Premierul Tudose, la Belgrad: Integrarea Serbiei in UE o facem noi. Aderarea efectiva ramane doar o formalitate

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 15:41
6607 citiri
Premierul Tudose, la Belgrad: Integrarea Serbiei in UE o facem noi. Aderarea efectiva ramane doar o formalitate
Foto: Guvernul Romaniei

Integrarea Serbiei in Uniunea Europeana o fac Romania, Bulgaria si Grecia prin infrastructura comuna, dezvoltare economica si schimburi culturale, aderarea efectiva ramanand doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene sa sprijinim cat putem Serbia, a declarat premierul Mihai Tudose, sambata, intr-o conferinta de presa comuna, la Belgrad, la finalul Reuniunii cvadrilaterale Romania - Bulgaria - Serbia - Grecia.

"O sa punctez cateva lucruri. Vorbim despre integrarea Serbiei in UE? Aceasta o facem noi, granitele Serbiei cu Uniunea Europeana sunt reprezentate de noi, de Grecia, de Bulgaria, de Romania. Integrarea Serbiei se face prin infrastructura comuna, prin schimburile culturale, prin studentii sarbi care invata la Timisoara, prin constructia de drumuri, de autostrazi, infrastructura energetica, infrastructura de IT.

Apoi, aderarea efectiva ramane doar o formalitate la care ne-am angajat toate cele trei tari ale Uniunii Europene prezente aici sa sprijinim cat putem Serbia. Si nu neaparat sprijinit e cuvantul, ci de a-i usura, de a-i facilita, atat pe Presedintia bulgara, cat si a Romaniei in 2019, tot ceea ce inseamna ajutor si indrumare pentru aceasta oficializare a statutului Serbiei fata de Uniunea Europeana", a explicat prim-ministrul roman.

Mihai Tudose a adaugat ca toate cele patru state au probleme, dar acestea nu sunt de netrecut. "Constatam ca nu exista nicio problema de netrecut si la fiecare problema exista chiar mai multe solutii. Ceea ce reuseste sa faca acest gen de intalniri este sa armonizeze solutiile, sa avem toate cele patru tari aceeasi solutie. Si, mai mult, aseara, in discutii, am stabilit ca de acum, la intalniri, sa participe si ministrii de profil ai celor patru tari, ca e vorba de Transporturi, ca e vorba de Infrastructura, Energie, Afaceri Externe, sau ministrii de Interne, fiindca o alta problema comuna o reprezinta fenomenul migratiei", a afirmat premierul roman.

El a anuntat, in context, ca omologii sai din Grecia, Bulgaria si presedintele sarb au acceptat ca urmatoarea reuniune in format de patru sa aiba loc "la inceputul lunii martie, la Bucuresti, (...) urmand ca aceste intalniri sa nu mai devina un fapt extraordinar prin simpla intalnire, ci sa devina extraordinare rezultatele acestor intalniri".

Premierul roman, alaturi de omologii sai din Bulgaria - Byko Borisov si Grecia - Alexis Tsipras au fost intampinati, sambata, in jurul orei locale 10:00, de presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la sediul Presedintiei sarbe, in cadrul unui ceremonial oficial desfasurat in prezenta garzii de onoare. Vucic le-a prezentat apoi celor trei premieri o expozitie cu documente de arhiva relevante pentru trecutul comun al celor patru tari.

Reuniunea cvadrilaterala Romania - Bulgaria - Serbia - Grecia este a doua intalnire in acest format, dupa ce prima s-a desfasurat in orasul bulgaresc Varna, la inceputul lunii octombrie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudose vizita Serbia, #Serbia integrare UE , #premier