Aberatiile cazului Boldea (Opinii)

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 23:59
10467 citiri
Aberatiile cazului Boldea (Opinii)
Foto: enational.ro

Cazul Boldea pune reflectorul pe cateva aberatii de sistem care fac Romania extrem de vulnerabila in fata marii infractionalitati. Mihail Boldea nu este un simplu gainar care a facut si el o smecherie sau a luat vreo spaguta pentru mai stiu eu ce favoritism mai mult sau mai putin marunt. Si nici n-a pacalit vreo babuta semisenila sa-i vanda casa cu o clauza de intretinere de care sa fi uitat apoi.

Nu. Mihail Boldea este, potrivit datelor Parchetului, un infractor de mare calibru, parte a unei retele de crima organizata de magnitudine impresionanta. Nu opera cu promisiuni si smecherii, ci cu renumerotari de strazi si falsificari de hotarari judecatoresti si de expertize judiciare, avand acces la informatii privilegiate de cea mai mare importanta, inclusiv de la evidenta populatiei. Complicitatile sale penetrau nu numai lumea avocatilor si a notarilor, ci si Camera de Comert si Industrie Galati. Este acuzat ca face parte din reteaua Boldea inclusiv un fost subprefect al judetului Galati. Mihail Boldea nu este acuzat doar de inselaciune, ci si de spalare de bani si legaturi cu traficul de carne vie. Prejudiciul, decoamdata dovedit, depaseste un milion de euro.

Toate aceasta activitate remarcabila s-a desfasurat din 2006 pana in prezent. E greu de crezut ca, avand in vedere anvergura la care lucra, activitatea lui Mihail Boldea nu era, daca nu cunoscuta, cel putin suspectata macar la nivel local. Si totusi, in 2008, Mihail Boldea a ajuns parlamentar PDL.

Prima intrebare este cat de riguroase sunt controalele pe care le face un partid (in speta PDL, dar ea este valabila pentru toate partidele) inainte de a a-si asuma niste candidaturi. Sa nu uitam ca in acest moment exista in legislativ 6 parlamentari condamnati in prima instanta sau definitiv pentru infractiuni foarte grave.

Ma tem ca verificarile partidelor se limiteaza la sumele virate in cont de doritori. Si, la afacerile sale, sunt convins ca Mihail Boldea, isi putea permite o generozitate deosebita. Si de aici o intrebare chiar mai grea: cati din banii proveniti din infractiuni ajung in pusculitele de partid. Concret, ce sume provenite din inselaciuni si spalari de bani au ajuns in pusculita PDL din 2006 pana la sfarsitul anului trecut cand Mihai Boldea a parasit barca democrat liberala acuzand lipsa democratiei in partid. Si din nou ne lovim de sursa tuturor relelor, modul de finantare a partidelor politice.

O alta mare probelma este imunitatea parlamentara. E drept, parlamentarii nu sunt aparati de urmarirea penala pentru fapte ce nu au legatura stricta cu activitatea lor politica. Dar pentru retinere si perchezitite este nevoie de asa ceva. Ambele masuri sunt importante inclusiv prin elementul lor supriza. Daca stii cu zile inainte, mai precis de cand ministrul Justitiei inainteaza cererea catre parlament, ca urmeaza sa-ti fie perchezitionata casa, ce faci? Evident ca scapi de tot ceea ce poate fi considerat suspect. Sigur, daca nu sunt cumva termopane, ca intr-un caz de-acum celebru si aproape de solutionare.

In rest, bani, hartii sau mai stiu eu ce alte probleme relevante si mobile pot fi mutate sau chiar distruse. La ce bun sa faci perchezitia? Ca sa nu mai vorbim de cazuri precum al Monicai Iacob Ridzi in care procurorii nu au primit nici pana astazi aprobarea pentru perchezitii informatice esentiale. Adica Monica Ridzi poate fi legal anchetata (in cazul domniei sale si urmarirea penala a avut nevoie de acordul Camerei pentru ca fapta fusese comisa in calitate de ministru), dar procurorilor le este interzis accesul la probe esentiale. Curat justitie, nimic de zis! Si bomboana de pe coliva, Mihail Boldea a disparut. Ce sa-l fi impiedicat sa o faca din momentul in care a aflat de solicitarea ministrului Justitiei. A urmat sfatul pe care cu o nerusinare incredibila il dadea el insusi romanilor.

Daca toate acestea nu vor fi modificate, daca legea finantarii partidelor nu va schimbata, daca imunitatea nu va fi restransa strict la declaratiile politice fara nicio alta procedura interzisa lucrurile vor ramane la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihail Boldea ancheta, #Mihail Boldea arest, #Mihail Boldea inselaciune , #ancheta