Premierul Tudose, somat sa il demita pe ministrul Culturii: A incalcat Constitutia, sfideaza legile si submineaza interesul public

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 18:41
9136 citiri
Premierul Tudose, somat sa il demita pe ministrul Culturii: A incalcat Constitutia, sfideaza legile si submineaza interesul public
Foto: site Guvern (Arhiva)

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) ii solicita premierului Mihai Tudose sa il demita pe Lucian Romascanu din functia de Ministru al Culturii din cauza atitudinii adoptate si declaratiilor publice facute cu privire la demolarea Cathedral Plaza, decisa irevocabil in urma cu mai multi ani de judecatori.

Intr-un comunicat de presa remis vineri, ARCB anunta ca inca de luni a depus un Memoriu, inregistrat oficial la Guvern, in care semnaleaza faptul ca declaratiile facute recent de ministrul Culturii cu privire la demolarea Cathedral Plaza "incalca grav principiile constitutionale, mecanismele democratiei reale, ale statului de drept, sfideaza legile care guverneaza Statul Roman si submineaza interesul public prin sustinerea unor interese pecuniare private".

Reactia vine dupa ce ministrul Lucian Romascanu a sustinut intr-o emisiune la Digi24 ca demolarea ar fi mult mai periculoasa decat constructia in sine, motiv pentru care ar fi nevoie de un aviz al Comisiei de Monumente Istorice din cadrul ministerului, aviz care nu poate fi dat in absenta dosarului complet, care poate fi furnizat "doar de proprietar".

ARCB apreciaza ca Lucian Romascanu a facut o "pledoarie pentru mentinerea cladirii ilegale", dovedind astfel "fie necunoasterea domeniului protectiei monumentelor istorice si a cerintelor statului de drept (obligativitatea executarii unei hotarari judecatoresti) - ceea ce este grav -, fie ignorarea totala a acestora - ceea ce este si mai grav".

"In ambele ipostaze, ministrul Culturii se situeaza in afara legii si face jocul proprietarului cladirii ilegale, ale carui argumente le-a preluat", se arata in memoriul depus la Guvern.

In aceste conditii, Arhiepiscopia ii cere premierului Tudose sa il demita pe Lucian Romascanu si sa spuna public daca pozitia adoptata de ministrul Culturii este si pozitia Guvernului Romaniei.

Ce argumente se regasesc in Memoriul inregistrat la Guvern

In Memoriul inaintat premierului Mihai Tudose, ARCB ii reaminteste acestuia ca in discursul tinut la investirea sa in functie a mentionat, printre altele, "suprematia Constitutiei si a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morala si transparenta in exercitarea demnitatii publice".

ARCB face o trecere in revista a deciziilor date de instanta si a altor documente oficiale in baza carora cladirea in cauza trebuie demolata, subliniind ca nu e nevoie de niciun aviz, asa cum sustine Romascanu.

"Executarea hotararilor judecatoresti este o obligatie a autoritatilor, cu atat mai pregnanta cu cat acestea trebuie sa constituie un model al statului de drept, iar executarea hotararii este parte a procesului civil.

Concluzia legala care se impune este aceea ca pentru punerea in executare a hotararii de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza nu este nevoie de niciun aviz al ministerului sau al unui serviciu deconcentrat al acestuia, pozitia dlui ministru fiind in afara legii.

Ministerul Culturii este responsabil cu paza, protectia, conservarea si punerea in valoare a monumentelor istorice, nu a cladirilor care afecteaza monumentele istorice. Se pare ca noul Ministru al Culturii nu a inteles scopul si rolul ministerului si al domniei sale in aceasta privinta", se mai arata in Memoriu.

Arhiepiscopia il contrazice pe Lucian Romascanu, subliniind ca ministrul fie nu cunoaste, fie ignora cu buna stiinta legea atunci cand sustine ca are nevoie de documente de la proprietarul cladirii pentru a o putea demola, "intrucat norma este data in scopul prevenirii demolarii abuzive a unei cladiri monument istoric sau a uneia situate in zona construita protejata de catre proprietarul acesteia".

"In cazul unei dispozitii a unei instante de judecata ipoteza abuzului este exclusa, ca urmare este exclusa si procedura de intocmire a unui dosar de catre proprietar. Ceea ce se executa si nu se discuta este hotararea judecatoreasca, aspect pe care un ministru ar trebui sa il cunoasca pe deplin.

In momentul de fata, autoritatea executiva a Capitalei - Primarul General, nu numai ca nu pune in aplicare sentinta care il obliga la desfiintarea constructiei si refacerea parcului, dar incearca prin toate mijloacele sa impiedice un astfel de deznodamant si se pare ca a gasit in actualul Ministru al Culturii un sprijin pentru demersul sau ilegal", mai acuza ARB.

In acelasi timp, Arhiepiscopia sustine ca e o "alarma falsa" aceea ca demolarea ar afecta monumentul istoric din apropiere, neavand "nici un argument tehnic sau juridic care sa ii sustina aceasta pozitie exprimata public".

"Realitatea este ca Arhiepiscopia a depus la Primaria Municipiului Bucuresti un studiu executat de o firma independenta care atesta faptul ca luandu-se masurile de protectie uzuale, demontandu-se Cathedral Plaza, nu exista nici un risc pentru Catedrala sau pentru alte cladiri din zona.

De altfel, la nivelul actual al tehnologiei apare curios sa afirmi ca demolarea unei constructii ar putea reprezenta un pericol de neinlaturat pentru cladirile vecine", se mai arata in Memoriu.

De asemenea, ARCB mai cere sa afle care este "pozitia Ministerului Justitiei in aceasta problema si cu privire la aceasta atitudine a Ministrului Culturii".

La finalul Memoriului, Arhiepiscopia ataseaza o serie de documente oficiale in baza carora premierul Mihai Tudose este asteptat sa ia o decizie si sa dea un raspuns public.

Citeste mai multe despre scandalul demolarii Cathedral Plaza:

C.B.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Cathedral Plaza demitere ministru Romascanu, #Cathedral Plaza premier Tudose Romascanu , #premier