Mircea Diaconu, acuzat de cinci infractiuni de conflict de interese

Marti, 19 Iunie 2012, ora 16:10
4177 citiri
Mircea Diaconu, acuzat de cinci infractiuni de conflict de interese
Foto: Arhiva

In cazul lui Mircea Diaconu, actual ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infractiuni de conflict de interes, comise de actor in calitate de director de teatru pentru a-si favoriza sotia, Diana Lupescu, actrita, regizoare si scenografa la Teatrului "C. I. Nottara" din Bucuresti.

Conflictul de interese este fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima.

Dupa ce a constatat faptul ca senatorul liberal Mircea Diaconu, detinator al functiei de director de teatru, s-ar afla in conflict de interese, in data de 3 noiembrie 2011, Agentia Nationala de Integritate a sesizat in acest sens Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. ANI a cerut efectuarea "de cercetari cu privire la comiterea de Mircea Diaconu a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice".

Ulterior, in 24 decembrie 2011, avand in vedere prevederile art.224 din Codul de procedura penala si in temeiul examinarii inscrisurilor referitoare la organizarea si desfasurarea concursului desfasurat in cursul anului 2007 pentru ocuparea functiei de regizor artistic in cadrul Teatrului "C. I. Nottara" din Bucuresti, unde Diaconu ocupa functia de director, procurorii au constatat indicii temeinice in ce priveste alte fapte, astfel ca au solicitat relatii suplimentare pentru lamurirea cauzei.

Actele ajunse la dosar cuprind adresa Directiei Managementului Resurselor Umane a Primariei Municipiului Bucuresti de scoatere la concurs a posturilor vacante, aprobarea aferenta, avizul de scoatere a posturilor la concurs, decizia privind comisia de examinare, fisa de evaluare a performantelor profesionale ale sotiei lui Mircea Diaconu (Diana Maria Diaconu-Lupescu), procesul-verbal incheiat in urma examinarii, calculul punctajului fisei postului, tematica de concurs, fisa de evaluare pentru anul 2007 in vederea promovarii cererii de participare la concurs, adresa catre Directia Managementului Resurselor Umane a Primariei Bucuresti privind validarea concursului, fisa de avizare a rezultatelor examenului din 13 august 2007, decizia de promovare in functia de regizor artistic a Dianei Maria Diaconu, actul aditional privind modificarea functiei, fisa postului de regizor artistic, fisele de post ale membrilor comisiei, precum si adeverinta din 4 noiembrie 2011 a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti din care rezulta ca Lupescu (Diaconu) Diana Maria a absolvit Facultatea de Teatru, specializarea Artele spectacolului de teatru (Regie de teatru) cu examen de licenta sustinut in sesiunea din iunie 2007, cu media 10.00.

In 18 iulie 2002, Mircea Diaconu a fost numit in functia de director al Teatrului "C.I.Nottara" prin Hotararea 174 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

La acelasi teatru isi desfasoara activitatea din anul 2001 si sotia sa, Diana Maria Diaconu (fosta Lupescu), care, in 8 august 2007 a inaintat o cerere prin care a solicitat acordul pentru a participa la ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea Dianei Diaconu a fost aprobata de catre sotul sau, director al Teatrului "C.I.Nottara", care apoi in 13 august 2007 a fost si presedintele Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

In urma concursului, Diana Diaconu a obtinut calificative maxime de la toti membrii comisiei de examinare, fiind promovata in functia de regizor artistic, prin Decizia numarul 67 din 15 august 2007 a sotului sau, directorul Teatrului "C.I.Nottara". Astfel, s-a realizat in mod direct un folos material pentru sotia directorului Diaconu, din punct de vedere juridic.

Peste un an, Mircea Diaconu a fost ales senator in Colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 3 Arges, in data de 30 noiembrie 2008, fiind validat la data de 19 decembrie 2008 prin Hotararea Senatului 68/2008.

Astfel, investigatiile privind conflictul de interese au intrat in sfera de competenta a Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curte de Casatie si Justitie, care ii poate cerceta pe parlamentari.

Intrucat din datele obtinute de procurori a rezultat banuiala legitima ca Mircea Diaconu a comis infractiunea de conflict de interese prevazuta de articolul 253 indice 1 din Codul penal, in data de 4 ianuarie 2012, in cazul senatorului s-a dispus inceperea urmaririi penale.

Concret, in 27 aprilie 2007, Mircea Diaconu a incheiat un contract de drepturi intelectuale (regie), derulat in perioada 27 aprilie-21 decembrie 2007 intre Teatrul "C.I.Nottara" si Diana Diaconu, in calitate de regizor, avand ca obiect realizarea spectacolului "Ritmuri", pentru onorariul de 7.356 de lei brut. Aceasta suma a fost incasata de Diana Diaconu in doua transe, in luna mai 2007 si in luna octombrie 2007.

Procurorii au stabilit astfel ca dupa data de 27 aprilie 2007, Diana Diaconu era angajata ca actrita primind un salariu pentru acest post, dar in acelasi timp, in baza contractului semnat de sotul sau, a incasat bani din drepturi de autor. Iar dupa concursul din 13 august 2007, desi a fost incadrata ca regizor artistic si retribuita in acest sens, in baza aceluiasi contract semnat de sotul sau, Diana Diaconu a incasat bani pentru regie din drepturi de autor.

Mircea Diaconu, incompatibil - trebuie sa demisioneze din Guvern si Senat

Totodata, in 8 august 2007, dupa ce sotia sa, Diana Diaconu a formulat cererea prin care a solicitat acordul pentru a participa la ocuparea postului vacant de regizor artistic, Mircea Diaconu - directorul Teatrului "C.I.Nottara" - a aprobat-o, iar in 13 august 2007 a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la institutia publica de cultura.

In 31 octombrie 2007, in timp ce sotia sa incasa drepturi salariale corespunzatoare functiei de regizor artistic si drepturi de autor pentru regia spectacolului "Ritmuri", Mircea Diaconu a incheiat un contract de drepturi conexe (autor), pe perioada nedeterminata, respectiv pe toata perioada in care piesa "De trei ori dragoste" se joaca de catre Teatrul "C.I.Nottara" in tara si in strainatate, cu sotia sa Diana Diaconu Lupescu in calitate de actor, pentru rolurile "Femeia 1" si "Sotia", pentru un onorariu de 300 lei brut/spectacol, onorariu care a fost modificat succesiv prin acte aditionale la 350 de lei brut/spectacol, iar incepand cu 31 octombrie 2009 la 450 lei brut/spectacol.

Veniturile Dianei Lupescu

Potrivit probelor obtinute de anchetatori, incepand cu 31 octombrie 2007 si pana in prezent, ca urmare a acestui contract, Diana Diaconu a realizat venituri de 8.120 de lei brut in anul 2007, 3.300 de lei brut in anul 2008, 3.950 de lei brut in anul 2009, 5.505 de lei in 2010 si 3.300 de lei brut in 2011.

In 25 mai 2011, dupa ce a devenit senator in Parlamentul Romaniei, in timp ce sotia sa incasa drepturi salariale corespunzatoare functiei de regizor artistic, Mircea Diaconu a incheiat contractul de drepturi de autor - scenografie (decor/costume), a carui perioada de derulare nu este precizata, cu sotia sa Diana Diaconu, in calitate de scenograf, avand ca obiect realizarea scenografiei, respectiv decor si costume pentru piesa "Nu vorbiti cu actorii".

Regia apartine tot Dianei Diaconu, primind pentru aceasta un onorariu de 10.981 de lei brut, care ar fi trebuit platit in transe, in termen de 30 zile de la data indeplinirii conditiilor contractuale, in functie de avizarea schitelor de decor si costume, data la care se achita 50 la suta din onorariu, la data premierei urmand sa se achite restul de 50 la suta.

Mircea Diaconu, la Parchet: Ma duc sus la o cafea buna (Video)

Probele administrate demonstreaza faptul ca in 10 iunie 2011 a fost achitat in totalitate onorariul, intr-o singura transa.

In 27 iunie 2011, pentru aceeasi piesa "Nu vorbiti cu actorii" - regizata de Diana Lupescu, care a realizat si scenografia - Mircea Diaconu a incheiat contractul de drepturi conexe (actor), pe perioada neprecizata, cu sotia sa, in calitate de colaborator-actor, pentru rolul "Eva Starsky" din acest spectacol, pentru un onorariu de 500 lei brut /spectacol.

Mircea Diaconu a fost numit in 7 mai 2012 ministrul Culturii si Patrimoniului National, conform decretului semnat de catre presedintele Romaniei.

"In raport de aceasta demnitate, intrucat faptele comise de invinuitul Mircea Diaconu au fost comise, pe de o parte, inainte de dobandirea calitatii de senator in Parlamentul Romaniei si fara legatura cu aceasta functie, iar pe de alta parte, inainte de dobandirea calitatii de membru al Guvernului, deci fara legatura cu exercitiul functiei de ministru al Culturii si Patrimoniului national, acesta raspunde potrivit dreptului comun, astfel incat urmarirea penala apartine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", sustin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007-2011, in calitate de director al Teatrului "C.I.Nottara", Mircea Diaconu a comis cinci infractiuni de conflict de interese in conformitate cu art. 253 indice 1 din Codul Penal.

Ce urmeaza?

Luni, 18 iunie, Mircea Diaconu a avut o scurta intrevedere cu procurorii, care i-au prezentat toate acuzatiile.

Pe de alta parte, intr-o procedura administrativa, marti, 19 iunie, printr-o hotarare irevocabila, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca Mircea Diaconu s-a aflat in stare de incompatibilitate atunci cand a detinut concomitent calitatea de director de teatru si functia de senator.

Conform legii, cei declarati in incompatibilitate trebuie sa renunte la functia pe care o ocupa si nu mai pot fi alesi sau numiti intr-o functie publica timp de trei ani. Astfel, Mircea Diaconu trebuie sa isi dea demisia din Guvern.

Ponta: Diaconu va ceda functia de ministru al Culturii

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, luni, la sediul PNL, ca va renunta la functia de ministru daca va pierde procesul cu Agentia Nationala de Integritate.

Premierul Victor Ponta declara recent ca daca ICCJ va da dreptate Agentiei Nationale de Integritate in procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda functia de ministru sau in caz contrar Agentia va trebui sa prezinte "niste mari scuze".

Mircea Diaconu este senator PNL din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan si director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Diaconu acuzatii, #Mircea Diaconu conflict interese , #Diana Lupescu