Guvernul vrea sa scape de raspunderea penala si pentru hotarari, dupa cazul Belina. Tudose ar urma sa sesizeze CCR (surse)

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 18:57
4808 citiri
Guvernul vrea sa scape de raspunderea penala si pentru hotarari, dupa cazul Belina. Tudose ar urma sa sesizeze CCR (surse)
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat miercuri cu premierul Mihai Tudose pe subiectul unei eventuale sesizari a CCR in cazul dosarului Belina in care sunt vizate vicepremierul Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Astfe, potrivit unor surse citate de Mediafax, Toader a prezentat o opinie potrivit careia ministrii nu pot fi trasi la raspundere penal pentru oportunitatea promovarii hotararilor, la fel ca in cazul legilor si ordonantelor.

"Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a prezentat premierului Mihai Tudose o opinie potrivit careia hotararile de Guvern sa aiba acelasi regim cu legile si ordonantele in ceea ce priveste analiza de oportunitate", au precizat, pentru Mediafax, surse guvernamentale.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a comentat marti situatia ministrilor cu probleme penale din Guvern si nu a exclus posibilitatea ca Executivul sa conteste la Curtea Constitutionala deschiderea dosarului Belina.

Intrebat de un jurnalist daca exista posibilitatea ca ministrul Justitiei, in numele Guvernului, sa atace dosarul Belina la CCR, presedintele Senatului a raspuns: "Nu ministrul Justitiei are dreptul... Sesizarea poate sa fie facuta de primul ministru in numele Guvernului sau de presedintii Camerelor".

Chestionat in continuare daca s-a decis cine va face sesizarea CCR, Tariceanu s-a marginit sa spuna "Eu nu fac parte din Guvern".

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, intrebat daca ancheta DNA in cazul Shhaideh-Plumb este similara celei privind OUG 13, ca in BPN s-au adus argumente privind asemanarea, el aratand ca trebuie analizat daca exista elementele unui posibil conflict constitutional intre Guvern si DNA.

Intrebat daca ancheta DNA in cazul Shhaideh-Plumb este similara cu ancheta privind OUG 13, Dragnea a raspuns: "Au fost argumente aduse, este foarte asemanatoare pentru ca se pune problema oportunitatii".

"Am vorbit si azi, am spus si eu si domnul Tariceanu - poate si Guvernul, nu stiu - trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementele unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului. Nu stiu la ora asta, nici domnul Tariceanu nu stie.

Domnul Tudorel Toader cred ca va trebui sa aiba un punct de vedere in sensul acesta, daca va veni din partea Guvernului. Si noi o sa ne consultam cu specialistii cu care ne consultam in astfel de situatii", a adaugat Dragnea, intrebat despre posibilitatea sesizarii CCR in aceasta speta.

Dupa ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis ca Ministerul Public nu are competenta de a desfasura activitati de cercetare penala cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Potrivit deciziei CCR, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la raspundere pentru opiniile politice sau actiunile exercitate in vederea elaborarii ori adoptarii unui act normativ cu putere de lege.

Procurorii DNA au facut referire la aceeasi decizie a judecatorilor CCR, precizand ca se aplica doar legilor si ordonantelor de urgenta, nu si hotararilor de guvern.

Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, ministri in guvernul Mihai Tudose, sunt implicate in ancheta DNA privind modul in care insula Belina a ajuns, printr-o hotarare de Guvern, in administrarea societatii Tel Drum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Tudose Toader hotarari guvern penal CCR , #guvern