CAS sub controlul Parlamentului, proiect de lege al PNL

Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 18:27
2144 citiri
CAS sub controlul Parlamentului, proiect de lege al PNL
Foto: ronduldesibiu.ro

Senatorul PNL Minerva Boitan a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca intentioneaza sa initieze un proiect legislativ prin care Casa de Asigurari de Sanatate sa treaca din subordinea Guvernului in cea a Parlamentului.

"Aceasta trecere de la Guvern la Parlament ar asigura o mai buna imagine asupra transparentei utilizarii banilor asiguratilor", a argumentat senatorul PNL de Sibiu.

Minerva Boitan a precizat ca poarta discutii cu parlamentarii economisti, pentru a vedea cum se poate face aceasta trecere, avand in vedere ca bugetul CAS este parte a bugetului de stat. "Nu va fi usor sa facem acest lucru, dar trebuie sa vedem cum sa facem aceasta mutare", a spus Boitan.

Referitor la sistemul de sanatate, fostul manager al Spitalului Judetean Sibiu a declarat ca, in 10 - 15 ani, sistemul sanitar romanesc va ramane fara specialisti, in conditiile in care foarte multi medici pleaca in strainatate. "Numai in 2010 sunt 8.000 de dosare de medici care vor sa paraseasca Romania pentru a merge acolo unde sunt respectati si platiti dupa cat merita, iar in 2009, peste 2000 de rezidenti au ales sa plece in alte tari din Europa. Mai grav este ca pleaca si asisentele si personalul de ingrijire, infirmierii", a declarat Boitan, care a citat rapoarte ale Ministerului Sanatatii.

Senatorul PNL a adaugat ca "este pentru prima oara cand un guvern nu asigura supravietuirea sistemului sanitar decat din credite", iar sistemul este total ineficient. "Sistemul sanitar romanesc nu mai poate asigura tratamentul bolilor cronice, ceea ce este foarte grav. Spre exemplu, pentru hepatita C, lista de asteptare pentru tratament este de doi ani. Daca nu mori in acest timp, ai sanse sa te tratezi, dar asta nu inseamna ca te si vindeci", a completat Minerva Boitan.

Ea a atras atentia si asupra faptului ca intentia Ministerului Sanatatii de a clasifica pe grade de competenta spitalele este o forma mascata pentru o noua reducere a numarului de paturi, prin disparitia unor spitale din micile orase. "Din pacate, noi suntem cu capul in tavan si cu picioarele sub pamant. Vrem sa facem strategii dupa modele de succes din Europa, dar noi nu putem asigura supravietuirea sistemului, nu sa mai vorbim despre preformanta. Domnul ministru sa ne explice la ce ne raportam, la sistemele sanitare din Europa de Vest sau din Africa de Vest, Pentru ca daca este vorba de tarile din Africa, atunci ne putem compara", a sustinut Boitan.

Un alt proiect de lege initiat de senatorul PNL este acela al interzicerii culturilor modificate genetic pentru o perioada de cinci ani.

"In Romania nu exista niciun studiu privitor la impactul pe care il au aceste plante modificate genetic asupra sanatatii omului si a mediului. In termen de cinci ani ar trebui sa se realizeze studii care sa ne spuna aceste lucruri", a explicat Minerva Boitan.

Senatorul a adaugat ca, indiferent de rezultatele studiilor, produsele ar trebui etichetate. "Omul trebuie sa stie daca un produs este modificat genetic sau daca animalul din care provine carnea a fost hranit cu plante modificate genetic. Cred ca fiecare cetatean are dreptul sa stie ce cumpara si sa decida singur pe ce da banii".

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Minerva Boitan, #CAS control Parlament , #stiri Minerva Boitan