Decizie definitiva in procesul dintre Mircea Diaconu si ANI

Luni, 21 Martie 2016, ora 18:28
5671 citiri
Decizie definitiva in procesul dintre Mircea Diaconu si ANI
Foto: Arhiva Ziare.com

Mircea Diaconu a castigat definitiv procesul in care Agentia Nationala de Integritate (ANI) a contestat, in iunie 2014, calitatea sa de membru in Parlamentul European.

Agentia Nationala de Integritate a contestat in 11 iunie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti, calitatea de membru in Parlamentul European a lui Mircea Diaconu, aminteste News.ro

In octombrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca inadmisibila cererea ANI, inclusiv solicitarea de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai 2014 privind centralizarea voturilor si atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

Verdict final pentru Mircea Diaconu

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost atacata cu recurs de ANI la instanta suprema, care in 18 martie a dat o decizie definitiva in acest caz, respingand actiunea Agentiei Nationale de Integritate.

ANI a sustinut ca Mircea Diaconu, declarat incompatibil printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din iunie 2012, nu putea candida la alegerile europarlamentare.

Mircea Diaconu a candidat ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce si-a dat demisia din PNL. In 26 martie 2012, cand si-a depus candidatura, ANI a trimis la BEC o adresa in care arata ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale. In acest context, BEC a respins candidatura lui Diaconu. Decizia a fost contestata de Diaconu la Tribunalul Bucuresti, care in 5 aprilie i-a admis actiunea, decizia ramanand definitive prin hotararea Curtii de Apel Bucuresti din 9 aprilie.

In urma decizie instantei, Mircea Diaconu a putut candida si a castigat un mandat de europarlamentar in 2014.

Agentia Nationala de Integritate l-a gasit in incompatibilitate pe Mircea Diaconu, in ianuarie 2011, in conditiile in care din decembrie 2008 era senator si director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Bucuresti. In decembrie 2011, Diaconu si-a dat demisia din functia de director al Teatrului Nottara. Demisia a venit la trei luni dupa ce Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia fata de decizia ANI, ramasa definitiva in iunie 2012, ca urmare a hotararii irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Mandatul lui Mircea Diaconu in PE, contestat - ANI cere in instanta invalidarea

Ulterior deciziei definitive, ANI a solicitat Senatului sa puna in aplicare decizia instantei, iar in urma unui vot negativ, Consiliul Superior al Magistratilor s-a adresat Curtii Constitutionale, care in noiembrie 2012 a stabili ca este un conflict juridic de natura constitutionala. In decembrie 2012, Mircea Diaconu a demisionat din Senat.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Mircea Diaconu castigat proces ANI, #Mircea Diaconu proces ANI, #Mircea Diaconu ANI , #europarlamentar