Alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu, de la senator si ministru PNL, la independent pentru PE

Joi, 15 Mai 2014, ora 09:39
6316 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu, de la senator si ministru PNL, la independent pentru PE

Fostul senator liberal si ministru al Culturii Mircea Diaconu candideaza la alegerile europarlamentare din 25 mai, din postura de independent, fiind pe penultima pozitie dintre cei 8 independenti pe buletinele de vot.

In varsta de 64 de ani, actorul nascut in judetul Arges candideaza pentru prima oara la alegerile europarlamentare, insa nu asa cum ar fi vrut - pe lista PNL, partid din care a facut parte timp de 6 ani.

Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucuresti

Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare: Mi-e frica, dar am incredere in justitie!

Diaconu, despre contestarea candidaturii sale la PE: Foarte bine, asta si vreau, judecata

Fost senator PNL si ministru al Culturii

In anul 2008, dupa ce s-a inscris in PNL, Mircea Diaconu a candidat la alegerile parlamentare intr-un colegiu din judetul Arges, ajungand in Senatul Romaniei. El si-a pierdut mandatul de parlamentar pe 4 decembrie 2012, cu cateva zile inainte de terminarea Legislaturii 2008-2012, aflandu-se in conflict de interese.

Mircea Diaconu si-a pierdut mandatul de senator - decizie luata fara cvorum

De asemenea, numit ministru al Culturii in luna mai 2012, in primul Guvern Ponta, a fost nevoit sa demisioneze doua luni si jumatate mai tarziu, pe 19 iunie, dupa ce ICCJ a decis, definitiv si irevocabil, ca el s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011, cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara. Instanta suprema a dat dreptate astfel Agentiei Nationale de Integritate, care daduse o decizie similara pe care Diaconu a atacat-o in justitie.

Mircea Diaconu demisioneaza de la Ministerul Culturii - Hasotti, propus in locul sau (Video)

In ce priveste activitatea in interiorul PNL, a fost vicepresedinte al partidului timp de 4 ani, din martie 2010, pana in martie 2014, cand si-a dat demisia din PNL ca urmare a deciziei partidului de a nu-l mai include in lista de candidati pentru alegerile europarlamentare.

Mircea Diaconu a demisionat din PNL (Video)

A inceput campania pentru europarlamentare - mergeti la vot? Sondaj Ziare.com

Europarlamentare 2014: De unde avem de ales pe 25 mai - Iata candidatii

Mircea Diaconu a mai fost si membru al CNA din partea Partidului Democrat, pana in anul 2004, avand legaturi si cu Conventia Democrata.

A vrut sa candideze la europarlamentare pe lista PNL, a fost scos si a devenit candidat independent

Pe 18 martie, conducerea PNL a decis, cu o majoritate de 39 la 18 voturi, scoaterea lui Mircea Diaconu de pe lista initiala de candidati stabilita pentru alegerile europarlamentare. Locul lui Diaconu pe lista la europarlamentare a fost luat de Eduard Hellvig, urmatorul pe lista decisa initial, care a urcat de pe locul 7 pe locul 6. A doua zi, fostul senator a demisionat din PNL.

Potrivit ANI, fostul senator ar fi avut in continuare interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica - respectiv cea de europarlamentar.

Mircea Diaconu a fost scos de pe lista PNL pentru europarlamentare

Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare, a decis BEC

Ulterior, dupa ce Mircea Diaconu a reusit sa-si depuna listele cu cele 100.000 de semnaturi necesare candidaturii ca independent, in seara ultimei zile de inregistrare a candidaturilor pentru PE, pe 2 aprilie Biroul Electoral Central i-a respins candidatura in baza sesizarii pe care ANI a transmis-o si in care se reamintea ca ICCJ a dat o decizie definitiva si irevocabila conform careia Mircea Diaconu nu poate ocupa o functie publica pana in 2015, dupa ce a incalcat regimul incompatibilitatilor.

Mircea Diaconu, in turneu electoral, la volanul unui ARO

Alegeri europarlamentare 2014: Cine sunt cei 11 candidati independenti

Apoi, pe 5 aprilie, magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ca Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare, iar pe 9 aprilie Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia depusa de ANI la decizia Tribunalului Bucuresti, iar decizia CAB a fost una definitiva.

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Ponta nu e pe lista lui Diaconu pentru PE: Nu stiu daca nu ii fac un rau daca semnez

Printre cei care au sustinut candidatura ca independent a lui Diaconu s-a aflat si prim-ministrul Victor Ponta, care a spus chiar ca PSD ar putea sa-i dea din voturi, insa a refuzat sa semneze lista cu semnaturi pentru inregistrarea candidaturii sale.

Problemele cu ANI

In anul 2011, ANI a constatat starea de incompatibiliate a lui Mircea Diaconu in ceea ce priveste functia sa de director al Teatrului Nottara si functia de senator al Romaniei. In luna decembrie 2011, Diaconu a demisionat din functia de director al Teatrului Nottara. In luna iunie 2012, ICCJ a decis definitiv si irevocabil ca fostul ministru al Culturii s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Mircea Diaconu, incompatibil - trebuie sa demisioneze din Guvern si Senat

Mircea Diaconu isi pierde mandatul, CCR confirma conflictul intre Inalta Curte si Senat

De asemenea, Mircea Diaconu a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu si conflict de interese pentru ca in calitate de senator si director al Teatrului Nottara, ar fi favorizat angajarea sotiei sale in functia de regizor. El fusese trimis in judecata in luna noiembrie 2012.

In luna ianuarie 2012, la sesizarea ANI, Parchetul a inceput urmarirea penala fata de Mircea Diaconu "sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese". Fostul ministru al Culturii fost achitat, insa, de Curtea de Apel Bucuresti, pe 13 martie, in dosarul de conflict de interese, instanta dispunand ca acesta sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei.

Mircea Diaconu, trimis in judecata de procurori (Video)

Mircea Diaconu, achitat in dosarul de conflict de interese. Va plati doar o amenda

Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com

Cariera de actor

Mircea Diaconu este unul dintre cei mai cunoscuti actori de teatru si film din Romania, cu o cariera de aproape 45 de ani, el debutand in anul 1970, pe scena Teatrului Bulandra, unde a jucat ani de zile, trecand apoi la Teatrul Nottara.

De asemenea, si-a facut debutul in film in anul 1972, "Filarmonica" (2002), in care a jucat alaturi de Gheorghe Dinica, fiind cel mai cunoscut dintre filmele sale. "Legaturi bolnavicioase" (2006), "Asfalt Tango" (1996) si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006) sunt alte titluri cunoscute ale lui Mircea Diaconu.

Alegeri europarlamentare 2014: Corina Ungureanu, de la gimnastica si Playboy, catre PE

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Mircea Diaconu candidat europarlamentare, #Diaconu candidat independent europarlamentare, #candidati independenti europarlamentare, #Diaconu alegeri europarlamentare 2014 , #actor