Liviu Dragnea are dreptate

Autor: Sebastian Burduja - economist
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 20:35
30442 citiri

"Maine stam la CEx pana iese fumul alb", a spus el ieri, zambind pe sub mustata. Si-a frecat apoi mainile de multumire, avand impresia ca face un fel de joc planetar si ca Romania intreaga asteapta un nou Papa, uns de el, Ayatollahul natiunii.

Dupa CEx, intrebat de catre reporteri cine a castigat, omul cu mustata a raspuns printr-un singur cuvant: "Partidul". Si are dreptate. A castigat PSDragnea, ca sa preiau expresia lui Cristian Tudor Popescu. A castigat el, si cu el marionetele lui semianalfabete ajunse ministri, in frunte cu fosta supprefecta Carmen Dan. Si atat. "Decat" ei au castigat. In rest, nimeni altcineva.

Au pierdut in schimb milioane de romani. Si au pierdut mult mai mult decat ce au castigat ei. Ei si-au prelungit privilegiile si functiile, oricum degraba trecatoare. Noi am pierdut ani din viata. Am pierdut sanse istorice, precum prima vizita din istorie a unui premier japonez in tara noastra, insotit (atentie!) de reprezentantii a 30 de companii nipone care ar fi vrut sa investeasca in Romania.

Am pierdut bruma de demnitate pe care o mai aveam pe plan international: ce cetatean european sau american normal la cap ar putea intelege de ce Romania schimba doi premieri intr-un an, cand are o majoritate parlamentara solida? Dar am pierdut si foarte multi bani. Un articol aparut in prestigioasa publicatie Bloomberg cu doar doua zile in urma analizeaza paradoxul Romaniei: tara cu cea mai mare crestere economica in care lumea a ramas la fel de saraca.

Concluzia materialului este urmatoarea: in pofida unei cresteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorarii salariilor in sectorul public si al reducerii taxelor, avutia tarii noastre, calculata raportand activele oamenilor la venitul disponibil, ramane la aproximativ acelasi nivel de acum cinci ani. Asta ca sa stim cum sa interpretam pe viitor anunturile guvernamentale bombastice privind "depasirea Chinei".

Pentru prima oara de la Revolutie, Romania este condusa in functie de interesele, cheful si toanele unui singur individ, care face ce vrea in aceasta tara. Vede o balta care ii place? O trece pe numele lui. Vede un prim-ministru care nu-i place? Il schimba din functie. Nu conteaza ca avem o medie de doi premieri pe an cu PSD la guvernare. Conteaza doar ca el a castigat. Convins de iluzia propriei anverguri, e convins ca e un Napoleon care "le face si le desface". In fapt, el si armata sa de aghiotanti sunt doar niste Nero ai zilelor noastre, care nu se dau in laturi de la nimic in lupta lor pentru ciolan.

Sa privim la rece Romania oamenilor mici, care au impresia ca sunt dumnezei pe Pamant, sosind afectati la sedinta marelui "CEX". Cat de importanti sunt ei in tara in care pocnesc din degete si mai capata o balta sau schimba un premier ca pe sosetele lor flausate. Cum asteapta ei infrigurati, alaturi de intreaga omenire, sa iasa fumul alb pe cosul sediului PSD, sa poata iesi la balcon Ayatollahul suprem si sa declare, printre urale si osanale, "habemus Prim Ministru". Cum rad ei plesnind de autosuficienta si cinism, cand euro a trecut de 4,66.

Premierul Japoniei e lasat ca in gara si n-are cu cine sa se vada la Guvern, iar tara se duce de rapa. Asa, si? Ei au banii dositi sub cocotier. Ei traiesc in filmul lor de desene animate, regizat (prost) la Est. Acesti caraghiosi penibili au impresia ca sunt mari oameni de stat, care scriu acum istorie cu manuta lor. Ei cred ca au ajuns sa capete o relevanta planetara pentru ca pot sa-si unga subalternii ministri sau prim-ministri. In realitate, ei raman doar niste hapsani si provinciali "capitani de judet", cu spagile pitite in cimitire. Astia au ajuns sa ne conduca. Vai de ei, dar vai de noi.

Suntem intr-un moment care echivaleaza cu un nou maxim istoric al umilirii noastre, direct proportionala cu grosimea obrazului lor. Acum, singurii care au o scuza ca tolereaza acest comportament sunt membrii PSD, direct interesati, in vreun fel sau altul, de mentinerea la putere. In rest, daca nici acum votantii lor nu isi dau seama ca acesta nu este un partid, ci doar o gasca pusa pe capatuit, fara pic de efort de pastrare a aparentelor, atunci, oameni buni, sunteti pierduti si va meritati soarta. De ce si, mai ales, cat ii mai rabdati?

Pentru partenerii externi, niciun guvern girat de "capitanul de judet" nu mai are nicio credibilitate. Vorbeam cu putine zile in urma despre aspiratia mea ca Romania sa devina o tara in 3D: demna, democratica, dezvoltata. Incepand de astazi, sunt mai convins ca niciodata ca acest obiectiv este totalmente incompatibil cu actuala guvernare PSD-ALDE, care este guvernarea celor trei i: iresponsabilitate, imbecilitate si isterie.

Sa nu uitam ca ambitia lor este puterea suprema. De aceea, prin criza creata, Ayatollahul are si un alt obiectiv, vehiculat deja pe buzele aghiotantilor sai: suspendarea presedintelui. Nu pentru ca ar avea sorti de izbanda, ci pentru ca 30 de zile cu Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu la Cotroceni vor fi suficiente pentru a promulga orice legi isi doresc - inclusiv Legile Justitiei - pe repede inainte. Din punctul meu de vedere, este cel mai greu moment din mandatul presedintelui Iohannis: acesta este prins intre ciocanul propriei promisiuni de a nu mai numi un al treilea premier de la PSD si nicovala prelungirii unei crize politice.

Sa nu cadem in capcana in care multi comentatori sunt tentati sa pice: trecerea paternitatii acestei instabilitati politice in responsabilitatea lui Klaus Iohannis. Sa fie foarte clar: aceasta noua criza si nefastele ei urmari au un singur autor: PSD. Nu este exclus nici ca Lider Maximo sa fi recurs la demiterea lui Mihai Tudose inclusiv pentru a-i intinde o capcana lui Klaus Iohannis: o alegere intre Scila si Caribda si deci un pretext pentru suspendare.

Fara actualul presedinte la Cotroceni, ultimul obstacol in calea dictaturii personale a lui PSDragnea ar fi inlaturat, iar Ayatollahul ar pune mainile pe tara cu toate degetele. De atunci, nimic nu va mai fi sigur: nici supravietuirea noastra economica, nici mentinerea in UE sau NATO, nici democratia castigata prin varsare de sange in 1989. Prin interventia sa de astazi, Klaus Iohannis a reactionat corect, transmitand ca doreste scurtarea crizei politice si punand interesul tarii mai presus de un eventual interes electoral al sau.

Asa cum spuneam: intr-o criza provocata de PSD, cel care plateste nota trebuie sa fie tot PSD. Remarc insa si verdictul fara echivoc pe care l-a dat performantei politice a PSD de la momentul castigarii alegerilor si pana acum: doua guverne esuate. Nimic mai adevarat.

De asemenea, invitarea partidelor parlamentare la consultari este o reactie fireasca si democratica. Este clar pentru tot mai multi cetateni ca fiecare zi in plus cu PSD la guvernare reprezinta un pas inapoi, spre prapastia care se adanceste in spatele nostru, dar scopul nu trebuie sa fie doar inlaturarea PSD de la guvernare, ci asezarea Romaniei pe un drum stabil si corect pentru Centenar si mai ales Romania 101 - presedintia Consiliului UE.

Pentru ca acest obiectiv sa poata fi atins, responsabilitatea este si a Opozitiei: este nevoie de o alternativa credibila si competenta la "Coranul Ayatollahului" - programul de guvernare. O alternativa cu politici publice adevarate, cu o strategie de atragere de fonduri europene, cu investitii publice si intelept prioritizate.

Aseara, la terminarea CEx-ului PSD, am fost, poate pentru prima oara in viata mea, de acord cu Ayatollahul suprem. Intrebat cine sau ce l-a schimbat pe Tudose, seful cel mare a decretat misterios pe sub mustata ca exista un "personaj veninos" dintr-o institutie, "care a facut si face, in continuare, mult rau". Chiar asa este. El se numeste Liviu Dragnea.

La acest articol a contribuit si Alin Iliescu, politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea demisie Tudose premier, #Dragnea Legi Justitie suspendare Iohannis , #demisie