Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, discutata in Senat

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:06
2614 citiri
Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, discutata in Senat

Comisia juridica a Senatului discuta, luni, situatia senatorului liberal Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil de catre Agentia National de Integritate.

Fostul ministru al Culturii, care se afla in conflict de interese, potrivit hotararii ANI, ar putea sa-si piarda mandatul de parlamentar si sa nu mai poata fi numit intr-o functie publica timp de trei ani, potrivit legii.

Agentia Nationala de Integritate a constatat, pe 27 ianuarie 2011, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, intrucat, "incepand cu data de 19.12.2008, a exercitat simultan demnitatea publica de senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de director-manager in cadrul Teatrului 'C.I. Nottara'".

Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16 septembrie 2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre Diaconu impotriva raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 19 iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011 cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara, dand astfel dreptate ANI, care daduse o decizie similara pe care Diaconu a atacat-o in justitie.

Cinci infractiuni de conflict de interese

Procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografa a aceluiasi teatru din Bucuresti.

Prin urmare, Mircea Diaconu si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, in seara aceleiasi zile, fiind inlocuit cu un alt senator PNL, Puiu Hasotti. "Ma retrag din Guvern, nu sunt dat afara de nimeni", a spus atunci vicepresedintele liberal, adaugand ca nu exista "nicio hartie emisa de ANI privind interdictia de a ocupa o functie publica timp de trei ani, exista un singur raport care ma gaseste incompatibil, pe care l-am contestat".

Mircea Diaconu, despre incompatibilitate: Nu e vina mea, e greseala Senatului

Senatorul PNL a comentat situatia de incompatibilitate in care se afla, precizand ca nu este vina sa, ci este vorba despre o greseala a Senatului.

"In singura hotarare judecatoreasca pe care eu o am de la Curtea de Apel si la care si cealalta sigur o sa ma trimita - pentru ca nu emite alta, ci pur si simplu ma trimite la cea care exista -, acolo scrie foarte clar ca sunt nesanctionabil. Si sunt de buna credinta si nu e vina mea, ci e greseala Senatului si nu a mea.

Deci nu pot fi facut vinovat sau sanctionat pentru o vina a altcuiva - asa scrie acolo punctual. Deci, in mod normal, trebuie sa ma duc inapoi la colegiul meu. Si chiar daca as fi sanctionabil, aceea ar fi pierderea mandatului acesta, din care mai sunt trei luni", a precizat Mircea Diaconu, miercuri, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#incompatibilitate Mircea Diaconu, #Mircea Diaconu demisie Senat, #Mircea Diaconu incompatibil ANI, #Mircea Diaconu conflict de interese , #demisie