Ambiguitatile Guvernului Tudose

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 18:33
3730 citiri
Ambiguitatile Guvernului Tudose
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ce intentii are, de fapt, Guvernul? Pentru ca manifestatiile de protest si criticile din toate directiile au vizat mai putin reforma fiscala in sine, cat imprevizibilitatea de ansamblu si lipsa garantiilor de viitor.

Un articol publicat luni de Lucian Croitoru, despre reforma fiscala ne lamureste cel putin asupra unui aspect (Hotnews.ro). Nu doar neofitii sunt in deruta, ci si economistii par nedumeriti. De ce a trecut Guvernul contributiile sociale de la angajator la angajat? Interesant este ca toata lumea se teme, atat sindicatele din companiile private, cat si mediile de afaceri.

De obicei, o masura pare rea pentru angajati sau dimpotriva pentru angajatori, dar noua reforma, desi nimeni nu poate spune exact de ce, nemultumeste pe toata lumea. Companiile se tem ca Guvernul va introduce noi taxe, salariatii se tem de companii ca vor profita sa micsoreze salariile. Asa s-a ajuns la situatia cu totul neobisnuita ca patronii si salariatii sa aiba (aparent) aceeasi pozitie.

Dar articolul lui Lucian Croitoru ne arata in prima instanta cel putin un lucru: ca masura luata de Guvern ar putea fi favorabila mediului de afaceri. Modelul general ar fi reforma liberala aplicata in Chile de Jose Pinera, ministrul Muncii in perioada regimului Pinochet. A fost un mare succes.

Dar autorul articolului nici nu doreste sa compare cele doua reforme (privatizarea partiala a sistemului de pensii s-a produs de altfel si in Romania, intr-un chip adaptat, fara sa respecte intocmai reteta), ci doar sa semnaleze ca sursa intelectuala a reformei PSD se fla, in mod surprinzator, la dreapta, in Scoala de la Chicago.

Admirator al lui Jose Pinera, Lucian Croitoru (premier desemnat in 2009) face eforturi sa nu laude reforma Guvernului, care i se pare cel putin in prima instanta excelenta. El nu spune explicit, dar lasa totusi sa se inteleaga ca sectorul privat ar putea sa profite de imprejurari si sa-si creasca competitivitatea prin diminuarea salariilor.

Desigur, sugereaza el, numai daca va rezista suficient de hotarat presiunii pe care o exercita cresterea salariilor in sectorul public. In orice caz, ideea generala este ca reforma Guvernului, desi respinsa explicit de mediul de afaceri, nu este neaparat una care sa defavorizeze economia, ci dimpotriva. Discutia pe acest subiect nu se poate insa purta cu calm din motive usor de inteles si de aceea toata lumea isi ia precautii.

Asa cum reiese insa si din interventiile investitorilor straini, se iveste o temere care strica petrecerea. Companiile se tem ca Guvernul PSD va depasi deficitul bugetar pe care s-a angajat sa-l respecte si atunci va introduce pur si simplu noi taxe in sarcina angajatorului. Prin urmare prefera ca lucrurile sa ramana asa cum sunt. De aici se trage si apelul acesta insistent pentru stabilitate fiscala, nu atat pentru ca Romania ar fi un taram fericit al fiscalitatii, ci pentru ca mediul de afaceri se teme de mai rau.

Prin urmare intrebarea este ce intentii are, de fapt, Guvernul? Pentru ca manifestatiile de protest si criticile din toate directiile au vizat mai putin reforma in sine, cat imprevizibilitatea de ansamblu si lipsa garantiilor de viitor.

Deocamdata nu dispunem decat de replica de ieri a prim-ministrului, pe pagina sa de Facebook: "Sunt masuri ce au in vedere crearea unui mediu de afaceri sanatos si care ofera facilitati investitorilor, iar o economie sanatoasa nu poate fi gandita in afara acestui principiu. Faptul ca mai multe companii, mari angajatori, au anuntat ca vor prelua contributiile angajatului si vor majora salariile este dovada ca transferul sarcinii fiscale este o oportunitate pe care antreprenorii o au pentru a-si fideliza angajatii".

Ultima parte ne-a atras atentia. Transferul sarcinii este, argumenteaza premierul, "o oportunitate pe care antreprenorii o au pentru a-si fideliza angajatii". Prima observatie este ca prim-ministrul Tudose nu face nicio presiune asupra angajatorilor pentru a creste salariile (initial legea ar fi continut o prevedere imperativa menita sa linisteasca ingrijorarea salariatilor).

A doua este ca ii invita practic pe antreprenori sa procedeze "oportun", adica potrivit interesului propriului business (unii angajatori s-ar putea sa nu aiba motive de a-si "fideliza" angajatii). Desigur, pentru cine asteapta declaratii clare de politici publice, lipsite de orice ambiguitate, aceste aluzii sunt cu totul insuficiente. Dar pentru noi sunt indicii folositoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Tudose Guvern cod fiscal, #Guvern Cod Fiscal , #premier