DNA cere inchisoare cu executare pentru Mircea Basescu si Marian Capatana. Instanta amana pronuntarea

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 18:23
4802 citiri
DNA cere inchisoare cu executare pentru Mircea Basescu si Marian Capatana. Instanta amana pronuntarea
Foto: B1TV (Arhiva)

Procurorii au cerut, vineri, la Tribunalul Constanta, condamnarea la inchisoare cu executare a lui Mircea Basescu si Marian Capatana, in cazul primului "orientata spre maxim", precum si restituirea a 250.000 de euro de catre Mircea Basescu, instanta amanand pronuntarea pentru 21 decembrie.

La Tribunalul Constanta a avut loc, vineri, ultimul termen pe fond in dosarul in care Mircea Basescu este judecat pentru trafic de influienta, iar Marian Capatana pentru complicitate la trafic de influenta.

Ce a sustinut procurorul DNA

Procurorul DNA a spus, in fata instantei, ca Marian Capatana a recunoscut fapta, spunand insa ca a oprit doar 100.000 de euro si ca restul banilor i-au fost dati lui Mircea Basescu.

Procurorul mai sustine ca in urma unei inregistrari aflate la dosar Mircea Basescu recunoaste ca a primit 250.000 de euro. De asemenea, procurorul a spus ca restul banilor, adica 350.000 de euro, au ramas la Marian Capatana, acuzarea cerand instantei ca aceste sume sa fie confiscate.

Totodata, procurorul DNA a apreciat ca apararea lui Mircea Basescu este neverosimila, fiind infirmata de toate probele administrate la dosar, motiv pentru care a cerut condamnarea la inchisoare cu executare atat pentru Mircea Basescu, in cazul acestuia "orientata spre maximul prevazut de lege", dar si pentru Marian Capatana, solicitand aplicarea unor pedepse care sa reflecteze gravitatea faptelor.

Familia lui Bercea Mondial, condamnari la ani grei de inchisoare pentru santajarea lui Mircea Basescu (Video)

Ce a sustinut avocatul lui Mircea Basescu

La randul sau, avocatul lui Mircea Basescu, Florin Surghie, a solicitat achitarea clientului sau, precizand ca nu exista dovezi in legatura cu savarsirea faptei.

Avocatul a mentionat ca singura proba a Parchetului impotriva lui Mircea Basescu ar fi o inregistrare a lui Florin Anghel din care ar rezulta ca Mircea Basescu a primit suma de 250.000 de euro, mentionand insa ca aceasta inregistrare nu se coroboreaza cu declaratiile date de Florin Anghel ca banii oferiti lui Mircea Basescu au fost in doua transe, una de 250.000 de euro, cealalta de 350.000 de euro.

Sotia lui Mircea Basescu: Familia Anghel ne-a amenintat ca ne face de ras, daca nu primeste banii

Florin Surghie a afirmat ca exista probe ca Marian Capatana a luat suma de 600.000 de euro de la familia Anghel, el oferind doua declaratii contradictorii in acest sens, prima data in cursul urmaririi penale, cand a spus ca banii au fost folositi la societatea Aversa, si a doua in timpul procesului, cand a afirmat ca banii i-au fost dati lui Mircea Basescu.

De asemenea, avocatul sustine ca acea inregistrare nu se coroboreaza cu alte probe, si nici cu declaratiile date de Marian Capatana si Mircea Basescu, el spunand ca nu exista proba cu Mircea Basescu potrivit careia ar fi promis ca va interveni in favoarea lui Sandu Anghel si ca nu exista dovezi in legatura cu savarsirea faptei.

Avocatul sustine ca Mircea Basescu le-ar fi spus membrilor familiei Anghel, atunci cand acestia au venit in repetate randuri la el, ca nu-i poate ajuta, iar atunci ei ar fi mers la Marian Capatana.

Aparatorul lui Mircea Basescu a cerut achitarea clientului sau, dar in cazul in care instanta decide condamnarea acestuia sa aplice suspendarea executarii pedepsei, sub supraveghere.

"S-a comportat corect cu organele judiciare, a executat sapte luni in arest preventiv, sunt suficiente cele sapte luni de arest preventiv pentru a intelege scopul pedepsei si a se abtine sa mai savarseasca infractiuni. (...) Daca il condamnati v-as ruga sa aplicati suspendarea pedepsei, sub supraveghere", a mai spus avocatul.

Cum s-a aparat Capatana

Aparatoarea lui Marian Capatana, Nineta Anghelina, a trecut in revista mai multe inregistrari ale unor convorbiri telefonice intre membrii familiei Anghel si Mircea Basescu, din care ar rezulta ca acesta le-a promis in mai multe randuri ca va interveni pentru obtinerea unei sentinte favorabile pentru Sandu Anghel.

Avocata sustine ca exista numeroase probe care arata ca initiativa solicitarii banilor familiei Anghel i-a apartinut lui Mircea Basescu, iar acesta le-ar fi spus ca tine legatura cu Marian Capatana in aceasta problema.

"Sa tineti seama de contributia lui Marian Capatana. In toata aceasta activitate, la solicitarea lui Mircea Basescu, el i-a invitat pe membrii familiei Anghel sa vina la Constanta si sa vorbeasca cu acesta, el neparticipand la discutii. Capatana a acceptat rugamintea lui Mircea Basescu de a verifica banii primiti de la familia Anghel, iar apoi sa-i inmaneze acestuia", a declarat avocata lui Marian Capatana.

Ea a mai spus ca Mircea Basescu i-a oferit lui Capatana cate 50.000 de euro la predarea celor doua transe de bani, dar ca el a restituit aceasta suma familiei Anghel, sfatuindu-l si pe Basescu sa faca la fel.

Aparatoarea lui Marian Capatana a cerut instantei condamnarea la o pedeapsa cu suspendare sau la o pedeapsa orientata catre limita minima prevazuta de lege, precizand ca acesta nu are antecedente penale si ca are un copil minor in intretinere.

Mircea Basescu: Sunt nevinovat!

In ultimul cuvant in fata instantei, Mircea Basescu a spus ca este de acord cu concluziile avocatului sau si ca este nevinovat.

El spune ca nu putea sa influenteze magistratii din cadrul instantelor unde a fost judecat Sandu Anghel deoarece nu cunostea pe nimeni si ca a transmis un e-mail procurorului general de la acea vreme, Laura Codruta Kovesi, si a avut intalnire cu seful IPJ Constanta din acea perioada, in care amintea presiunile la care era supus de catre rudele lui Sandu Anghel. precizand ca astfel vrea "sa fie pus la adapost".

Basescu a mai spus ca nu a primit bani de la familia Anghel si ca doar i-a sfatuit sa respecte legea.

Marian Capatana a declarat inca o data in fata instantei ca si-a recunoscut fapta, si anume ca a primit doar suma de 100.000 de euro, si nu 350.000 de euro, asa cum sustin procurorii.

Capatana a spus ca scopul lui Mircea Basescu a fost ca toata vina sa cada asupra sa, sfatuindu-l pe acesta sa inapoieze banii familiei Anghel.

"Sa le dai banii la tigani, ca de tigani nu scapi toata viata", a mai spus Capatana in finalul interventiei sale in fata instantei.

Atat Mircea Basescu, cat si Marian Capatana sunt de acord sa presteze munca in folosul comunitatii.

Tribunalul Constanta a amanat pronuntarea in acest caz pentru 21 decembrie.

Care sunt acuzatiile

Mircea Basescu este judecat, alaturi de Marian Capatana, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestati preventiv dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele fostului presedinte al tarii.

In 26 noiembrie 2014, Curtea de Apel Constanta a decis ca Mircea Basescu, care se afla in arest preventiv din 20 iunie 2014, sa fie judecat in arest la domiciliu, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Marian Capatana.

In iunie 2015, Curtea de Apel Constanta a decis definitiv ca Mircea Basescu si Marian Capatana sa fie pusi sub control judiciar in dosarul in care sunt judecati pentru trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta. Atunci, instanta a dispus, de asemenea, ca Mircea Basescu nu avea voie sa paraseasca judetul Constanta si sa se apropie sau sa comunice cu participantii la comiterea infractiunilor si cu martorii din dosar, iar Marian Capatana nu putea parasi municipiul Bucuresti si nu se putea apropia de participantii la comiterea infractiunilor si de martorii din dosar.

In 18 august, magistratii Curtii de Apel Constanta au respins, ca nefondata, o contestatie formulata de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta impotriva unei incheieri de sedinta din 12 august, pronuntata de Tribunalul Constanta, prin care lui Mircea Basescu si lui Marian Capatana le-a fost inlocuita interdictia de a depasi limita teritoriala a judetului Constanta, respectiv limita teritoriala a municipiului Bucuresti, cu obligatia de a nu parasi tara decat cu incuviintarea prealabila a instantei. Hotararea instantei este definitiva.

Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanta, mai multi membri ai familiei Anghel, audiati ca martori, au spus ca i-au dat lui Mircea Basescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta sa intervina in favoarea lui Sandu Anghel.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Mircea Basescu inchisoare, #Mircea Basescu Capatana proces , #DNA