Guvernul Munchhausen

Autor: Petrisor Peiu - analist
Luni, 14 August 2017, ora 19:20
12663 citiri

Karl Friedrich Hieronymus von Munchhausen (1720-1797) a fost un nobil german, devenit celebru in urma publicarii unei carti in limba engleza ("Baron Munchausen's Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia") in anul 1785 de catre scritorul german Rudolf Erich Raspe.

In cartea respectiva, baronul este ridiculizat pentru minciunile gogonate care ii sunt atribuite, cea mai cunoscuta dintre ele fiind aceea ca s-a ridicat dintr-o mlastina cu tot cu cal tragandu-se in sus de par.

Ceea ce ne propune acum guvernul cam asta este: sa se traga si pe el si pe noi cu el, in sus de par, din mlastina in care tot el ne-a afundat.

Sa luam, ca exemplu, indelung-mediatizata poveste a accizelor pentru combustibili (motorina si benzina): pana in 2014 inclusiv, acciza la combustibili se stabilea, in lei, la 1 octombrie anul curent pentru tot anul viitor, pur si simplu inmultind nivelul accizei in euro cu cursul de schimb euro/leu publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 1 octombrie. De ce astfel? Simplu, pentru ca Uniunea Europeana ofera fiecare stat membru posibilitatea de a stabili acciza in propria moneda dar pune conditia de a nu fi sub pragul minim din UE, exprimat in euro (pentru a nu distorsiona piata unica prin speculatii valutare).

Toate bune si frumoase numai ca, in anul trei (2014) al glorioasei guvernari Ponta, leul se apreciaza in raport cu euro si guvernul descopera "apa calda": veniturile din accize vor fi mai mici decat cele pe care se bazau in anul urmator (ei nu aflasera inca ca vor pleca de la putere in decembrie acelasi an!).

In acest nou context, jucausul guvern Ponta anunta o revolutie in domeniul accizelor si decide (cum altfel decat printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal emisa "peste noapte"!) stabilirea accizelor la carburanti in lei la o valoare ce urma sa fie indexata cu indicele mediu de crestere a preturilor.

Numai ca valoarea in lei pentru 2015 se stabileste la un curs nereal (4,738lei/euro, cu 7% peste cursul din piata de pe 1 octombrie 2014)! Ba mai mult, aceasta valoare este prevazuta de a scadea cu 25% fix de la 1 ianuarie 2017, cam atunci cand presupunea dr. Ponta ca alegerile din 2016 ne vor aduce un guvern liberal, ca reactie la inteleapta sa administrare; astfel se dinamita si bugetul primului an al unui viitor guvern liberal. Valorile stabilite pentru accize pentru 2015 si ulterior pentru 2016 (ca urmare a unui indice negativ de crestere a preturilor in 2015) erau urmatoarele: 1897 lei/1.000 litri pentru motorina, respectiv 2035 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb.

Astfel, guvernul Ponta isi asigurase pentru 2015 si 2016 un spor de 7% la veniturile din accize numai din manipularea formulei de calcul a acestora, trecand si testul controlului Uniunii Europene (la care, culmea ipocriziei, raporta un nivel al accizelor in euro, calculat la cursul real de la 1 octombrie al anului precedent!).

Dar, surpriza, apare criza "Colectiv", Ponta pleaca de la Palatul Victoria si astfel, de artificiul aritmetic beneficiaza guvernul tehnocrat Ciolos. Doar ca, din cauza slabei performante a acestuia din urma, PSD castiga zdrobitor alegerile din decembrie 2016 si descopera ca va trebui sa guverneze sub povara unor venituri din accize subtiate masiv de catre perversa ordonanta Ponta.

Si atunci, imediat dupa alegeri, pescarul iscusit din fruntea PSD ii cere tehnocratului Ciolos amanarea aplicarii ordonantei buclucase a lui dr. Ponta, cerere evident refuzata de catre Ciolos, bucuros sa programeze falimentul viitorului guvern PSD.

Astfel incat, ne trezim dupa euforia Anului Nou 2017 cu accizele micsorate puternic (la carburanti scad cu 379,04 lei/1.000 litri pentru fiecare tip de combustibil, ajungand mai mici cu aprox. 25%, la nivelul de 1518 lei/1.000 litri pentru motorina si cu 22% la nivelul de 1656 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb); unele accize dispar de tot (pentru bijuterii, haine de blana, autoturisme peste 3.000 cc sau yacht-uri) iar altele scad cu un neverosimil 30% (la alcool etilic, de la 4738 lei/hl la 3.306lei/hl)! Ba se mai diminueaza si cota generala de TVA de la 20% la 19%!

Astfel, PSD a cazut singur in groapa de venituri pe care abil o sapase semi-doctorul in drept V.V. Ponta pentru dusmanii liberali. Dar cum social-democratii au talentul rar de a fi consecventi doar in greseli, acestia au instaurat un nou Eldorado pe teritoriul guvernat, scazand taxele si crescand salariile, intr-un ritm ametitor; astfel s-au trezit ca, desi au un premier "care a crescut intr-o casa cu mii de carti" si un lider de partid care se dueleaza cu alt teleormanean celebru (Videanu) in vile faraonice, nu prea au cum sa reziste fara bani la buget. Au renuntat cumva la scaderi de taxe? Nu, dimpotriva, continua nonsalant sa decreteze scutirea de impozit pe venit pentru medici, anularea impozitului pe dividende, scutirea de unele impozite agricole etc. Dar au gasit solutia revenirii la nivelul accizelor din 2016, modificand modificarea regimului Ponta.

Acum devine chiar palpitant razboiul sfant al social-democratilor cu bestiile exploatoare care sug sangele poporului (producatorii si comerciantii de combustibili), intrand in faza absolut dramatica in care guvernul Munchhausen pretinde ca va interveni pe langa firmele de profil pentru ca acestea sa nu creasca pretul final al carburantilor la pompa. Evident ca toti producatorii si comerciantii de combustibil vor avea o acuta durere in cot de solicitarile sforaitoare ale incruntatului sef.

Ceea ce pune insa intr-o lumina aparte efortul legislativ al administratorilor Romaniei este alegerea de a nu reface si nivelul accizei pentru alcool (care nu mai revine la nivelul din 2016). Adica cum? Este ok sa taxam mai mult soferii care isi permit aroganta de a scoate masina din garaj dar nu e bine sa deranjam si comerciantii si consumatorii de alcool, ca, deh, poate ei stau mai aproape de partid! Sau, Doamne-fereste! sa taxam iarasi yacht-urile si Lamborghini-ule beizadalelor?

S-o fi intamplat oare ceva cu resorturile social-democrate ale urmasilor modestului Ion Iliescu de-au ales sa pedepseasca tocmai clasa muncitoare si sa protejeze tocmai clasa huzuritoare? Sa fie oare atat de greu sa mergi cu yacht-ul din portul Tomis la Saint-Tropez daca platesti vreo acciza?

Este straniu cum pesedistul care a copilarit in "casa cu mii de volume" nu a gasit pe acolo si un volum de economie sau de administratie publica, care sa-l invete ca nu se prea poate sa cheltui mai mult daca castigi mai putin sau ca, intr-o tara normala, guvernul nu creeaza cetateni privilegiati si cetateni de mana a doua (adica unii care platesc impozit pe venit si altii care nu trebuie sa o faca).

Este straniu cum social-democratii protejeaza consumatorii de lux in dauna celor multi. Este, in fine, straniu ca guvernul pesedistului Tudose sa desfiinteze legile emise de guvernul pesedistului Ponta (acesta din urma il continea si pe Tudose, chiar la ministerul Economiei, de altfel)!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#accize guvern PSD Tudose , #premier