Tanasescu: Zona euro poate influenta negativ statele din Centrul si Estul Europei

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 13:26
1199 citiri
Tanasescu: Zona euro poate influenta negativ statele din Centrul si Estul Europei
Foto: Adevarul

Europa se confrunta cu o problema majora, iar perceptia despre Europa, in general, si in special fata de zona euro, este una a riscului, a unei zone de turbulente, in care statele din vestul continentului le pot influenta negativ pe cele centru si est, a declarat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, fost ministru de finante.

"Criza datoriilor suverane ingrijoreaza pietele foarte mult. Este clar ca Europa se confrunta acum cu mari probleme din punct de vedere financiar, cu vulnerabilitati mari ale sistemului financiar si bancar. Daca nu se va face rapid o curatenie in sectorul bancar din zona euro, a guvernantei, o accelerare a reformelor structurale si o consolidare fiscala credibila, este clar ca Europa de Vest, in special zona euro, poate sa aiba o influenta negativa si asupra tarilor din centrul si estul Europei", a spus Mihai Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a precizat ca, in aceasta situatie, "Romania trebuie sa continue sa isi faca temele, sa continue reformele pe care si le-a propus, sa accelereze reformele structurale si sa incerce sa castige credibilitate, sa creeze perceptia ca noi putem sa mergem pe drumul pe care ni l-am propus, chiar si in conditiile in care Europa continua sa fie perceputa ca un continent al riscului, un continent unde fiecare tara are propriile ei probleme si atunci este clar ca trebuie sa fim atenti cum vom reusi sa ne reintoarcem la crestere economica in 2011 si in anii care urmeaza".

O problema care se discuta in Uniunea Europeana este faptul ca reforma sistemului de pensii are niste costuri care au adus pe masa negocierilor problema deficitelor fiscale. FMI nu are nicio problema fata de acest demers european pentru ca, in final, "este vorba doar de statistica europeana".

Cu alte cuvinte, Uniunea Europeana a ajuns la concluzia ca procedurile de penalizare a unei tari care depaseste pragul maxim agreat pentru deficitul fiscal sa tina cont de costurile pe care fiecare stat le inregistreaza cu sistemul de pensii private.

"Fondul Monetar International agreeaza aceasta procedura, nu are niciun fel de problema, tocmai pentru ca este vorba doar de statistica europeana, care nu are nicio legatura cu FMI, iar noi vom lua in considerare deficitul fiscal inregistrat la finele anului, care include si costurile pentru sistemul de pensii", a spus reprezentantul Romaniei la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#mihai tanasescu fmi, #economie Europa , #FMI