Ziare.com
Minerva Boitan

Despre Minerva Boitan

Boitan Minerva este nascuta pe 18 februarie 1956, in Apoldul de Jos, judetul Sibiu. Este casatorita cu inginer Alexandru Boitan si are doi copii. A studiat medicina la Facultatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si este medic primar in expertiza si recuperarea capacitatii de munca.

Candideaza in colegiul 3 din jduetul Sibiu pentru un mandat de senator.

Studii

-Scoala generala nr. 18 Sibiu si liceul „Oc.Goga” Sibiu (1963-1975);

-Absolvent IMF Cluj Napoca (1981);

-Medic stagiar (1981-1984);

-Curs de atestat in managementul serviciilor de sanatate ;

-Curs de management sanitar cu sectiunile: „segmentul de economicitate sanitara”,  „programe de sanatate“, „politici de sanatate”;

-Curs de perfectionare la Bucuresti cu tema „incadrarea sociala a handicapatilor“;

-Curs de homeopatie;

-Curs de medicina muncii;

-Curs de reforma institutionala.

Activitate profesionala

-Medic de dispensar rural (1984-1988);

-Medic de intreprindere, Sibiu (1988-1990);

-Secundariat in specialitatea expertiza si recuperare a capacitatii de munca la Institutul (1991-1994);

-National de Expertiza Bucuresti (1991-1994);

-Medic specialist in expertiza si recuperare a capacitatii de munca in Sibiu, (1994)

-Medic primar(1998);

-Doctor in stiinte medicale(2003);

-Sef de lucrari la disciplina de fiziopatologie din cadrul Facultatii „Victor Papilian” din Sibiu, (1998- 2005);

-Director al Directiei Sanitare Sibiu (1997-1999);

-Director la Directia de Sanatate Publica Sibiu (1999 – 2001).

 Boitan promite case pentru profesorii calificati

Minerva Boitan a anuntat la inceputul lunii noiembrie ca va promova un pachet de 16 legi privind asistenta medicala in zonele rurale si mic urbane, domeniul economico-ecologic, al educatiei dar si privind administratia daca va fi aleasa.

Printre masurile propuse de candidata liberala pentru Senat se numara existenta unui asistent medical si a unui punct farmaceutic in fiecare localitate. Boitan isi doreste infiintarea unor centre medicale in zonele cu o populatie intre 10.000 si 20.000 de locuitori si la o distanta mai mare de 29 de kilometri de un spital.

Boitan propune remunerarea asistentului medical din mediul rural independent de veniturile medicului si scutirea de impozitul pe profit pentru investitiile realizate in vederea realizarii si valorificarii de produse ecologice, cat si pentru produsele si serviciile care respecta profilul traditional local. Ea propune si o lege a imprumutului ipotecar prin garantarea cu terenul agricol si recolta.

Una din propunerile legislative ale candidatului PNL la uninominal presupune acordarea unei locuinte profesorilor calificati din mediul rural, pe care sa o poata utiliza platind chirie timp de zece ani, dupa care o vor primi in folosinta fara a plati chirie.

"Dorim asigurarea unei case de serviciu cadrelor profesorale calificate care activeaza in mediul rural, care sa le fie atribuita in mod gratuit dupa 10 ani de activitate neintrerupta. Pana la intrunirea conditiilor contractuale, cadrele profesorale calificate vor beneficia de sistemul gratuit de inchiriere a imobilului pus la dispozitie pe durata celor 10 ani, de facilitati financiare pentru mijloacele de transport in comun si de stimulente salariale obligatorii asigurate din fondurile comunitatii, unde activeaza cadrul profesoral calificat", a declarat Minerva Boitan, pentru Tribuna, pe 3 noiembrie 2008.

Sustine scutirea de impozitul de profit pentru investitiile realizate in vederea producerii si valorificarii produselor ecologice si incurajarea primei investitii facuta de persoane care nu au depasit 35 de ani, prin acordarea unor facilitati fiscale si financiare pe o durata cuprinsa intre 3 si 5 ani, in functie de amploarea investitiei.

Minerva Boitan isi doreste si o descentralizare reala, prin trecerea la consiliile locale a prerogativelor directiilor agricole, sanitar-veterinare, cadastru si agentia domeniilor statului.

„Voi propune o lege a micului guvern local, care va prevedea transferarea unor prerogative detinute actualmente de administratia publica judeteana spre primariile comunale", a declarat Boitan pentru Rompres.

Sondaj la Spitalul Judetean Sibiu: 80% dintre pacienti sunt multumiti

In perioada august-septembrie, conducerea Spitalului Judetean Sibiu a organizat un sondaj printer pacienti pentru a afla gradul de multumire si care sunt problemele cu care acestia s-au confruntat in perioada in care au fost internati. Rezultatele oficiale au fost  multumitoare, potrivit directorului stipalului, Minerva Boitan, 80% dintre pacienti decalarandu-se multumiti de serviciile spitalului.

Ea a subliniat faptul ca una din marile probleme cu care se confrunta spitalul este comunicarea si ca exista medici care ii trimit pe pacienti sa isi rezolve problemele la cabinetele particulare, unde serviciile sunt contracost.

„Am primit multe sesizari cu privire la faptul ca medicii, in loc sa-i trateze pe bolnavi la spital, ii cheama la cabinetele particulare, acolo unde consultatia este contra-cost. Numai ca acest lucru nu este ilegal si chiar daca am avea o situatie concreta si dovedita, tot nu am putea face nimic”, a declarat Boitan pentru ExpresSibian.

Ea declara ca nu considera aceasta practica normala, insa atat timp cat nu exista o baza legala prin care medicii care indrumeaza pacientii catre cabinete particulare sa fie sanctionati, practica nu se poate eradica.

„Aceste lucruri trebuie rezolvate la Minister, in Parlament, printr-o lege care sa delimiteze clar actul medical privat de cel public. Eu i-am expus aceasta problema Ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu inca de acum mai bine de trei ani, insa de aici, din postul de director nu am posibilitatea de a schimba lucrurile. Din punctul meu de vedere, lucrurile trebuie foarte clar delimitate. Este nevoie de un sistem privat de sanatate, care sa fie in concurenta cu cel public, dar nu este normal ca un medic sa lucreze in amandoua. Pana acum am avut un singur caz in care o doctorita a venit si mi-a spus ca ea renunta la norma din spital, pentru ca are un cabinet particular si nu le poate face pe amandoua, deoarece nu le-ar face bine pe niciuna. As fi preferat sa ramana la noi, dar am apreciat pozitia ei”, a explicat Minerva Boitan.

Minerva Boitan
Minerva Boitan

Data nasterii:  18 decembrie 1956, Apoldul de Jos, judetul Sibiu

Cariera:  medic

Evenimente importante:  director la directia de Sanatate Publica Sibiu si al Directiei Sanitare Sibiu, candideaza pentru un mandat de senator in Colegiul 3 din Sibiu

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Minerva Boitan, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor