Mircea Diaconu, omul in masina galbena, europarlamentar dintr-un accident - Neurope

Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:48
8303 citiri
Mircea Diaconu, omul in masina galbena, europarlamentar dintr-un accident - Neurope
Foto: ziuadebuzau

Romania (tara de origine a fondatorului miscarii Dada, precursoarea

suprarealismului), este faimoasa pentru trimiterea, in trecut, in legislaturile anterioare ale Parlamentului European, a unor figuri extrem de exotice.

Astfel, scrie revista Neurope, printre reprezentantii europeni ai Romaniei s-au numarat "caricatura turbata de politician ultranationalist de dreapta, Corneliu Vadim Tudor, fiica dislexica a presedintelui Basescu, Elena Basescu, fosta fotomodel botoxat, un milionar dezarticulat, fost cioban, acum in inchisoare pentru frauda, Gigi Becali, ori coruptul socialist Adrian Severin, care a refuzat sa demisioneze din Parlamentul European, desi a fost prins in flagrant in scandalul 'bani pentru amendamente'".

Acum Romania l-a trimis, printre cei 32 de europarlamentari, si pe Mircea Diaconu, unul dintre acei actori est europeni a caror faima este bazata pe un amorf consens popular greu de inteles de catre cineva din afara. Dar statutul lui Diaconu este nesigur, pentru ca este contestat de catre institutiile anticoruptie din tara sa.

Agentia Nationala de Integritate a cerut Parlamentului European, care urmeaza sa se intruneasca, sa ii anuleze mandatul, care a fost primit de catre cunoscutul actor, desi fusese declarat incompatibil.

Mandatul lui Mircea Diaconu in PE, contestat - ANI cere in instanta invalidarea

Diaconu a fost un actor de mana a doua, relativ popular in perioada comunista. In acea vreme, fata sa de bebelus conferea ceva candid si naiv rolurilor pe care le interpreta. Diaconu a avut roluri mici de politist sau sofer de taxi pana la filmul de mare succes Filantropica, al regizorului Nae Caranfil, din 2002.

In Romania, conceptul de "hybris" (o combinatie de nebunie cu trufie, n.r.) inseamna ca persoana publica atinsa de aceasta crede ca nu i se aplica sau nu este preocupata de legile care ii afecteaza pe oamenii simpli.

S-a intamplat ca, in timp ce ocupa functia de director al prestigiosului Teatru Nottara din Bucuresti, Diaconu a fost fortat sa demisioneze dupa ce si-a angajat propria sotie ca regizor de scena, desi aceasta era doar o simpla actrita, fara experienta de regizor.

Comisia de examen a fost condusa chiar de Diaconu si sotia sa a primit nota 10, maxima. Apoi Diaconu a fost ales senator pentru Partidul National Liberal, si, pentru o scurta perioada, a fost numit ministru al Culturii. Desigur, nu l-a deranjat sa fie in acelasi timp senator si director al aceluiasi Teatru Nottara, care se afla sub propria sa jurisdictie ca ministru al Culturii.

Cand a fost fortat sa demisioneze, a luat asta ca pe un urias afront personal si o mare nedreptate. Apoi a decis sa candideze pentru Parlamentul European, dar, cand a fost declarat incompatibil si oprit de la a candida, imediat a construit o retea de fani care s-au ocupat de strangerea de semnaturi, mai ales printre pensionari, oamenii in varsta din suburbii si oameni de la tara.

Pensionarii sunt o forta redutabila in Romania. El a adunat cele 100.000 de semnaturi necesare pentru a deveni candidat independent, iar la alegeri a obtinut 6,81% din voturi, mai mult decat partidul minoritatii maghiare, ori partidul de dreapta PMP, sprijinit de actualul presedinte Basescu.

Pentru a castiga simpatia populatiei, Mircea Diaconu a calatorit prin tara cu masina sa galbena, vorbind personal cu oamenii. El a jucat rolul victimei, tot atat de neconvingator pe cat il interpreta si pe ecrane, dar a mers: pensionarii romani nu fac distinctia intre viata si cinema.

Diaconu a insistat pe faptul ca masina sa era veche si uzata, si a promis ca va conduce pana la Bruxelles pentru a castiga. "Saracu' Diaconu", era fraza cheie. "Astia nu-l lasa sa candideze!".

"Astia", in Romania, ca si in majoritatea tarilor fost comuniste din estul Europei, sunt fortele rauvoitoare, controlate din afara tarii, care manipuleaza din umbra.

In acest timp, Agentia Nationala de Integritate a facut apel in instanta pentru a contesta mandatul de europarlamentar al lui Diaconu. Diaconu s-a alaturat grupului ALDE al liberalilor, in timp ce fostii sai colegi liberali urmeaza sa se alature popularilor.

Politica suprarealista romaneasca tocmai a aparut in oras, la bordul unei masini galbene, evident uzate, se arata in finalul articolului din revista Neurope.

Despre aceasta publicatie se cunoaste ca a folosit tipografia Intact, apartinand lui Dan Voiculescu, pentru realizarea unei editii tiparite a New Europe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Diaconu europarlamentar accident, #Diaconu suprarealist masina galbena, #Diaconu actor mana doua europarlamentar , #europarlamentar