coordonate intre ele foarte bine si sa nu existe o suprapunere de atributii intre cele doua ministere", conchide vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.

Citeste mai multe despre Tanasescu: Ruperea Finantelor, o decizie politica, dar nu trebuie sa existe suprapuneri de atributii, pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#Mihai Tanasescu rupere Minister Finante, #Minister Finante reorganizat, #decizie politica Ministerul Finantelor , #FMI