Bilantul unui an de guvernare PSD-ALDE, in care coalitia si-a schimbat singura premierul prin motiune de cenzura

Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 14:33
3162 citiri
Bilantul unui an de guvernare PSD-ALDE, in care coalitia si-a schimbat singura premierul prin motiune de cenzura
Foto: site Guvern (Arhiva)

Anul 2017 a fost unul in care la Palatul Victoria s-au aflat doua guverne ale aliantei PSD-ALDE, Executivul Grindeanu fiind inlocuit prin motiune de cenzura de Cabinetul Tudose, cu argumentul ca implementarea programului de guvernare nu decurgea corespunzator, dar si pe fondul protestelor din strada generate de OUG 13.

Primul Guvern al coalitiei, Cabinetul Sorin Grindeanu, a fost demis dupa aproape sase luni chiar de majoritatea parlamentara, prin motiune de cenzura, motivandu-se ca implementarea programului de guvernare nu decurge corespunzator. In toata aceasta perioada, Executivul a avut de gestionat, in paralel, si tema modificarii Legilor justitiei.

In a doua parte a anului, Guvernul Mihai Tudose a avut de recuperat intarzieri constatate in aplicarea planului de guvernare, dar si de luat o serie de masuri fiscale care au dat nastere la noi proteste. Legilor justitiei au ramas in continuare o problema de imagine pentru Guvern, desi pachetul de legi a fost mutat spre dezbatere in Parlamentul dominat de majoritatea PSD+ALDE.

Guvernul Sorin Grindeanu - de la OUG 13-14, pana la motiunea de cenzura a social-democratilor

Guvernul Sorin Grindeanu a fost investit in Parlament pe 4 ianuarie avand in componenta 24 de ministri. Pentru investirea Guvernului Grindeanu au fost exprimate 295 voturi, iar impotriva - 133 voturi.

Principalele masuri ale Cabinetului Grindeanu

Pe 6 ianuarie, Executivul a adoptat o serie de masuri fiscal-bugetare care au vizat cresterea cu 20% a salariilor din administratia locala, cu 50% a salariului personalului de executie din cadrul institutiilor publice de spectacole sau concerte, marirea burselor studentesti si transport gratuit pe calea ferata pentru acestia, cresterea pensiilor din sistemul public si indemnizatiei sociale pentru pensionari.

Totodata, Guvernul a stabilit majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.450 lei lunar, incepand cu 1 februarie, si cresterea valorii punctului de pensie cu 9%, de la 1 iulie.

Pe 23 februarie, Guvernul a aprobat marirea salariilor personalului nedidactic din invatamant incepand cu februarie 2017, anuntand ca de masura vor beneficia 53.000 de persoane din domeniul Educatiei.

Guvernul a stabilit, pe 8 martie, printr-un memorandum, actualizarea planului de activitati al proiectului privind reforma sectorului sanitar, proiect finantat dintr-un imprumut primit, in anul 2014, de la BIRD.

La 5 mai, Guvernul a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupele I si II de munca ce nu au beneficiat de marirea punctajelor, iar pe 18 mai a adoptat proiectul Legii preventiei.

Programe si strategii

Printre programele guvernamentale aprobate in 2017 de Cabinetul Grindeanu se numara "Prima chirie", "Start-up Nation - Romania", "Tomate romanesti","Prima Masina", finantarea etapei a XVIII-a a programului de realizare a sistemului national antigrindina pentru perioada 2010 - 2024, "IMM INVEST Romania".

Cabinetul Grindeanu a aprobat programele nationale de sanatate pentru anii 2017-2018, stabilind ca, incepand cu 1 aprilie 2017, Ministerul Sanatatii sa deruleze si sa finanteze 15 programe nationale cu impact major asupra sanatatii publice.

Executivul a adoptat, pe 12 aprilie, si Strategia generala de descentralizare, iar ulterior a aprobat si programul de convergenta 2017-2020, document in care confirma angajamentul de aderare la Zona Euro.

Filosofia bugetara; bugetul pe 2017

Pe 18 ianuarie, premierul a anuntat ca au fost aprobate limitele de buget pentru fiecare minister in parte, pastrandu-se deficitul sub 3% si alocarea de 2% din PIB pentru Aparare.

Proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat pe 31 ianuarie de Guvern. Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a precizat ca principalele proiectii macroeconomice pe care le-a avut in vedere Executivul la constructia bugetului sunt PIB - 815,19 miliarde lei, crestere economica de 5,2%, incadrarea intr-un maxim al deficitului fiscal de 3%.

El a mentionat ca domeniul Sanatatii va primi in 2017 alocari bugetare in suma de 37,4 miliarde de lei, respectiv 4,6% din PIB. Pentru Educatie alocarea bugetara se ridica la 35,6 miliarde de lei, respectiv 4,4% din PIB.

Stefan a adaugat ca Ministerul Muncii, impreuna cu bugetul de pensii, are prevazuta in proiectul de buget pentru 2017 adoptat de Guvern o alocare de 78,5 miliarde de lei.

Premierul a prezentat in Parlament, pe 6 februarie, indicatorii macroeconomici avuti in vedere la calculul proiectului de buget pe 2017. "O inflatie medie anuala de 1,4%, un castig mediu salarial de 2.274 de lei si un curs mediu al euro de 4,46 lei", a aratat premierul.

Pe 20 aprilie, premierul Grindeanu a anuntat ca in primul trimestru, a fost inregistrat un excedent bugetar de peste 1,64 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

OUG 13, OUG 14, Legile justitiei

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat pe 17 ianuarie ca trebuie luata o decizie la nivelul Guvernului privind legea aministiei si gratierii, precizand ca se incearca sa fie create "conditii umane" in penitenciare. O zi mai tarziu, presedintele Klaus Iohannis s-a prezentat la Guvern, unde a prezidat prima parte a reuniunii Executivului.

La finalul sedintei, premierul a declarat ca Guvernul, potrivit Constitutiei, are voie sa dea "gratiere si amnistie", adaugand, insa, ca aceste subiecte, nefiind pe ordinea de zi a sedintei de Executiv, nu s-au discutat. Grindeanu a precizat ca nu va fi dezincriminat nici conflictul de interese si nici abuzul in serviciu.

Pe 22 ianuarie mii de romani au protestat in Bucuresti fata de intentiile guvernantilor in privinta modificarii legislatiei penale. La manifestatie a fost prezent si Iohannis pentru a da un mesaj de sustinere.

Ministrul Justitiei a anuntat pe 31 ianuarie, la Palatul Victoria, ca Guvernul a adoptat, in sedinta, o OUG pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala. Anuntul guvernamental a crescut amploarea protestelor, in Bucuresti si in tara.

Guvernul a adoptat pe 5 februarie o ordonanta de urgenta pentru abrogarea OUG privind modificarea Cp si a Cpp si a comunicat ca un proiect de lege pe acest subiect va fi rezultatul unei ample consultari publice, pe care o va organiza MJ.

Pe 9 februarie, Florin Iordache, a anuntat ca a decis sa demisioneze din functia de ministru, sustinand "toate initiativele asumate sunt legale si constitutionale".

In context, noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca Executivul va face o evaluare "riguroasa" a celor patru coduri - penal si de procedura penala, civil si de procedura civila.

Motiunile de cezura

Guvernul este "extrem de stabil" si are sustinerea PSD, a afirmat premierul Sorin Grindeanu pe 17 mai. Cu toate acestea, Dragnea a anuntat, pe 14 iunie, la finalul unui CExN ca alaturi de ALDE, PSD este pregatit sa formeze un nou Guvern. Grindeanu a refuzat sa demisioneze.

In ziua de 21 iunie 2017, a fost dezbatuta si votata motiunea de cenzura "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!". Documentul a fost initiat si semnat de 223 deputati si senatori ai PSD si ALDE, fiind depus la 18 iunie impotriva Guvernului Grindeanu. Motiunea a fost adoptata cu 241 de voturi "pentru" si 10 "impotriva".

Citeste mai multe despre: Motiunea a trecut. Guvernul Grindeanu a fost demis cu ajutorul minoritatilor nationale. Vezi filmul unei zile istorice

Guvernul Tudose - de la investire pana la adoptarea bugetului pentru 2018

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost investit pe 29 iunie de Parlament.

  • Masuri economice si sociale

In 8 noiembrie, Guvernul a adoptat o OUG prin care a modificat Codul fiscal. S-a decis trecerea, incepand de la 1 ianuarie 2018, a contributiilor sociale de la angajator la angajat si diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

O alta masura a vizat instituirea platii defalcate a TVA. Potrivit unei ordonante din 30 august, aceasta masura va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Pe 8 noiembrie, Executivul a adoptat o OUG potrivit careia indemnizatia minima de crestere a copilului se va majora, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, fata de 1.233 de lei, cat este in prezent. Potrivit aceleiasi OUG, incepand cu 1 iulie 2018, va creste pensia minima de la 520 de lei la 640 de lei si punctul de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Actul normativ mai prevede reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%.

Totodata, pe 29 noiembrie, Guvernul a adoptat o hotarare privind majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.900 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Pe 4 august, Executivul a adoptat o OUG care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie.

Guvernul a modificat, printr-o ordonanta de urgenta, OUG 111/2010 privind indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilind o limita maxima de 8.500 lei lunar.

Pe 28 decembrie, in ultima sedinta de Guvern din 2017, au fost luate o serie de masuri pentru mentinerea statutului fiscal special pentru angajati din domeniul IT, cercetare-dezvoltare, persoane cu dizabilitati si sezonieri.

  • Sanatate si educatie

Pe 9 august, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind organizarea si finantarea activitatii de vaccinare a populatiei. Guvernul a decis si trecerea Institutului Cantacuzino in subordinea Ministerului Apararii.

Pe 14 decembrie, Guvernul a adoptat o OUG prin care s-a reglementat majorarea limitei de varsta de la 7 la 16 ani pentru copiii ai caror parinti beneficiaza de dreptul de concediu medical si de indemnizatia de ingrijire a copilului bolnav.

Totodata, seful Executivului a anuntat pe 18 decembrie, in Parlament, ca in acest an au fost modernizate si extinse 17 spitale publice si a fost alocata o suma de 100 milioane de lei in aparatura medicala pentru 22 de spitale.

In educatie, a fost aprobata Legea manualului scolar.

  • Aparare si securitate

In acest an s-au facut mai multe demersuri pentru revitalizarea industriei de aparare. Guvernul a decis sa coopereze cu mari companii de armament, precum Bell Helicopters Textron si Lockheed Martin Global Inc.

Totodata, a fost semnat Memorandumul de intelegere si Acordul de cooperare pentru transfer de tehnologie intre General Dynamics European and Systems si Uzina Mecanica Bucuresti pentru producerea vehiculelor blindate.

Pe 8 noiembrie, Guvernul a aprobat si proiectul de lege cu privire la achizitionarea a sapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT si a echipamentelor aferente, in valoare totala de circa 3,9 miliarde USD fara TVA.

  • Administratie publica, Interne

Guvernul a demarat auditarea posturilor din administratia centrala, pana la sfarsitul anului fiind suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.

Au fost luate si masuri pentru reducerea deficitului de personal, prin suplimentarea locurilor din scolile de agenti si subofiteri, urmand ca anual sa fie pregatit un numar dublu de absolventi in scolile MAI. De asemenea, a fost redusa perioada de scolarizare in scolile de agenti de politie si subofiteri, de la 2 ani la 1 an.

Totodata, cuantumul brut al salariilor politistilor a crescut cu 10% si cu 15% pentru personalul civil, iar salariile angajatilor din penitenciare au crescut cu 10%.

  • Justitie

In perioada mandatului Guvernului Tudose, ministrul Tudorel Toader a facut public pachetul de modificare a legilor justitiei. Ulterior, modificarea legilor justitiei a fost asumata de Parlament. Pe 27 noiembrie, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma ca "Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei ia in considerare o legislatie ce ar putea submina lupta impotriva coruptiei si slabi independenta sistemului judiciar in Romania". Totodata, Statele Unite indemnau Parlamentul sa respinga propunerile care "slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei".

Pe 15 noiembrie, Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal, a Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala si a altor acte normative.

Motiuni

Guvernul Tudose s-a confruntat pe 23 noiembrie cu prima motiune de cenzura in Parlament, care a fost insa respinsa. Prin aceasta motiune intitulata "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma", PNL si USR au solicitat retragerea increderii acordate Guvernului, pentru a se opri "distrugerea economiei", "atacul la Justitie" si scoaterea Romaniei din UE.

Pe 5 septembrie, PNL si USR au depus la Camera Deputatilor o motiune simpla pe justitie, intitulata "PSD stapanul justitiei?! Chiar asa...", care a fost respinsa. Totodata, PNL a cerut demisia ministrului Educatiei, Liviu Pop, prin motiunea simpla "O Romanie fara educatie de calitate este o Romanie saraca", care a fost respinsa pe 18 septembrie de Senat. Si motiunea simpla initiata de PNL si USR pe tema infrastructurii de transport a fost respinsa pe 4 octombrie de plenul Camerei Deputatilor.

Pe 11 octombrie, Camera Deputatilor a respins motiunea "PSD dauneaza grav sanatatii", depusa de PNL, USR si PMP, iar pe 6 noiembrie, motiunea simpla "Finantista ministrului Misa, un film prost despre faliment, cu acces gratuit", initiata de senatorii PNL, PMP si USR, a fost respinsa.

Pe 7 noiembrie, PNL a depus motiunea simpla "Romania in bezna, PSD si ALDE fura curent". Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis, insa, retragerea sa de pe ordinea de zi, cerand initiatorilor corectarea textului. Presedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat decizia privind retragerea motiunii si a anuntat ca documentul va fi redepus in fiecare sedinta de plen.

Bugetul pentru 2018

Pe 6 decembrie, Guvernul a adoptat proiectul de buget pentru 2018, avand ca prioritati sanatatea, educatia si investitiile. Bugetul este construit pe o crestere economica de 5,5%, o inflatie medie anuala de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei/euro si un castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

In buget sunt prevazute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari fata de 2017, fiind pentru prima data cand PIB-ul Romaniei va depasi nivelul de 200 miliarde euro.

De asemenea, Guvernul a alocat, pentru al doilea an consecutiv, 2% din PIB pentru aparare si 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de aparare. I

n ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Guvernul si-a propus ca in 2018 sa atraga 6,3 miliarde euro.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#guverne PSD 2017, #Guvern Grindeanu, #guvern Tudose , #premier