Motoc: Rusia desfasoara, in Marea Neagra si Mediterana, un exercitiu cu aplicatii care n-au fost notificate

Vineri, 26 August 2016, ora 23:15
6682 citiri
Motoc: Rusia desfasoara, in Marea Neagra si Mediterana, un exercitiu cu aplicatii care n-au fost notificate
Foto: Facebook/Mihnea Ioan Motoc

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc a spus ca, in Marea Neagra si Marea Mediterana Armata Federatiei Ruse desfasoara exercitiul Caucaz 2016 care are aplicatii ce nu au fost notificate comunitatii internationale.

"La ora la care vorbim suntem la debutul unui exercitiu operativ-strategic de mare amploare, Caucaz 2016. Un exercitiu care este notificat dar care, conform observatiilor de la editiile anterioare, este un exercitiu anual pe care il desfasoara fortele armate ruse. Este insotit de exercitii complementare, auxiliare care nu sunt notificate.

Suntem preocupati de scenariile care se exerseaza, faptul ca o serie de aplicatii au loc in proximitatea zonei de instabilitate din estul Ucrainei. Am vazut si pot sa existe, sa apara conexiuni si cu acest areal strategic. Am vazut exercitii militare rusesti, in premiera, in estul Mediteranei, in apropierea coastelor siriene, cu o dezvoltare ofensiva", a declarat Mihnea Motoc la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV.

Rusia face manevre ample in Marea Neagra si Marea Caspica: Zeci de nave militare au iesit in larg

Ministrul a mai spus ca aceste lucruri nu au cum sa nu ne ingrijoreze.

"Au fost lansate rachete de croaziera de pe navele participante la acest exercitiu. Lucrurile nu au cum sa nu ne ingrijoreze si nu au cum sa nu ne determine, alaturi de Alianta (NATO - n.red.) sa tratam corespunzator posturile de descurajare si de aparare", a subliniat Motoc.

Ministrul Apararii a vorbit si despre o posibila reluare a dialogului cu Federatia Rusa insa una dintre conditii ar fi intrarea in legalitate in privinta Ucrainei si in special a Peninsulei Crimeea.

"Nu suntem nici noi, nici NATO, nici Uniunea Europeana in postura in care sa respingem dialogul si cooperarea cu Federatia Rusa, o data insa intrunite acele cerinte minimale pe care le-au formulat organizatiile majore din care facem parte.

In primul rand, reintrarea in legalitatea internationala, atat de dramatic incalcata, in primul rand odata cu anexarea peninsulei Crimeea. Deci cam in termenii acestia ne raportam la Federatia Rusa", a mai spus ministrul Apararii Nationale.

Mihnea Motoc a vorbit si despre legea rezervistilor militari care face ca Armata Romana sa aiba o rezerva de oameni pregatiti si remunerati care sa poata indeplini unele sarcini militare in anumite situatii. Legea urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Rusia exercitii Marea Neagra, #Rusia exercitii Marea Mediterana , #ministrul Apararii