Razboiul de gherila cu contribuabilul

Luni, 29 Martie 2010, ora 11:20
6473 citiri
Razboiul de gherila cu contribuabilul
Foto: tribuna.ro

Guvernul Boc incearca sa scoata bani din piatra seaca. Cum executia bugetara din primele doua luni ale anului nu este deloc roz, dupa cum afirma, de la Washington, Mihai Tanasescu, Executivul s-a pus pe inventat impozite cu care sa adune tot ce se poate aduna, ba chiar si ce nu se poate aduna, de la oameni.

Urmeaza coplata in sanatate, impozitarea tichetelor de masa si a celor de carburant, precum si impozitarea pamantului de sub casa. S-a discutat despre impozitarea pensiilor si, desi subiectul la fost trecut sub tacere, nu este neaparat sa fi fost definitiv abandonat.

Subiectul fiscalitatii este delicat in orice tara. Vorba americanilor: de moarte si de fisc nu scapa nimeni. Cam toate guvernele incearca sa ia cat mai mult, in timp ce contribuabilii ar vrea sa plateasca mai putin. Pe de alta parte, e adevarat ca Romania are unul dintre cele mai scazute niveluri de fiscalitate din Europa. Particularitatile noastre negative sunt insa cel putin doua: lipsa totala de viziune si cheltuirea fara cap si fara obraz a tot ceea ce se aduna prin aceste taxe si impozite.

Guvernul nu pare sa fi inteles nimic din lectia fericita a cotei unice, la a carei introducere PD a fost partas: daca iei mai putin de la mai multi, esti cu mult mai castigat decat daca incerci sa iei toate pielile de pe oameni care, din aceasta cauza, au toate motivele sa-si ascunda cat mai mult din venituri in zona neagra.

Tichetele de masa, cadou si pentru carburanti au aparut tocmai in ideea de a stimula firmele sa-si recompenseze angajatii, fara a suferi constrangeri fiscale. Din momentul in care vor fi impozitate, tichetele vor disparea, iar aceste recompese fie vor fi si ele anulate, fie vor fi acordate pe sub masa, mascate de diferite artificii tot dincolo de zona impozitarii. Se pare ca statul adora sa fie furat.

Dupa cum nu a inteles nimic nici din lectia impozitului forfetar care, in afara de enervarea crunta a micilor patroni si inchiderea multor afaceri, nu a adus cine stie ce rezultat.

Pe de alta parte, marind impozitele cu tot felul de gaselnite, nu faci decat sa lasi si mai putini bani pentru consum, unul dintre cele mai importante motoare ale iesirii din criza.

De altfel, acelasi Mihai Tanasescu avertiza ca nu expandarea fiscalitatii, ci imbunatatirea colectarii reprezinta solutia iesirii din impas.

Dar sa zicem ca, pana la urma, nu am vorbi despre sume importante in plus. Nu se discuta, cel putin deocamdata, despre majorarea TVA. Se pare ca in cazul unui apartament de bloc, impozitul anual pe teren ar echivala cu valoarea a doua pachete de tigari. Dar un strop de aici, un strop de dincolo si se umple galeata. Ce facem cu apa din galeata?

A restructurat guverul aparatul bugetar mamut? In afara taierii unor posturi de prin agentiile guvernamentale n-am auzit nimic. Sau poate a terminat cu subventionarea mascata a societatilor de stat cu pierderi. Cele doua companii enegetice de ce or fi aparut atunci? De ce kilometrul de autostrada costa cat niciunde in lume? De ce exista cate doi titulari pe cate un post in deconcentrate? Si lista intrebarilor ar putea continua.

E foarte adevarat ca bugetul se formeaza din taxe si impozte, iar un buget mic nu permite decat investitii mici. Dar sunt convins ca romanii ar fi cu mult mai dispusi sa dea cate un ban in plus, daca ar fi siguri ca el se duce cu adevarat intr-o investitie utila. Contribuabilii sunt insa convinsi ca acest ban dat in plus, la fel ca acela dat pana ieri, este cel putin irosit cu incompetenta, daca nu furat cu nerusinare.

Neincrederea in utilizarea banului public este una dintre cauzele proastei colectari la buget cu care se confrunta executivul. Si acolo ar trebui sa umble guvernul daca vrea sa aiba mai multi bani la dispozitie. Deocamdata insa, executivul se indreapta spre un razboi de gherila cu contribuabilul, razboi care nu duce la nimic bun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#impozit pamant tichete masa, #impozit tichete masa benzina, #Guvern taxe impozite , #stiri Mihai Tanasescu