M.Neamtu: Slugarnicia lui Ponta fata de premierul Chinei e sfidatoare. Cerem eliberarea lui Liu Xiaobo!

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 15:32
6459 citiri
M.Neamtu: Slugarnicia lui Ponta fata de premierul Chinei e sfidatoare. Cerem eliberarea lui Liu Xiaobo!
Foto: AP

Mihail Neamtu, presedintele partidului Noua Republica (NR), sustine ca Victor Ponta si ceilalti oficiali de la Bucuresti au tratat cu "slugarnicie" vizita premierului Chinei, reamintind totodata tratamentele la care sunt supusi dizidentii de catre regimul comunist de la Beijing.

Partidul Noua Republica a fost singurul care a amintit in aceste zile si de cealalta fata a regimului de la Beijing. "Noua Republica solicita Partidului Comunist Chinez eliberarea laureatului premiului Nobel pentru Pace (2010), profesorul Liu Xiaobo.

Noua Republica este solidara cu toate victimele persecutiei comuniste si, indeosebi, cu dizidentii care au denuntat ororile revolutiei maoiste si sangeroasa interventie a Armatei in Piata Tien-an-men", a cerut Noua Republica intr-un comunicat remis presei in ziua sosirii delegatiei chineze la Bucuresti.

In schimb, in ultimele trei zile, oficialii de la Bucuresti s-au intrecut in a le face pe plac oaspetilor. Drapelele NATO si UE au fost scoase din institutii, un drum a fost asfaltat in doua zile, iar podeaua de marmura de la Palatul Parlamentului a fost placata cu parchet sintetic, toate acestea facandu-l pe premierul Chinei sa declare ca se simte la Bucuresti "ca acasa". Mai mult, desi protocolul nu impunea, premierul Ponta a tinut sa il conduca la avion pe omologul sau, care a parasit Romania joi dimineata.

"Salutam deschiderea comerciala fata de China, dar ne repugna amnezia oficialilor romani"

"Pentru Noua Republica este aproape sfidatoare slugarnicia cu care Victor Ponta, premierul Romaniei, i-a tratat pe premierul Chinei si pe ceilalti oficiali ai Chinei comuniste, mai ales intr-un parlament unde acum sapte ani a fost condamnat comunismul, considerandu-l drept regim ilegitim si criminal.

Intelegem si chiar salutam deschiderea comerciala fata de o putere economica precum China, dar respingem atitudinea servila a statului roman, care tocmai a iesit dintr-o lunga dictatura comunista. Mai ales, ne repugna amnezia oficialilor romani, care au uitat timp de cateva zile ca in China sunt executati si condamnati la moarte dizidenti politici care lupta pentru libertate individuala, pentru suveranitatea Tibetului, care lupta pentru adevarul istoric, inclusiv cel care priveste carnagiul din Piata Tien-an-men", a declarat Mihail Neamtu pentru Ziare.com.

Acesta subliniat inca o data ca Noua Republica cere Partidului Comunist Chinez "sa il elibereze de indata pe laureatul premiului Nobel pentru Pace care, iata, din ziua de Craciun a anului 2009 pana astazi se afla in spatele gratiilor pentru simplul motiv ca a indraznit sa spuna adevarul despre represaliile din 1989".

"Asa cum adevarul despre Revolutia romana, singura revolutie sangeroasa din estul european, nu mai poate fi spus sau poate fi rostit, dar nu si inregistrat in cartile de istorie pentru ca nu stim cine sunt criminalii care au ucis peste 1.000 de romani, nici adevarul despre Tien-an-Men nu poate fi spus in China", a mai adaugat Mihail Neamtu.

Totodata, acesta s-a aratat "revoltat" de "disparitia simbolurilor apartenentei noastre la structurile NATO si la structurile Uniunii Europene, in contextul in protocolului agreat cu oficialii Republicii Chineze".

"Ma refer la steagurile UE si NATO, care au disparut din incinta Parlamentului, a Guvernului si, din pacate, si a Administratiei Prezidentiale doar pentru a face pe plac liderilor unui stat dictatorial", a mai afirmat presedintele NR.

"Noi am spus ca vrem sa apartinem unui spatiu de civilizatie euro-atlantic"

Intrebat cum isi explica amabilitatea excesiva manifestata de politicienii romani cu prilejul vizitei oficialilor chinezi in Romania, in conditiile in care reuniuni similare, au avut loc in 2011 la Budapesta si 2012 la Varsovia, Mihail Neamtu a raspuns: "Nu stiu de ce, mai ales ca in limbajul popular, al romanilor de rand, chinezariile sunt lucrurile ieftine si proaste calitativ, nimeni nu admira produsele 'made in China', ci produsele 'made in USA'".

"Traim intr-o lume bipolara, in care America si China reprezinta doua forte uriase, dar noi in 2004 am spus ca vrem sa apartinem unui spatiu de civilizatie euro-atlantic. Inca o data subliniez, faptul ca avem in China un puternic creditor cu o economie inca in crestere, care produce lichiditati bancare si care cauta piete de desfacere, este un fapt incontestabil, mai ales ca traim intr-o lume a globalizarii.

Dar servilitatea, slugarnicia si pripa in abandonarea propriei noastre identitati nu arata decat constiinta de sclav a lui Victor Viorel Ponta si a celorlalti slujbasi ai regimului USL. Constiinta de sclav este constiinta aceluia care nu intelege ca libertatea este visul suprem al fiintei umane si ca, in fiecare an, mii de chinezi mor, sunt executati, sunt aruncati in inchisoari pentru ca isi doresc libertate", a conchis presedintele partidului Noua Republica.

Cine este Liu Xiaobo

Activistul chinez pentru democratie si drepturile omului Liu Xiaobo ispaseste incepand din 2009 o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru "subversiune", dupa ce a redactat si diseminat, impreuna cu altii, Carta 08, un document in care se solicita instaurarea unei democratii pluraliste in China. De asemenea, sotia sa a fost plasata sub arest la domiciliu, in pofida faptului ca nu a facut obiectul vreunei condamnari.

Foto: Reuters

Liu Xiaobo a fost arestat oficial pe data de 24 iunie 2009. Procesul a avut loc pe 23 decembrie 2009, iar pe 25 decembrie 2009 a fost condamnat.

In 2010 el a fost rasplatit cu premiul Nobel pentru Pace pentru cele doua decenii de lupta pentru apararea drepturilor omului, ceea ce a deranjat regimul de la Beijing.

In luna februarie 2013 peste 140 de laureati ai Premiului Nobel au inaintat o petitie autoritatilor chineze in care au cerut eliberarea lui Liu Xiaobo. Petitita, semnata de alte aproximativ 400.000 de persoane si organizatii din 130 de tari, a fost remisa ambasadelor sau reprezentantelor diplomatice ale Chinei la Hong Kong, New York, Paris, Berlin si Londra.

"Aceasta incalcare flagranta a dreptului fundamental la o procedura legala si la libertatea de exprimare trebuie sa fie condamnata in mod public si in mod ferm de catre comunitatea internationala", se arata in textul redactat de catre Amnesty International.

In urma cu cateva zile, avocatul lui Liu Xiaobo a anuntat ca acesta doreste sa atace condamnarea sa in baza dreptului legal la libera exprimare, cerand redeschiderea procesului. Analistii considera insa ca sansele sale de succes sunt foarte mici, relateaza Associated Press.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Mihail Neamtu Liu Xiaobo, #Noua Republica Ponta China, #Neamtu Ponta vizita premier chinez , #Noua Republica