PSD, al doilea record mondial

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 12:06
11707 citiri
PSD, al doilea record mondial

Ca si la momentul detonarii scandalului Grindeanu, cand PSD a reusit sa isi dea jos intr-o premiera istorica propriul guvern, ceea ce se intampla acum in Partidul Social Democrat scapa logicii si gandirii obisnuite. Aparent, oricat de greu ar putea fi de inchipuit, partidul lui Liviu Dragnea se pregateste pentru o noua actiune sinucigasa.

Intr-un fel, nici nu mai conteaza cine o conduce de aceasta data, care sunt ratiunile din spatele ei, daca sunt, asa cum nu are nicio importanta felul in care va sfarsi noul razboi intern din PSD.

Important e ca, la nici 10 luni de la instalare la guvernare, partidul care a castigat alegerile cu cel mai mare scor din ultimii 25 de ani este la un pas sa piarda puterea atat cata a reusit sa obtina in actualul context istoric.

Daca racirea relatiilor dintre premierul Tudose si Liviu Dragnea va lua forma unui razboi asemanator celui din vara cu Sorin Grindeanu, cel mai probabil ca PSD nu va mai avea tot atata noroc si va sfarsi fie in Opozitie, fie la guvernare dar intr-o cu totul alta compozitie la varf.

Un sondaj de opinie al sociologului Marius Pieleanu, care altfel sustine o improbabilitate politica si o fractura sociologica, anume ca in timp ce partidul de guvernare creste la 46% cota de incredere, Guvernul se prabuseste la 27%, a provocat deja o furtuna uriasa in PSD.

Acum nici nu mai conteaza daca Marius Pieleanu a executat o comanda a lui Liviu Dragnea, vrand astfel sa-i dea un mesaj premierului Tudose (nici nu mai conteaza ce anume), sau sondajul a picat ca musca in lapte fiind cea mai nevinovata fapta din lantul evenimentelor.

S-a ajuns in punctul in care premierul a citit sondajul ca un mesaj al lui Dragnea pe care trebuie sa-l onoreze cu o alegere care, indiferent de sensul ei, ar putea arunca PSD in aer la propriu:

"De vineri subiectul acesta e comentat de toata lumea de pe tot spectrul politic. Haideti sa spunem ca e adevarat, daca e asa, sunt doua variante, ori am eu o problema si trebuie sa plec acasa, ori sunt probleme in Guvern si trebuie sa le reglam (...) Ori isi vede fiecare de treaba, ori cineva trebuie sa plece. O sa ne lamurim maine. Maine vom vorbi despre toate barbateste", a declarat premierul Mihai Tudose luni seara, la Antena3.

Varianta demisiei lui Mihai Tudose, acum in prag de iarna, la nici 4 luni de la instalare in functie, ar putea provoca daune irecuperabile pentru partidul lui Dragnea. Cealalta optiune pe care premierul a prezentat-o ar fi inlaturarea "problemelor din Guvern", care in analiza premierului ar fi (ce coincidenta!) tocmai ministrii cei mai apropiati de seful PSD.

A alta optiune pe care Mihai Tudose o ia in calcul inainte de intalnirea cu Dragnea echivaleaza cu o declaratie de razboi pe care premierul o face pentru a cuceri partidul sau cel putin pentru a incerca sa-l detroneze pe actualul lider social democrat.

Indiferent de motivul pentru care relatiile dintre Liviu Dragnea si Mihai Tudose au ajuns atat de incordate incat risca sa rupa Partidul Social Democrat sau sa-l scoata de la guvernare, meritul pentru aceasta "performanta" mondiala ii apartine, in exclusivitate, lui Liviu Dragnea.

De numele lui se va lega cea mai bizara epoca din istoria PSD - perioada in care partidul s-a prabusit sub propria neputinta de a executa actul guvernarii. In conditiile inexistentei unei opozitii politice, un astfel de record devine si mai inedit si mai interesant de studiat mai ales din punct de vedere sociologic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvern Tudose, #Mihai Tudose cearta Liviu Dragnea , #PSD