ANI nu-l vrea pe Mircea Diaconu in PE - cum raspunde europarlamentarul

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 13:44
3132 citiri
ANI nu-l vrea pe Mircea Diaconu in PE - cum raspunde europarlamentarul
Foto: Digi24

Mircea Diaconu s-a prezentat, vineri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti unde se judeca procesul deschis de Agentia Nationala de Integritate in vederea anularii mandatului sau de europarlamentar.

ANI doreste ca instanta sa oblige Autoritatea Electorala Permanenta sa notifice Parlamentul European asupra faptului ca Mircea Diaconu nu are voie sa ocupe functia de europarlamentar si nici o alta functie publica pana in 2015, cand expira interdicia Inaltei Curti.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat in cazul lui Mircea Diaconu atat starea de incompatibilitate (ianuarie 2011), cat si conflictul de interese penal si abuz in serviciu contra intereselor publice (octombrie 2011). In ceea ce priveste starea de incompatibilitate, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitiva si irevocabila in sensul mentinerii ca legal si temeinic a raportului de evaluare al A.N.I. cu privire la fostul senator Mircea Diaconu", se arata intr-un comunicat remis ANI in primavara acestui an.

EUobserver, despre Mircea Diaconu: Un renegat politic candideaza in PE, sprijinit de un imperiu media

In ciuda deciziei Inaltei Curti, Mircea Diaconu a candidat ca independent la alegerile europarlamentare si a castigat un loc in PE.

Intre timp, mai exact in luna iulie, Curtea Constitutionala a adoptat o decizie cu privire la interpretarea legii ANI conform careia alesii declarati definitiv incompatibili de justitie nu mai pot ocupa timp de trei ani nici o functie publica, indiferent daca este vorba despre una aleasa sau numita.

Mircea Diaconu, la un pas sa isi piarda mandatul de europarlamentar - Ce a decis CCR

In timp ce ANI face trimitere la interdictia prevazuta de lege ca Mircea Diaconu sa ocupe o functie publica pana in 2015, aparatorii lui Mircea Diaconu sustin ca problema a fost deja transata inainte de campania electorala pentru europarlamentare, cand acesta a avut castig de cauza in instanta si AEP i-a validat candidatura.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Public a cerut, vineri, respingerea solicitarii ANI, informeaza Digi24.

Mircea Diaconu: Avem o saptamana de asteptat, de nedormit

La finalul sedintei de judecata, Mircea Diaconu s-a aratat increzator in sansele sale, subliind ca traim "intr-o lume democratica, al carei instrument principal este votul".

"Daca apar alte autoritati incercand sa distruga votul popular, inseamna ca nu mai esti intr-o democratie. 'Votati voi ce vreti, ca fac eu ce vreau'", a criticat Mircea Diaconu conducerea ANI.

Mai mult, acesta a spus ca "doamna de la ANI", care a sustinut vineri pozitia institutiei in instanta, "spunea intr-o discutie ca aceasta situatie e fara precedent".

Pe de alta parte, Mircea Diaconu a facut o paralela intre situatia sa si cea de la referendumul pentru suspendarea presedintelui din 2012, spunand ca si acela a fost "anulat tot printr-un act administrativ, ce nu face parte din justitie", adica de Curtea Constitutionala.

"Am mare incredere si rabdare. Avem o saptamana de asteptat, de nedormit, pana cand instanta se va pronunta pe acest subiect", le-a mai spus el jurnalistilor prezenti vineri la Curtea de Apel Bucuresti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Mircea Diaconu invalidare mandat europarlamentar, #Mircea Diaconu proces ANI europarlamentar , #europarlamentar