Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)

Marti, 18 August 2015, ora 17:42
7157 citiri
Nou scandal spectaculos de plagiat la Guvern: Protagonist, ministrul Economiei (Video)
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Dupa Victor Ponta, Gabriel Oprea si ceilalti fosti membri din guvernele Ponta banuiti de plagiat, a venit randul ministrului Economiei, Mihai Tudose, sa fie acuzat ca a copiat paragrafe si idei in teza de doctorat sustinuta la Academia Nationala de Informatii a SRI.

Mai exact, o treime din lucrarea de doctorat in baza careia Mihai Tudose a devenit cadru didactic titular la aceasta academie este suspectata de plagiat, conform documentelor publicate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

Potrivit sursei citate, un paragraf plagiat se repeta de patru ori in respectiva lucrare, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt "in fals", adica la paginile indicate autorii citati vorbesc despre cu totul altceva.

Ministrul se apara sustinand ca in momentul redactarii tezei "erau alte vremuri" sau ca a avut "acordul scris al autorilor".

"Poate am fost si putin neglijent, dar era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora (...) Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, si dupa ce l-am bagat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reiesind ca era copiat in proportie de 15%", a mai declarat acesta.

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

Suspiciuni de plagiat in teza de doctorat a lui Neculai Ontanu, coordonata de Gabriel Oprea

Lucrarea de doctorat a lui Mihai Tudose poarta titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala" si a fost sustinuta in 2010 la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" - universitate subordonata SRI. A fost publicata ulterior la editura RAO, volumul fiind insotit la inceput si la sfarsit de comentarii laudative semnate de fostul director SRI George Maior si de prim-adjunctul Florian Coldea.

Florian Coldea, magistrati si politicieni, printre doctoranzii lui Gabriel Oprea

Conform CRJI, circa 50 de pagini sunt plagiate, multe cuvant cu cuvant, din lucrarea de doctorat sustinuta cu un an inainte de comisarul-sef Radu Andriciuc, la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Desi Mihai Tudose a copiat chiar si parti din concluzii, anexe, inclusiv o sectiune din bibliografie, el nu l-a citat pe autorul lucrarii originale, care a declarat ca a primit o suma de bani la schimb.

"Domnul Tudose m-a contactat si i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfa. (...) A fost vorba de cateva mii de euro", a declarat Andriciuc, acest lucru neinlaturand insa obligativitatea citarii, sustin specialistii.

Pe lista autorilor plagiati intocmita de CRJI se afla inclusiv conducatorul de doctorat al lui Tudose, generalul Constantin Onisor, seful Scolii Doctorale de la Academia Nationala de Informatii, dar si fostii presedinti Ion Iliescu si Traian Basescu, din mesajele carora actualul ministru al Economiei a copiat.

"Nu am plagiat si, in al doilea rand, eu nu am luat de la Iliescu sau Basescu, ci de la presedinti", a fost explicatia data de Mihai Tudose.

Pe de alta parte, in lucrare sunt trei situatii in care paragrafe, uneori plagiate, se repeta aproape integral, de mai multe ori, prima data fiind atribuite lui Tudose, apoi altor autori sau chiar nimanui.

In plus, lucrarea abunda in tot felul de erori de alt tip. De exemplu, sunt date mai multe exemple din peste 10 cazuri in care notele de subsol nu sunt corecte, facand trimiteri la pagini din alte lucrari in care se vorbeste despre cu totul altceva. De asemenea, exista cazuri in care Mihai Tudose a scris in nota de subsol ca ideea a fost preluata dintr-o anumita lucrare, dar ea era in realitate plagiata dintr-o alta lucrare.

Doctori fara arginti si doctori plagiatori

Contactat de sursa citata, profesorul universitar Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti, a declarat, dupa ce a studiat fotocopiile trimise, ca fragmentele prezentate "indica fara dubiu nu numai copierea (...), dar si intentia de a copia".

In baza tezei de doctorat, Mihai Tudose a fost incadrat in 2011 ca lector la Academia SRI, iar doi ani mai tarziu a ajuns conferentiar, fiind unicul candidat pentru postul respectiv. Cu toate acestea, in declaratiile sale de avere din ultimii ani nu este mentionat vreun venit primit in calitate de cadru didactic la Academia SRI, ci doar de la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", desi acolo nu apare in corpul profesoral de la nici una dintre facultati.

In varsta de 48 de ani, Mihai Tudose a absolvit in 1994 o facultate privata de Drept. Intre anii 1993 si 1998 a indeplinit functia de sef de birou senatorial, iar din anul 2000 este deputat, fiind numit ministru al Economiei in decembrie 2014.

In perioada 2004-2014 a fost lider al organizatiei municipale PSD Braila, iar in prezent este liderul organizatiei judetene. Sotia sa este asistent manager si castiga 5.000 de lei lunar, fiind incadrata la o firma de constructii care, in februarie 2015, a castigat un contract de 6,5 milioane de euro cu Ministerul Dezvoltarii, desi era ca si inexistenta pe piata, informeaza CRJI.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Mihai Tudose plagiat, #Coldea Oprea doctorat, #ministru plagiat, #plagiat Guvern , #ministrul Economiei
Comentarii
Poza Ernst
Ernst
rank 5
Doua intrebari: 1) Exsta vreun ministru in cabineul ponta care nu
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5