Mircea Diaconu, despre incompatibilitate: Nu e vina mea, e greseala Senatului

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 19:21
5075 citiri
Mircea Diaconu, despre incompatibilitate: Nu e vina mea, e greseala Senatului

Senatorul PNL Mircea Diaconu a comentat situatia de incompatibilitate in care se afla, precizand ca nu este vina sa, ci este vorba despre o greseala a Senatului.

Intrebat daca va mai candida pentru un nou mandat de senator, la alegerile parlamentare din 9 decembrie, vicepresedintele liberal a spus ca "e o problema la care nu stiu inca solutia". Totodata, acesta explica faptul ca singurul mandat care poate fi afectat este cel prezent, si nu unul viitor, din iarna.

Diaconu respinge incompatibilitatea: Nu am urcat niciodata in tramvai fara bilet

"Exista incompatibilitatea sesizata de ANI, la care mai am inca o cale de atac - la curtea suprema - si pe care o s-o fac. Dar nu s-a redactat inca hotararea de la curtea suprema. Si nu stiu ce scrie acolo, deci nu pot sa merg mai departe. Dar ea (hotararea de la curtea suprema - n. red.) produce efecte, conform legii 161, pe mandatul existent. Adica sanctiunea la incompatibilitate este pierderea mandatului existent", a afirmat Mircea Diaconu, pentru Ziare.com.

Acesta a continuat, apreciind ca in hotararea judecatoreasca va scrie ca nu este vina sa, ci greseala Senatului si ca astfel nu poate fi sanctionat.

Mircea Diaconu: Sa ma retrag, invins de ANI, mi se pare stupid

"In singura hotarare judecatoreasca pe care eu o am de la Curtea de Apel si la care si cealalta sigur o sa ma trimita - pentru ca nu emite alta, ci pur si simplu ma trimite la cea care exista -, acolo scrie foarte clar ca sunt nesanctionabil. Si sunt de buna credinta si nu e vina mea, ci e greseala Senatului si nu a mea.

Deci nu pot fi facut vinovat sau sanctionat pentru o vina a altcuiva - asa scrie acolo punctual. Deci, in mod normal, trebuie sa ma duc inapoi la colegiul meu. Si chiar daca as fi sanctionabil, aceea ar fi pierderea mandatului acesta, din care mai sunt trei luni", a precizat senatorul PNL.

Interzicerea candidaturii timp de trei ani - "din burta ANI sau a presei"

Referitor la posibilitatea de a nu mai putea candida la functii publice timp de trei ani, Diaconu spune ca problema se pune gresit, "pentru ca asta e din burta lui ANI sau a presei".

"Citeste fiecare pe dunga cum vrea. In incompatibilitate, la legea 161, nu exista aceasta sanctiune, de niciun fel. Plus ca a alege si a fi ales este un drept constitutional care nu poate fi ridicat. E un drept din drepturile civile. Asta este o sanctiune administrativa, daca este, si nu de limitare de drepturi civile care apar in clipa in care omori pe cineva, delapidezi milioane, e alta zona", a explicat Mircea Diaconu.

ANI cere revocarea lui Mircea Diaconu din functia de senator

"ANI zice ce vrea muschii ei"

Fostul ministru al Culturii este de parere ca Agentia Nationala de Integritate cere sanctionarea sa, cu toate ca Justitia ii da dreptate, pentru ca "zice ce vrea muschii ei".

"Constitutia iti da dreptul ca cetatean sa alegi si sa fii ales. Acestea sunt exagerari de presa care nu stie foarte bine sau nu citeste o lege intreaga, ci doar merge dupa ce zice o ANI. Si o ANI zice ce vrea muschii ei, pentru ca ei tot cer mereu sanctionarea mea, desi Justitia spune ca sunt nesanctionabil. Asta e. In Romania, conteaza vorbele mai mult decat altele", a conchis Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu, incompatibil - trebuie sa demisioneze din Guvern si Senat

Mircea Diaconu, acuzat de cinci infractiuni de conflict de interese

Agentia Nationala de Integritate a constatat, pe 27 ianuarie 2011, starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, intrucat, "incepand cu data de 19.12.2008, a exercitat simultan demnitatea publica de senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de director-manager in cadrul Teatrului 'C.I. Nottara'". Curtea de Apel Bucuresti a respins, la data de 16 septembrie 2011, ca nefondata, plangerea formulata de catre Diaconu impotriva Raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre ANI.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 19 iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate intre anii 2008 si 2011 cand a fost si senator si director al Teatrului Nottara, dand astfel dreptate ANI, care daduse o decizie similara pe care Diaconu a atacat-o in justitie.

Procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografa a aceluiasi teatru din Bucuresti.

Mircea Diaconu demisioneaza de la Ministerul Culturii - Hasotti, propus in locul sau (Video)

Hasotti: Diaconu, cel mai frumos naiv. Vezi prioritatile la Cultura

Prin urmare, Mircea Diaconu si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, in seara aceleiasi zile, fiind inlocuit cu un alt senator PNL, Puiu Hasotti. "Ma retrag din Guvern, nu sunt dat afara de nimeni", a spus atunci vicepresedintele liberal, adaugand ca nu exista "nicio hartie emisa de ANI privind interdictia de a ocupa o functie publica timp de trei ani, exista un singur raport care ma gaseste incompatibil, pe care l-am contestat".

In plus, potrivit legii, el nu ar mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani, iar ANI a cerut, pe 2 iulie, revocarea sa din functia de senator. Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan si director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Mircea Diaconu incompatibil ANI, #Diaconu demisie Parlament, #Diaconu candidatura alegeri parlamentare, #Diaconu mandat senator, #incompatibilitate Mircea Diaconu , #demisie