Cum explica Tudose cresterea euro, a ratelor si preturilor si ce va mai fi modificat la Codul Fiscal

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 18:10
9148 citiri
Cum explica Tudose cresterea euro, a ratelor si preturilor si ce va mai fi modificat la Codul Fiscal
Foto: captura Digi 24

Liderii PSD s-au reunit vineri in sedinta la Baile Herculane, unde au adoptat o rezolutie impotriva "statului paralel" si au prezentat ceea ce ei numesc beneficiile guvernarii PSD-ALDE.

Din analiza social-democratilor au lipsit insa realitati precum majorarea preturilor din prezent, dar si valul inflationist anuntat de BNR pentru inceputul lui 2018, prabusirea monedei nationale, explozia ROBOR si, deci, a ratelor la credite, precum si climatul de incertitudine si instabilitate reclamat de mediul de afaceri, in urma modificarilor aduse Codului Fiscal.

Intrebat de jurnalisti de toate aceste lucruri, Dragnea i-a dat cuvantul lui Tudose, iar premierul a transat rapid problema.

"ROBOR nu avea cum sa mai scada, a atins un minim istoric in lume... ROBOR-ul in Romania", a spus Tudose, incercand sa globalizeze indicele bancar romanesc.

Cat despre curs, premierul a aratat cu degetul spre BNR: "Ce se intampla pe segmentul bancar cred ca puteti sa-l intrebati foarte bine pe Isarescu, el trebuind sa aiba grija de aceste situatii".

Intrebat si de scumpirile anuntate pe piata energiei, premierul a pasat problema la ANRE, reluand povestea cu vechea conducere ce a fost anchetata de comisia parlamentara si demisa ulterior. Precizam insa ca vestile despre majorarile de pret la curent si gaze au fost extrase din primul raport al noii conduceri ANRE, votate in octombrie in Parlament.

Codul fiscal, un mister

Premierul a fost intrebat si de bombele ce sunt descoperite zilnic in ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, insa nu a dat niciun raspuns concret.

Intrebat cand va fi adoptata hotararea pentru majorarea salariului minim, seful Executivului a spus ca "odata cu proiectul de buget" si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Cand jurnalistii au vrut sa afle cand se va produce si mult asteptata adoptare a bugetului, Tudose a raspuns ca "in 10 zile maxim".

Intrebat si ce modificari vor fi aduse ordonantei revolutiei fiscale in Parlament, sau daca ia in considerare sa dea o noua ordonanta de urgenta ca sa corecteze erorile din prima, Tudose a raspuns: "Discutia la nivel de partid a fost ca si saptamana viitoare sa avem o ultima clarificare cu mediul de afaceri".

Premierul a precizat insa ca problemele semnalate in domeniul IT si decizia in ce priveste daca pragul la impozitul de 1% pe cifra de afaceri va fi de 500.000 sau un milion vor fi transate in Parlament.

Despre transferul contributiilor, Tudose a reluat declaratia cu angajatorii care nu au de ce sa scada salariile, evitand total sa explice ordonanta data pe furis care obliga firmele sa faca negocieri colective.

"Am avut negocieri si discutii cu mediul de afaceri, de la cei mai mari, la reprezentantii celor mai mici angajatori. Romania si-a atins tinta de ocupare a fortei de munca, e presiune pe piata nemaifiind forta de munca, angajatorii risca nepunand in aplicare exact cum se poate pune in aplicare, adica sa creasca si salariul angajatului. Risca sa piarda angajatii. Vorbesc de cei mici, nesindicalizati", a spus Tudose.

"Si azi puteau sa scada leafa daca voiau. Dar fata de acum 2-3 saptamani cand toti spuneau ca nu va putea fi aplicata (masura transferului contributiilor, n.red.) mesajele publice ale unor mari angajatori si mai mici, dar importanti, au fost foarte foarte foarte clare si determinate: nimeni nu va scadea slariul net al angajatului", a mai sustinut Tudose.

Peste jumatate dintre companiile din Romania nu au decis daca majoreaza salariul brut

Dragnea spune ca bugetele primariilor vor fi chiar mai mari, dar cresterea taxelor locale e optiunea edililor

Intrebat si de primarii care au anuntat deja ca vor creste taxele locale pentru ca raman fara bani la buget, Tudose a sustinut ca nu se pune problema.

"Este fals! Niciun primar nu va avea un buget mai mic, cel putin egal va fi cu bugetul din 2017".

Dragnea a tinut si el sa faca precizari pe subiect: "Nivelul taxelor din 2018 nu are de ce sa fie marit din mai multe motive, dar unul e foarte simplu - prin Legea bugetului de stat se va asigura un nivel cel putin egal cu 2017. Nu au motive sa creasca taxele, dar e libertatea lor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Dragnea Tudose explicatii cod fiscal, #masuri cod fiscal scumpiri PSD , #Liviu Dragnea