Mircea Basescu, inregistrat la "negocieri" cu fiul lui Bercea Mondialu. Reactia fratelui presedintelui

Joi, 19 Iunie 2014, ora 08:57
11990 citiri
Mircea Basescu, inregistrat la "negocieri" cu fiul lui Bercea Mondialu. Reactia fratelui presedintelui
Foto: Arhiva

Niste inregistrari audio-video din care ar rezulta ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondialu sa scape de inchisoare au fost facute publice, miercuri seara. Mai mult, potrivit acestora, seful statului ar fi stiut despre acest demers.

Inregistrarile au fost difuzate de Antena 3, in prezenta lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondialu, care a afirmat ca familia acestuia a decis sa le faca publice in contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legata de plangerea pe numele lui Mircea Basescu, pentru un presupus trafic de influenta.

Dosarul lui Mircea Basescu privind traficul de influenta se muta la DNA Bucuresti

Astfel, au fost prezentate mai multe inregistrari audio ale unor discutii ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii si celor care le-au pus la dispozitie, de Mircea Basescu si Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu, care le-ar fi inregistrat pe ascuns.

Inregistrarile audio au fost prezentate impreuna cu imagini filmate intr-un birou, in care aparea fratele presedintelui, discutand cu o persoana ce parea ca inregistreaza conversatia, cu telefonul mobil sau cu o camera ascunsa, si nu apare in filmare.

Materielele audio-video au fost prezentate in sase secvente distincte, intre care realizatorul emisiunii si invitatii sai au subliniat ca acestea ar releva acuzatia de trafic de influenta adusa de Florin Anghel lui Mircea Basescu. Discutiile au fost atribuite, potrivit relatarilor din emisiune, lui Florin Anghel si Mircea Basescu, astfel ca in transcriptul lor, prezentat mai jos, interlocutorilor le sunt atribuite aceste nume.

Mircea Basescu: La mine au ajuns 250.000...

In primul filmulet difuzat, fratele presedintelui confirma ca i "s-a pus mormanul ala de dolari in brate" si ca la el ar fi ajuns "250.000".

Florin Anghel: Voiam sa te intreb ceva, te rog eu, tu stii ce mi-a zis el? Prima data, atunci cand i-a luat pe aia 350.000 de euro...Te-ai dus matale cu el in masina si i-ati dus la Bucuresti? Asa-i?

Mircea Basescu: Nu.

F.A.: Dar ti i-a adus.

M.B.: Mai, sa stii ca mi-a dat.

F.A.: Ti-a dat... dar o parte din ei... unde e ma manca-ti-as?

M.B.: Dar sa stii ca la mine a ajuns...

F.A.: Toti?

M.B.: La mine au ajuns 250.000

F.A.: Atata?

M.B.: Da

F.A.: Si la el restul?

M.B.: Eu de aia eram curios atuncea, cand mi s-a pus mormanul ala de dolari in brate. Deci la mine atat a ajuns, sa stii.

Mircea Basescu: Eu am facut tot ce am putut

Intr-un alt fragment de inregistrare, se face referire la doua transe de bani - de 350.000, respectiv 250.000 -, iar Mircea Basescu, intrebat de ce nu se vorbeste "cu Traian", raspunde ca respectivul Traian "stie".

F.A.: Sa traiti, domnu comandant. Suntem terminati!

M.B.: Cred.

F.A.: Terminati, nu ca credeti ca suntem terminati. Suntem terminati, nu jucarie. Domnu' comandant, eu nu ma mai inteleg cu Marian. Se lauda pe la aia pe acolo, pe la Draganesti, ca suntem niste prosti. Ca a luat banii de la noi si si-a luat masina pe banii nostri. Te rog sa ma crezi. Asa au zis muncitorii aia ai lui. Sa mor eu daca te mint. Nu stiu ce sa facem, ca nu o mai ducem... Prima si prima data cand a venit la noi, stii ce ne-a zis? Ca l-ai trimis matale ca sa vina el, ca sa ia alea, ca sa te forteze el pe matale, sa fii matale mai obligat, ca sa-i dai drumul lui tata.

M.B.: Eu am facut tot ce am putut.

F.A.: Stai sa-ti zic. Cand l-ai trimis matale sa ia aia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea si dupa aceea v-am mai adus aia 250.000. Si cand i-am dus pe aia 250.000, stii ce mi-a zis? Ca matale deja ai dat un milion de euro, ca sa-l scapi... si acuma? Uita-te, sapte ani jumatate! Domnu' comandant, aici nu e vorba de avocata, aici nu e vorba de judecator, aici e vorba de politica, ca e finul lui Basescu si sa dam din asta in ala, dar eu ce zic e sa va duceti sa puneti mana sa-l scoateti, ca moare ala acolo, ma, nene, ma!

M.B.: Deci eu ce mai sper nu e vorba de...

F.A.: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiti, sa faca el acolo?

M.B.: Stie, ma! Crezi tu ca nu stie...

Mircea Basescu: Tu de ce nu intelegi ca presedintele nu se poate...?

Un alt fragment de conversatie releva cunostintele lui Florin Anghel despre mersul procesului in care a fost judecat tatal sau. Discutia pare purtata, dupa continutul ei, dupa condamnarea lui Bercea Mondialu in prima instanta. Florin Anghel insista pentru interventie "la Traian", iar fratele sefului statului replica spunand ca "el nu poate sa apara".

M.B.: Recursul unde se judeca?

F.A.: Fiti atent cum e acum. La Slatina, la tribunal, s-a incheiat dosarul, n-o sa mai ajunga acolo. Acuma, recursul se va face de la Curtea de Apel Craiova la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (...) Daca nu, du-te si da-i drumul acum.

M.B.: Nu, acum nu poate sa-i dea drumul.

F.A.: De ce?

M.B.: Lasa sa faca recursul, eu asta vreau. Sa nu mai...

F.A.: Ma, nene, pai ce recurs? Pai poti sa-l dai afara si acum.

M.B.: Da?

F.A.: Pai fii atent. Poti sa-l dai afara o data la mentinere, sa nu-i mai prelungeasca, ca e nevinovat, si o data sa-i pui cerere de inlocuire sa nu paraseasca localitatea. Merge si de asta.

M.B.: Merge?

F.A.: Dar daca o pui, nu o mai pune ca mai speri, ca vedem ce facem. Pune-o la tanc (....) ca moare omul ala acolo. Ca si mie mi-a dat tot sapte ani jumatate. Eu as spune cu putere si cu... sa te duci mata la Traian, sa vorbesti cu el, sa nu mai... sa se duca direct, sa-l ia de acolo.

M.B.: Bai, tu de ce nu intelegi ca presedintele nu se poate... tu nu vezi ca toti astia pe la toate televiziunile se uita numai dupa c... lui la nu stiu ce. El nu poate sa apara.

Mircea Basescu: Nu pot eu sau frate-miu sa aparem acolo

Un alt fragment de discutie are ca subiect o posibila cerere de stramutare a procesului in care a fost judecat Bercea Mondialu.

M.B.: Eu vreau sa vedem la recurs.

F.A.: Mai, nene, la recurs.. ce recurs? Vrei sa stramuti dosarul?

M.B.: Da.

F.A.: Ca sa nu se mai judece la Craiova

M.B.: Sa nu se mai judece la Craiova, da.

F.A.: Pai daca vrei asa, fa-o, manca-ti-as. Fii atent in cat timp poti sa faci asta, in maxim 10 zile. Mai sunt noua zile la dispozitie.

M.B.: 10 zile are pentru recurs.

F.A.: Da.

M.B.: Pai sa faca avocata cerere.

F.A.: Pai fii atent. Eu iti fac cererea de stramutare si vin in doua, trei zile la matale cu ea.

M.B.: Sa o vad si eu.

F.A.: Pai matale degeaba o vezi, ca nu stii ce e in cererea aia. Degeaba o vezi matale.

M.B.: Corect. Pai si atunci de ce vii cu ea la mine? Ea trebuie depusa acolo.

F.A.: Pai stai putin. Trebuie sa o iei matale sa o depui sau trimiti matale pe cineva sa o depui. Stii de ce? Ca sa iei termen in doua, trei zile, ca sa poti sa o stramuti, ca asa astia de la Inalta Curte isi da termen in doua, trei luni.

M.B.: Da? Bai dar nu, nu pot eu sau frate-miu sa aparem acolo, de ce nu intelegi?

F.A.: Pai stiu ca nu poti sa apari, dar mai aveti o portita dumneavoastra. N-aveti voi un om de baza pe care sa-l trimiteti pe sustache sa faceti, ca aveti, da' nu v-ati fortat nota, ca dumneavoastra daca fortati nota...

M.B.: Ei... nu am fortat nota de dracii au gasit-o...

F.A.: N-ai fortat-o nene, ca daca fortai....

Mircea Basescu: Asa era tot mersul facut: sa-l condamne cat a stat pana acum

F.A.: Hai sa vedem cum il scapam pe tata.

M.B.: Mai, trebuie sa... trebuie sa...

F.A.: Trebuie.. Cand mai trebuie ma nene ca uite ca l-au condamnat.

M.B.: Eu asta si doream sa se ajunga la...

F.A.: Sa-l condamne?

M.B.: Sa-l condamne la un an.

(...)

F.A.: Stii ca matale mi-ai zi ca il condamna la 10 luni sau la un an, nu mi-ai zis matale asa?

M.B.: Nu ti-am zis eu asa?

F.A.: Si ia uite la cat l-au condamnat.

M.B.: Pai asa era tot mersul facut: sa-l condamne cat a stat pana acum si gata. Era toata lumea multumita. Si presa, si politicienii.

F.A.: Pai ai vazut ca si presa a sarit si a zis ca prea mult i-a dat lu Bercea... Dar stai putin. Matale cand te duci acuma ultima oara la Traian, cand pleci la Traian?

M.B.:Sper sa ma duc sambata, duminica.

Mircea Basescu: La Traian ma duc, da' nu pot sa ma duc eu la Craiova

F.A.: Daca matale pui o cerere de inlocuire, dar sa nu o pui pana nu iti faci toate notele. Mi-ai zis "Florine, du-te si depune-o, ii da drumul de la Craiova, ca daca nu-i da drumul de la Craiova, nu poti sa mai faci recurs la cerere, ca asta e fara drept de recurs".

(...)

F.A.: Cand i-am dat aia 350.000 de euro, matale ai stiut de ei?

M.B.: Nu.

F.A.: De aia 350.000 nu ai stiut? Ba da, ai stiut, nene. Nu stii ca ai spus du-te si du-i lui Marian? Cand am venit eu prima data la matale. Am venit cu mama dupa aceea cu aia 350.000 dupa mine... sau din a doua transa, ca eu i-am dat doua transe lui - o data 350.000 si o data 250.000, si matale au stiut de ambele transe ai stiut.

M.B.: Nu, am stiut de una, am stiut doar de una.

F.A.: De o transa ai stiut?

M.B.: Una...

F.A.: De aia 350.000 ai stiut mata. Du-te si da-mi-l pe tata afara, te rog eu...

M.B.: Nu se pune problema.

F.A.: Te rog eu mult de tot, sefule.

M.B.: Trebuie sa-l scoatem.

F.A.: Scoate-l afara.

M.B.: Deci e clar da... nu mai da la nimeni.

F.A.: Nu mai dau nici 1.000 de lei la nimenea. Daca vrei, ti-i aduc pe toti aici, sa mi-i tii matale, sa vezi ca nu mai merg pe nicio mana, numai da-mi-l afara.

M.B.: Acuma nu mai da la nimeni niciun ban.

(...)

M.B.: Lasa-l, ma, pe Marian, treaba ta ce ai cu Marian, dar nu Marian e problema mea. (...) Problema mea e Anghel Sandu.

F.A.: Trebuia ma sa te duci ma de mult la Traian, sa-l fortezi ca sa-i dea drumul.

(....)

F.A.: La el poti ma, sa-i spui, ca e frate-tu.

M.B.: Unde... la Traian ma duc, da' nu pot sa ma duc eu la Craiova.

F.A.: Pai cum sa te duci matale acolo ca si daca te-ai duce n-ai face nimic, tot el, ca el e...

M.B.: Mai rau fac.

F.A.: Pai vezi? Dar daca matale te duci la el si el trimite, ca trimite biletul, ca sa-i dea drumul. (...) Suna si zi sa nu mai faca recurs parchetul, sa facem decat noi recurs, ca daca ii face recurs parchetul, ii mai da ani, poate sa-i mai pluseze, dar daca nu-i mai face, poate sa-i mai ia din ani.

Reactia lui Mircea Basescu

Joi dimineata, Mircea Basescu a avut o reactie oficiala in contextul aparitiei acestor inregistrari. Fratele presedintelui spune ca Traian Basescu nu are "niciun fel de legatura" cu relatia sa cu membrii familiei Anghel si ca inregistrarile audio-video difuzate de Antena 3 sunt "scoase din context", iar acestea sustin starea de fapt prezentata de el in cuprinsul plangerii penale pentru santaj.

"In primul rand, semnalez faptul ca atragerea institutiei prezidentiale si a presedintelui Romaniei in acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu are niciun fel de legatura cu relatia mea cu membrii familiei Anghel.

Mentionarea numelui lui Traian Basescu in dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a facut in sensul concluzionat in cuprinsul emisiunii de televiziune.

Am mentionat ca presedintele stie de cazul lui Anghel Sandu in conditiile in care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situatia sa fiind de notorietate. Este regretabil ca se incearca denigrarea institutiei prezidentiale in conditiile in care presedintele Romaniei, prin activitatea sa din ultimii ani, a incercat si a reusit sa faca Justitia sa poata functiona in Romania", sustine Mircea Basescu intr-un comunicat de presa.

Acesta mai subliniaza ca pe parcursul cercetarii acestui dosar nu va beveficia de avantajul de a fi fratele lui Traian Basescu.

Mircea Basescu mentioneaza ca imaginile video difuzate de postul Antena 3 sunt scoase din context, iar inregistrarile ar sprijini starea de fapte prezentata de el in plangerea penala pentru santaj.

Fratele presedintelui spune ca a solicitat DNA Constanta comunicarea plangerii penale depuse de Florin Anghel si a probelor ce insotesc aceasta plangere.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#inregistrari Mircea Basescu, #stenograme Mircea Basescu, #reactie Mircea Basescu inregistrari , #Bercea Mondialu