Curs de Guvernare: Mihai Tudose a clipit. De doua ori?

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 22:16
6558 citiri
Curs de Guvernare: Mihai Tudose a clipit. De doua ori?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

In iarna trecuta, in mijlocul protestelor declansate de adoptarea Ordonantei 13, o lozinca a facut istorie: "Sorine, clipeste de 2 ori daca vrei sa te salvam".

Ulterior, "Sorin" avea sa declare ca a fost formularea protestatarilor care i-a placut cel mai mult. Dar Sorin Grindeanu nu a apucat sa mai clipeasca, fiind executat scurt de partid.

Vineri, guvernul a amanat, in mod surprinzator, sedinta extraordinara in care coalitia decisese ca trebuie aprobat pachetul de masuri fiscale cu impact atat asupra mediului de afaceri cat si asupra salariilor. Luni de zile dupa Sorin Grindeanu, Mihai Tudose pare sa fie cel care clipeste de doua ori.

Mihai Tudose si pasul la offsaid

Premierul Mihai Tudose a decis vineri amanarea sedintei de guvern in care ar fi trebuit aprobata, dupa cum explica chiar in cursul diminetii presedintele PSD Liviu Dragnea, modificarea Codului Fiscal in sensul trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Surse din PSD afirma pentru cursdeguvernare.ro ca decizia amanarii a fost luata exclusiv de catre premier, spre nemultumirea lui Liviu Dragnea.

Decizia premierului Tudose are prea putin de-a face cu capacitatea de a intelege pe deplin toate consecintele actului normativ pe care i l-a pus pe masa ministrul Ionut Misa sau cu solicitarea formulata joi de presedintele Klaus Iohannis, sau cu opozitia deschisa manifestata de mediul de afaceri.

In cercul apropiatilor lui Liviu Dragnea exista convingerea ca Mihai Tudose il "sapa" pe presedintele partidului.

Argumentele premierului si capcana in care a intrat Liviu Dragnea

Chiar daca nu o face la modul oficial, pretextul de care se foloseste Mihai Tudose este cel al avizelor negative primite pe modificarile Codului fiscal din partea CES si Consiliul fiscal si, mai ales, lipsa unui aviz al Consiliului legislativ.

Insa Guvernele PSD nu s-au "impiedicat" pana acum de astfel de avize. A dovedit-o inclusiv Guvernul Tudose, care a emis in septembrie ordonanta platii defalcate a TVA chiar daca CES a avizat negativ respectiva ordonanta si intreg mediul de afaceri a respins masura.

Citeste mai multe despre tensiunile dintre Tudose si Dragnea si ce inseamna ele pentru politica fiscala romaneasca pe CursDeGuvernare.ro

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#Mihai Tudose tensiuni Dragnea fiscale , #Liviu Dragnea