Din scandal in scandal, pana la treptele Cotrocenilor (Opinii)

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 23:14
3242 citiri
Din scandal in scandal, pana la treptele Cotrocenilor (Opinii)
Foto: Sursa Zilei

Afirm din capul locului ca nu intereseaza in discutia de fata dedesubturile infractionale si calculele politice ale adversarilor, ci cauzele pentru care astfel de scandaluri zguduie periodic scena politica la varf.

Fireste, o zguduie si in esaloanele II, III..., dar implicatiile nu sunt atat de importante pentru noi toti, cat mai ales pentru comunitati locale.

Politicul pe masa Justitiei

Nu intereseaza increngatura juridica deoarece, chiar daca din asa ceva se hraneste de multi ani presa romaneasca, judecatorii vor aplica legea cum cred ei de cuviinta. In caz ca nu o fac corect, raspund. De asemenea, calculele politicienilor sunt si ele o constanta, indiferent de situatii. Caci politica romaneasca, de ani buni, traieste din conflicte si scandaluri. Care, daca nu apar ele insele, sunt create.

Este si motivul principal, cred eu, pentru care liderii politici conflictuali au pus stapanire pe spatiul public si acced in posturi de mare raspundere: prin scandaluri si lovituri date adversarilor isi fac imagine si notorietate, in numele carora apoi ne cer votul. Se asociaza cu oricine pentru a-si rapune concurentul pe acelasi culoar, iar aceste asociatii se unesc apoi si formeaza partide.

Pentru poza de grup, adesea isi afiseaza vectori simbolici: binele comun, Romania mareata, stanga, dreapta, crestin-democrat, social-democrat, liberal... Aceste simboluri, insa, sunt cel mai adesea goale de continut, de aceea e bine sa cautam cauzele in alta parte.

Anturajul, singura vina?

Deoarece, la o privire atenta, observ ca pana la urma din scandaluri nu se nasc valori, nici bunastarea promisa, determinante in acest sens fiind stiinta si arta bunei guvernari dublate de educatia si bunul nume al omului politic.

Pe care le gasim deocamdata mai cu seama in carti. Traian Basescu zice ca de vina pentru incurcaturile fratelui sau este anturajul, asadar mediul social. Ei bine, intuitia sa e corecta, dar e numai o parte din adevar, de aceea e nevoie de cateva adaosuri.

In aceste zile multi jurnalisti si analisti politici, in loc sa mearga la radacina raului, fac filosofie: cam popular-traditionala, dar filosofie. Cica anturajul, prietenii ti-i alegi, dar fratii si rudele, nu. Asa e, numai ca anturajul prezinta circumstante atenuante doar pentru minori. In timp ce prietenii unui profesor de elita sunt si slujitori ai cartii, iar ai comandantului de vas sunt si ei legati intr-un fel sau altul de vapoare.

Evident ca nivelul de instruire si educatie al grupului de prieteni e aproximativ acelasi. Deoarece in cazul prieteniilor adevarate, interesele se exclud intr-o mare masura.

Prieteni si... prieteni

Alta e situatia politicianului si a omului de afaceri: in cazul lor, numarul relatiilor, in stilul nostru gentilic/balcanic de a face politica si afaceri, creste in proportie geometrica: au nevoie de voturi si de bune oficii pentru a obtine contracte cu statul: fara exceptie, la noi marile averi au legatura cu puterea executiva centrala si locala.

Conturile s-au umflat fie prin traficarea deciziei politice sau prin obtinerea unor facilitati si favoruri, fie prin improprietariri frauduloase ori prin spolierea drepturilor si a bunurilor personale/colective ale unor mari multimi de contribuabili.

In opinia mea, la acest nivel pana acum au functionat doua stratageme: cei mai multi politicieni s-au ferit sa se expuna public, cariera lor nefiind una de prim-plan, iar cei puternici au mizat pe sistemul de obligatii reciproce si pe starea de noncombat, poate de complicitate a celor pusi sa apere legalitatea.

Daca in cazul primilor filtrul educativ si calculul corect al riscului au fost salutare, in cazul celorlalti, sabia lui Damocles s-a aflat mereu deasupra capului.

Educatia ca salvare

E adevarat ca palosul Justitiei oarbe a mai lovit ici-colo, la fel cum posibilitatea de a fi santajat a mai facut si ea victime. Insa numarul "victimelor" Justitiei e incomparabil mai mic in randul politicienilor respectabili, cu studii si educatie facute la timp si in conditii temeinice.

Din pacate, nici filtrele "morale" impuse de societatea civila precum "Coalitia pentru un parlament curat" sau "Romania curata" nu au dat cine stie ce roade, caci iata destui alesi trecuti prin astfel de filtre se afla dupa gratii.

Nu e firesc ce se intampla, dar sunt sanse ca anul acesta sa se realizeze o masa critica pentru schimbare. Cu conditia ca si alegatorii sa aiba mai mult discernamant si simt civic.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#scandal politic afaceri coruptie, #Justitie prieteni relatii politician , #Bercea Mondialu