Aberatia zilei: Guvernul se mandreste ca economia duduie - gandacii zboara si se lauda ca sunt pasari

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 13:40
10290 citiri
Aberatia zilei: Guvernul se mandreste ca economia duduie - gandacii zboara si se lauda ca sunt pasari
Foto: Arhiva Hepta.ro

La 100 de zile de la preluarea mandatului, Guvernul isi face un bilant in care se lauda, printre altele, cu cresterea economica a Romaniei.

Bilantul pozitiv al Guvernului, realizat la solicitarea agentiei de stiri a statului, Agrepres, arata ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la cresterea economica, tara noastra a inregistrat in primul trimestru o crestere economica de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeana.

"Mai mult, FMI a revizuit in crestere, de la 4,2% la 5,5%, estimarile privind evolutia economiei romanesti pentru acest an. Toate institutiile financiare au revizuit estimarile in crestere", transmite Guvernul si cifrele sunt reale.

Ce nu spune este ca aceasta crestere economica nu ar trebui sa ne entuziasmeze, pentru ca se bazeaza pe consum, iar o economie se dezvolta si creste cu adevarat atunci cand si statul, si zona privata fac investitii, creeaza noi locuri de munca si astfel isi permit sa creasca si salariile angajatilor.

La noi nu este cazul, ba chiar investitiile au scazut la un nivel sub cel din 2013.

Analistii economici au atras atentia constant ca cresterea noastra e "nesanatoasa". "Vedem, daca ne comparam cu tari din zona, Polonia, Ungaria, Cehia, ca o crestere economica mai mica, dar apropiata de a noastra, e acompaniata de o crestere a productivitatii muncii. La noi e stagnare, daca nu chiar regres.

Deci plecam de la ideea ca nu exista sustenabilitate in plata, dar exista marele pericol al dezechilibrarii economice in viitorul an si jumatate, maximum doi ani. Platile care se fac fara un suport material de valoare adaugata duc la imprumuturi, dar si la ceea ce vedem in comunicatul INS - investitiile sunt in scadere. Nu mai facem investitii, ci orientam banii catre aceste plati", a spus profesorul Mircea Cosea intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Din pacate, avansul accelerat al consumului intern, provocat de cresterea administrativa a salariilor, stimuleaza importurile si implicit dezvoltarea altor economii. Industria locala, desi in crestere, nu tine pasul cu cererea interna, iar exporturile si investitiile sunt afectate de cresterea administrativa a costurilor pentru companii care erodeaza competitivitatea economiei romanesti", explica problema si Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos.

Ce a insemnat cresterea economica marca PSD

Si daca aceste explicatii sunt poate prea tehnice, fiecare dintre noi a vazut ce a insemnat cresterea economica marca PSD.

Euro a crescut si, odata cu el, ratele la credite, facturile la utilitati si preturile la orice produs importat.

Combustibilii s-au scumpit, ceea ce a dus la alte majorari in lant la orice marfa transporatata.

A crescut si ROBOR-ul, iar ratele creditelor in lei calculate in functie de el s-au majorat si ele.

Toate acestea inseamna ca puterea de cumparare a fiecarui roman a scazut. Daca anul trecut puteai sa cumperi doua pachete de unt la supermarket cu 13 lei, acum doar unul costa 9 lei.

Dominatia haosului

Bilantul triumfalist al Guvernului nu mentioneaza nimic despre masurile economice haotice care au bagat in ceata mediul de afaceri si pe fiecare roman, care nu stie ce taxe va plati si cum isi mai va mai incasa salariul din 2018.

Intai au vorbit de impozit pe gospodarie (s-a amanat pe termen nedefinit), apoi de impozit pe cifra de afaceri (au renuntat), apoi a aparut taxa de solidaritate (idee readusa chiar azi in discutie de ministrul de Finante, Ionut Misa, care insa mai bine ar vorbi in chineza, ca sa se faca mai usor inteles), au dat OUG pentru Split TVA (pe care au de gand sa o modifice radical in Parlament).

A intrat in vigoare noua lege a salarizarii, care promitea cresteri utopice pentru bugetari. Dar si aceasta bula s-a spart cand sindicalistii au aflat ca din 2018 se va transfera plata contributiilor sociale de la angajator la angajat, iar din majorararile promise nu ramane mai nimic.

Mai mult decat atat, unii angajati din Sanatate, care azi protesteaza in centrul Capitalei, si-au dat seama ca din ianuarie vor incasa mai putini bani. Deci nici vorba de cresterile visate. Pana si la promisiunea mult trambitata din programul de guvernare, cum ca veniturile medicilor nu vor mai fi impozitate, s-a renuntat.

De ce? Pentru ca nu exista bani destui la buget, asa ca acum guvernantii incearca sa scoata pe undeva camasa.

Asta este explicatia probabil si pentru cea mai noua gogomanie a ministrului Misa, care, presat azi de presa sa explice ce taxa noua are de gand sa impuna companiilor de la 1 ianuarie dupa declaratiile halucinante de ieri, s-a incurcat in explicatii, mai ceva ca un copil scos la tabla cu lectia neinvatata. Si tot nu a lamurit pe nimeni.

Asadar, dragi guvernanti, nu ne incalzeste cu nimic cresterea economica mult laudata, pentru ca viata de zi cu zi nu s-a imbunatatit, ba dimpotriva, si, tot din vina domniilor voastre, viitorul este incert spre albastru.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#bilant 100 de zile Guvern Tudose , #premier