Dragnea sau Tudose? That is the question

Luni, 07 August 2017, ora 15:44
5893 citiri
Dragnea sau Tudose? That is the question

Multi comentatori l-au judecat aspru pe presedintele tarii, atunci cand l-a acceptat dintr-un foc pe Mihai Tudose ca prim-ministru.

Toti intr-un cor sustineau ca presedintele a mers pe linia minimei rezistente, preocupat nu atat de interesele tarii, cat de propria sa imagine, dupa ce promisese atat la Washington, cat si la Bruxelles ca va rezolva in doi timpi si trei miscari criza politica din Romania.

La asta se mai adauga, ca un fel de carcoteala, insinuarea ca domnul Iohannis a facut rabat exact la ceea ce tinea dansul mai mult, la integritatea pe care o clama in toate ocaziile.

Dl Tudose recunoscuse oficial ca lucrarea sa de doctorat contine pasaje plagiate. In trecut, presedintele tarii isi exprimase deja nemultumirea fata de faptul ca fostul prim ministru Victor Ponta, acuzat pentru un plagiat notoriu, refuza sa-si prezinte demisia. Iar acum, poftim, punem in fruntea Guvernului un alt plagiator!

In opinia mea, cei care atunci il puneau la colt pe presedinte pentru aceste motive se pripeau. Nu stiau mai nimic despre noul propus in fruntea Guvernului si isi dadeau cu parerea la modul general intr-o problema pe care cred ca presedintele o cantarise cat se poate de amanuntit si punctual. Avea o intuitie in perspectiva.

Si nu gresea. Cea mai buna dovada este un sondaj recent publicat in presa cu intrebarea: "Ce parere aveti despre Mihai Tudose, prim-ministrul Romaniei?".

Raspunsul a venit mai mult decat confortabil pentru premier: 63,89% o parere buna. Aproape doua treimi din total! La aceeasi intrebare, pusa imediat dupa nominalizare, acelasi public raspundea: 27,69% o parere buna. Mai putin de o treime din total!

In opinia mea, atunci cand si-a dat acordul pentru nominalizarea lui Mihai Tudose, presedintele era departe de a ceda unui impuls de moment. El isi cercetase omul - nu stiu prin ce mijloace - si ajunsese la concluzia ca aceasta este persoana de care are nevoie Romania in acel moment.

Este exact concluzia pe care au tras-o si respondentii sondajului, dupa ce, timp de o luna, au observat cum evolueaza premierul.

Pentru ca, trebuie sa recunoastem, domnul Tudose are cateva calitati care il scot mult in evidenta fata de obisnuitul demnitar dambovitean. Este ferm, sobru, ataca frontal orice problema, nu ocoleste dificultatile, nu refuza transparenta, dar nici nu-si pierde timpul in discutii inutile cu interlocutorii.

Sa ma exemplific. A acceptat sa discute pretentiile doamnei Firea cu privire la gesionarea de catre primarie a unor obiective, desi ele mi se par populiste, ca sa nu zic chiar fanteziste. S-a deplasat personal la sediul primariei si l-a presat pe dl Dragnea sa convoace Parlamentul, suficient ca sa vada si dna Firea, ceea ce altfel nu intelegea: ca nu e simplu.

Mai retin si o demonstratie de autoritate in fata ministrului Sanatatii, in problema vaccinurilor. Faptul ca rata vaccinarii a crescut brusc de patru ori nu mi se pare o reusita a ministrului care a executat dispozitia. Mi se pare un succes al premierului care a stiut sa dispuna.

N-a ezitat sa le spuna ministrilor ca "pot pleca acasa", daca se fac vinovati fata de dansul. Vreau sa subliniez, fata de dansul, nu fata de "coordonatorul" Dragnea sau altcineva. Lumea a inteles dublul mesaj: catre ministri ca sa-i stie de frica si catre "coordonator", ca sa-si cunoasca limitele.

Vadit lucru, dl Tudose are calitati care nu se observa la prima vedere, dar se dovedesc eficiente in timp. Dl Dragnea te poate impresiona la prima vedere, dar pe parcurs descoperi un adevarat dezastru.

Dezastrul l-am vazut. Programul de guvernare e zob. Ca sa-si salveze programul gresit, a sacrificat un premier. Economia e la pamant. Ca sa salveze economia, a urcat deficitul. Economistii prevad o bula imobiliara de proportii, iar incasarile la buget i-au speriat chiar si pe optimisti.

Daca noul premier nu va putea salva situatia, nu vad ce explicatie ar mai da Dragnea, dupa experienta cu Grindeanu.

Daca insa noul premier va reusi sa aduca economia la linia de plutire, daca va restabili echilibrul economic si va mentine linistea sociala, nu mi se pare ca s-ar grabi cineva sa strige: "Bravo, Dragnea!" Inevitabil in fata membrilor de partid numai Mihai Tudose ar aparea ca printul salvator din poveste, sosit pe un cal alb.

Abia atunci, prezenta dlui Dragnea in fruntea formatiei ar deveni desueta. Abia atunci partidul si-ar putea pune problema schimbarii, iar schimbarea ar putea insemna intr-adevar Mihai Tudose, acest om echilibrat, ferm, sobru, potrivit pentru o buna colaborare chiar si cu presedintele, caruia i-ar da motive sa se mandreasca pentru faptul ca a stiut sa-l aprecieze corect atunci cand l-a nominalizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mihai Tudose prim ministru Iohannis, #Tudose Dragnea PSD , #premier