ARD, somata sa se delimiteze de Mihail Neamtu, acuzat de antisemitism

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:12
6054 citiri
ARD, somata sa se delimiteze de Mihail Neamtu, acuzat de antisemitism

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA) considera scandaloasa promovarea de catre Mihail Neamtu a poetului legionar Radu Gyr si considera ca lipsa unei delimitari a ARD de declaratiile liderului NR echivaleaza cu o aprobare tacita a unor viitoare politici antisemite.

"Domnul Mihail Neamtu a ales sa promoveze ideologi legionari, care au fost si raman responsabili pentru crimele comise impotriva cetatenilor romani vinovati de a se fi nascut evrei. MCA Romania considera scandalos, revoltator si impotriva legislatiei in vigoare discursul domnului Neamtu din data de 5 noiembrie a.c. sustinut la evenimentul public de lansare a unei noi aliante politice.

Versurile recitate in fata unei numeroase asistente fac parte din 'opera' unui membru de seama al Miscarii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia.

Daca in trecut domnul Mihail Neamtu, atunci cand a imbratisat doctrina legionara, a avut posibilitatea si scuza sa invoce lipsa sa de educatie cu privire la crimele impotriva umanitatii comise de legionari, in prezent, conform informatiilor publicate de presa, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberata a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publica a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime impotriva umanitatii", se arata intr-un comunicat de presa.

"Demersul domnului Neamtu este si mai grav, el fiind un demers manipulativ facut, cu buna stiinta, in scopuri electorale", considera MCA.

"Aceasta stare de fapt este mai mult decat ingrijoratoare. Domnul Mihail Neamtu este un tanar educat, cu aspiratii politice pe termen lung. Din pacate, gruparea politica condusa de catre domnul Neamtu se alatura astfel altor miscari nationaliste aflate la granita cu extremismul. Astfel de curente politice ignora faptul ca in Romania traiesc si cetateni romani de alta nationalitate si religie.

MCA Romania constata ca nu este prima data cand politicienii aleg exaltarea sentimentelor nationaliste si ura ca mijloace ideale pentru a-si promova si atinge interesele electorale. Ei se adreseaza celor care confunda nationalismul cu patriotismul, mesajul lor stirbind imaginea intregii societati romanesti. Folosirea, de catre unii politicieni, a acestor metode condamnabile si contrare valorilor europene este dovada incapacitatii lor de a raspunde nevoilor reale ale alegatorilor", se mai spune in comunicat.

MCA Romania considera ca lipsa unei delimitari clare a conducerii noii grupari politice de atitudinea si declaratiile lui Mihail Neamtu echivaleaza cu "o aprobare tacita a unor viitoare politici publice vadit antisemite".

Mihail Neamtu si-a incheiat luni discursul sustinut cu ocazia lansarii candidatilor ARD recitand un pasaj din poezia "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane !" a poetului roman Radu Gyr.

Gyr a fost un poet simpatizant al legionarilor si lider politic al miscarii. De altfel, el a facut inchisoare din cauza optiunilor sale politice in timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, dar si in comunism.

Poezia "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!" i-a adus condamnarea la moarte de catre comunisti, pedeapsa fiindu-i apoi comutata la 25 de ani de munca silnica.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Mihail Neamtu antisemitism, #Mihail Neamtu legionari , #Noua Republica