Tudose e convins ca, in maximum un an, si Romania si Bulgaria sunt in Schengen

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 19:32
2474 citiri
Tudose e convins ca, in maximum un an, si Romania si Bulgaria sunt in Schengen
Foto: Facebook/Mihai Tudose

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marti, la Varna, ca are convingerea ca, in maximum un an, si Romania si Bulgaria vor fi in spatiul Schengen.

"Am convingerea ca in maximum un an si Romania si Bulgaria sunt in Spatiul Schengen", a afirmat premierul Tudose, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau Boiko Borisov.

Potrivit lui Tudose, Romania si Bulgaria sunt "condamnate sa fie impreuna" in privinta aderarii la Spatiul Schengen.

Citeste si Comisia Europeana a cerut oficial liderilor UE sa aprobe aderarea Romaniei in Schengen

"In ceea ce priveste intrarea in Spatiul Schengen, Bulgaria si Romania sunt cumva condamnate sa fie impreuna si nu este un lucru rau. (...) Prin Bulgaria si prin Romania au intrat in Uniunea Europeana imigranti la nivel de sute, maxim mii. Dar acum in Uniunea Europeana se afla un milion jumatate de imigranti, care n-au trecut pe la noi.

Nu stiu daca Romania (...) si Bulgaria au o problema cu securitatea granitelor, as spune dimpotriva. (...) S-a semnat si astazi un tratat in ceea ce priveste politica comuna, iar la nivel de forte de ordine conlucrarea este exemplara", a precizat Mihai Tudose.

La randul sau, Boiko Borisov a afirmat ca Bulgaria a depus eforturi pentru securizarea frontierelor sale.

"Noi avem o frontiera terestra foarte lunga, si cu Romania si cu Grecia. Am depus eforturi foarte mari (...) si aici nu pot sa nu amintesc si vointa guvernului turc. Deci, datorita acestor actiuni, noi avem migratie zero si toti din Europa ne spun ca ne-am descurcat foarte bine in acest sens. (...) Astazi, am semnat un contract de readmisie intre noi si Romania, pentru ca noi probleme cu Romania nu avem. Bulgaria pazeste, protejeaza si Romania si credem ca o face foarte bine", a declarat prim-ministrul Borisov.

Vezi si Presa bulgara: Nimeni in afara de Juncker nu ne vrea pe noi si pe romani in Schengen

In opinia premierului bulgar, aderarea la Schengen reprezinta "o tema politica".

"Schengen este tot o tema politica, pentru ca in Europa sunt cateva partide politice care si-au asumat niste angajamente fata de votanti, fata de sustinatorii lor. (...) Ne descurcam mult mai bine decat alte tari care sunt deja in Schengen cu frontierele externe. Noi continuam in acelasi ritm cu Romania sa lucram pe aceasta tema, fara multe emotii", a precizat Borisov.

Cea de a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Inalt Romania-Bulgaria a avut loc, marti, la Palatul Evksinograd din Varna.

Sedinta comuna a Executivelor roman si bulgar a evidentiat continuarea cooperarii consolidate, pe multiple paliere, intre cele doua tari vecine, partenere in Uniunea Europeana si aliate in cadrul NATO, conform Guvernului de la Bucuresti.

Dupa reuniune a fost semnat un protocol intre ministerele de Interne din Romania si Bulgaria pentru implementarea Acordului intre Guvernele celor doua tari privind readmisia cetatenilor proprii si a strainilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Tudose Romania Schengen, #Tudose Romania Bulgaria Schengen , #premier