Experimentul Mircea Diaconu. Urmeaza etapa prezidentiala? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Mai 2014, ora 23:27
13518 citiri
Experimentul Mircea Diaconu. Urmeaza etapa prezidentiala? (Opinii)

Succesul lui Mircea Diaconu la europarlamentare, cu mult peste asteptari, ar trebui sa dea de gandit clasei politice din Romania. Este usor sa spui ca dl Diaconu a fost candidatul Antenei 3 si ca aceasta sustinere mediatica intensa este singura explicatie a succesului sau.

Este si aceasta o explicatie viabila, fara indoiala. Si nu cred ca trustul Intact a sustinut aceasta candidatura strict de dragul lui Mircea Diaconu, ci pentru simbolistica antijustitie a acestuia.

Voturile obtinute de Mircea Diaconu, declarat incompatibil prin decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, devin in discursul Antenei 3 voturi anti-ANI, anti-ICCJ.

Dl Diaconu a candidat in egala masura pentru un loc in Parlamentul European si impotriva Justitiei. Prin voturile obtinute de domnia sa, Dan Voiculescu incearca sa transmita un mesaj impotriva unor institutii esentiale ale statului de drept si impotriva spiritului legii care, cu ambiguitati speculate la maximum de Mircea Diaconu, pedepseste lipsa de integritate.

Daca mandatul dlui Diaconu va fi validat, mesajul va fi ca votul popular a infrant Justitia, ceea ce creeaza un precedent extrem de periculos pentru un stat de drept.

Dar experimentul nu putea fi viabil, daca nu exista sustinerea prin vot. Putem specula ca inspre Mircea Diaconu au venit si voturi de la PSD, dupa cum apreciaza Cristian Preda, intr-un interviu acordat Ziare.com: "Pot exista pesedisti care cred ca Diaconu, lansat de Voiculescu, e mai interesant decat Corina Cretu, lansata de Ponta. Increderea in Ponta e mai mica decat in PSD, deci exista pesedisti care nu sunt incantati de Ponta, ci mai degraba de Voiculescu si au gasit alternativa".

Este posibil sa fi venit si voturi de la PNL, in semn de protest fata de Crin Antonescu sau chiar ca o tradare a lui Crin Antonescu, stiut fiind de la inceput ca un scor sub 20% urma sa angajeze demisia domniei sale de la sefia PNL.

Dar e greu de crezut ca de acolo a venit grosul voturilor. Elena Basescu prin vampirizarea PDL in perioada de cea mai mare glorie a democrat liberalilor nu a scos mai mult de 4,22%, fata de aproape 7% cat are acum Mircea Diaconu, adica aproape 20% din procentul PSD.

Deci cred ca Mircea Diaconu a avut si multe voturi ale domniei sale. Ce semnal transmit ele?

In opinia mea, este vorba despre aceeasi respingere generala si neechivoca a intregii clase politice romanesti. Cea mai mare parte a societatii romanesti nu se mai regaseste in ea.

Dovada sunt procentele foarte scazute nu numai la aceste europarlamentare, ci si la precedentele parlamentare. Oamenii acestia asteapta altceva. Alt tip de figuri, alt tip de discurs, alta abordare.

Departe de mine de a sustine ca modelul Diaconu poate reprezenta viitorul politicii romanesti. Nu cred asta din doua motive: pe de-o parte, faptul ca dl Diaconu a ajuns sa candideze prin fortarea legii, impotriva ei chiar, pe de alta parte, pentru ca nu are niciun proiect politic, nu a vadit nicio viziune cu exceptia discursului antiBasescu si a accentelor antioccidentale, precum aceea vadita atunci cand invoca posibilitatea sa dam Carrefour afara din Romania.

Dar este clar ca profilul de candidat pe care il incarneaza dl Diaconu, mai degraba apolitic, foarte popular si antisistem prinde spectaculos in Romania.

Este, in opinia mea, o evolutie importanta, pentru ca tinde spre deprofesionalizarea a ceea ce ar trebui sa fie o meserie foarte bine definitia si foarte serios practicata, aceea de politician. Sigur, imi veti spune ca SUA au avut un presedinte actor. Nu chiar. Au avut presedinte un mare politician care in tinerete fusese actor. Ceea ce e o mare diferenta.

De data asta, Mircea Diaconu a avut succes la europarlamentare. Excludeti repetarea experimentului la prezidentiale inclusiv ca o varianta de fuga pentru Victor Ponta? Eu nu. Chiar deloc.

Sau ne putem trezi cu cine stie ce vedeta din sport, din showbiz, din jurnalism, care ataca cu succes o inalta demnitate pentru care nu are nu are nicio calificare si o obtine in virtutea unei simpatii prost canalizate si a unei fronde antipolitic.

Este clar ca societatea romaneasca cere o improspatare. Cere alte figuri, alte abordari, alt discus. Si daca partidele politice nu reusesc sa bage rapid la cap acest lucru si sa purceada la o schimbare de generatie, putem avea surprize foarte mari si foarte periculoase.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Mircea Diaconu mandat europarlamentare , #europarlamentar