Inca o contra: Premierul Tudose respinge un proiect de lege initiat de Tariceanu si Dragnea

Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 22:51
11220 citiri
Inca o contra: Premierul Tudose respinge un proiect de lege initiat de Tariceanu si Dragnea

Cazul politistului-pedofil din Capitala a focalizat intr-atata atentia opiniei publice, incat aproape au scapat comentariilor alte evenimente, deloc neglijabile.

Unul din ele este fara indoiala avizul negativ dat miercuri de catre Guvernul Mihai Tudose initiativei legislative depusa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei, Liviu Dragnea, cu privire la statutul juridic al Casei Regale.

Nu cunosc si nici nu pot banui dedesubturile acestei daraveri, dar observ ca s-au ocupat de initiativa legislativa insisi presedintii Camerelor, ca si cum le-ar zice celor din familia regala: tineti minte ca noi v-am procopsit, nu altii.

Fac parte din generatia care a apucat Regatul, stiu ce viata traiam in acele zile, stiu tot ce a urmat si am ramas cu acea consideratie fata de rege, pe care mi-au inoculat-o parintii si dascalii mei. Dar regele nostru nu mai este, iar urmasii lui nu mi se par niste regisori mai mici.

Sunt numai urmasi si nimic in plus. Adica stau alaturi de noi, suntem cu totii egali in fata legii, iar drepturile lor nu pot fi altele decat cele reglementate prin Codul Civil.

Pe plan juridic acesta este adevarul curat, desi pe plan veleitar ne place sa-i socotim de sange albastru si sa-i onoram cu titlurile heraldice pe care insusi fostul suveran le-a instituit cu darnicie pentru ei. Tot respectul pentru asta.

Apreciez totodata implicarea nobila a Casei Regale in actiuni onorifice, culturale sau de binefacere, capabile sa sprijine generoasele scopuri care contribuie la prosperitatea societatii romanesti. Iar daca, pentru asemenea lucru, este necesara o institutie non-guvernamentala, atunci e bine sa se faca.

Este bine, insa fara sa sarim peste cal si fara sa uitam intelepciunea inaintasilor, de la care retin aforismul est modus in rebus, adica toate lucrurile se fac pana la o anumita limita.

Iar propunerile domnilor Tariceanu si Dragnea seamana a fi o depasire a limitelor rezonabile, par mai curand rodul entuziasmului lor emotional sau al unor interese pe care nu le cunoastem, decat idei pragmatice.

Daca ar fi fost manati de pragmatism, ma indoiesc ca cei doi presedinti de Camere, ambii ingineri si ambii trecuti taras-grapis prin scoala, s-ar fi avantat cu un asemenea proiect, fara sa aiba la baza vreo cercetare, un studiu, macar o parere exprimata de somitati in materie, de exemplu un istoric sau alta personalitate academica.

Suma deloc neglijabila propusa sa fie alocata de stat din buzunarul contribuabililor, numai pentru intretinerea si functionarea unei fundatii de lux, mi se pare exuberanta pentru una din cele mai sarace tari de pe continent.

Fundatia dispune de proprietati, terenuri, paduri, toate aducatoare de venituri apreciabile, daca sunt bine administrate. Daca nu, trebuie cautate alte solutii decat subventia mascata, care mi se pare cel putin rusinoasa.

Pe urma, ideea de a concesiona Palatul Elisabeta pe 99 ani, pentru ca sa aiba Casa Regala un sediu, o gasesc nastrusnica. Statutul platului a fost deja stabilit ca resedinta pe viata a regelui. Nu si a urmasilor.

Pe buna dreptate, observa premierul Tudose ca Palatul Elisabeta poate fi preluat in continuare de Casa Regala, daca aceasta plateste chirie.

La asta, Casa Regala face o propunere aflata sub nobila sa demnitate: ar plati si chirie, cu conditia sa i se acorde un an de gratie. Mi-e jena sa ma gandesc la tocmeala propusa. Ba chiar mi se pare ca nici premierului nu i-a cazut bine gandind ca poate fi o tragere de timp.

Ca sa vedeti, onorabila Casa Regala n-are acum cu ce plati chiria, dar dupa un an se va umple de bani. Chiar nu inteleg, de unde? Ii pica bani din senin? Pe ce conteaza?

Imi pare rau s-o spun, dar nu poate conta decat pe alocatia marinimoasa pe care tot statul roman i-o va pune la dispozitie anual, de indata ce propunerea legislativa va intra in vigoare. Halal: asteapta sa-i platim, ca sa ne plateasca!

Refuz sa cred ca asemenea rationament s-a nascut in mintea unui descendent regal. Eventual, poate l-a gandit Duda-Voda.

Dar premierul are motive sa se teama si de alte fenomene neasteptate. Palatul Elisabeta a fost atribuit regelui ca locuinta de serviciu al unui fost sef de stat, conform Constitutiei, iar noi cream un precedent deviat. Odata creat precedentul, nu ramane decat sa asteptam momentul cand fiicele dlui Basescu isi vor infiinta fundatii, ca sa mosteneasca locuinta de serviciu.

Obiectii sunt multe, unele de ordin economic, altele istoric, altele heraldic. Ma indoiesc ca, daca proiectul s-ar pune in dezbatere publica, cu prezetarea corecta a proprietatilor si veniturilor Casei Regale, alaturi de scopul propus, s-ar bucura de o sustinere populara. Ma tem ca nu.

Iar dl Tudose stie si dansul acest lucru. De aceea, isi permite sa joace tare, avizeaza negativ propunerile sefilor sau politici si asteapta: cedeaza de buna sau pierd la vot, sub presiunea anti-monarhistilor aflati chiar in randul celor de la Putere?

In ambele cazuri, cei doi lideri ai coalitiei pierd. Avantaj Tudose!

Citeste si analiza De ce Liviu Dragnea a pierdut partida indiferent daca il invinge sau e infrant de Mihai Tudose

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Casa Regala Statut, #Mihai Tudose statut Casa Regala, #Mihai Tudose Palatul Elisabeta, #Palatul Elisabeta chirie , #Liviu Dragnea