Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 11:54
5138 citiri
ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare (Video)

Agentia Nationala de Integritate precizeaza ca fostul senator PNL Mircea Diaconu nu poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai, pentru ca nu mai poate ocupa o functie publica timp de trei ani dupa decizia din iunie 2012 a Inaltei Curti referitoare la incompatibilitatea sa.

Crin Antonescu a anuntat, marti, ca vicepresedintele PNL Mircea Diaconu a fost inscris de conducerea partidului pe lista candidatilor liberali la alegerile pentru Parlamentul European.

Liberalul Mircea Diaconu, cap de lista la europarlamentare? Ce spune Antonescu

PNL a finalizat lista la europarlamentare - vezi cine se afla pe primele locuri (Video)

Agentia Nationala de Integritate reaminteste, intr-un comunicat de presa, ca la data de 19 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis decizie definitiva si irevocabila conform careia fostul senator PNL s-a aflat in incompatibilitate.

In aceste conditii, ANI sustine ca lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la data de 19.06.2015: "daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului [...] persoana eliberata sau destituita din functie [...] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului".

"Precizam faptul ca Agentia Nationala de Integritate va utiliza toate instrumentele legale si institutionale in ceea ce priveste respectarea interdictiei referitoare la candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European", se mai precizeaza in comunicatul de presa al Agentiei Nationale de Integritate.

Mircea Diaconu asteapta decizia instantei in dosarul privind conflictul de interese

George Scutaru, liderul deputatilor PNL, a comentat pozitia ANI spunand ca decizia de a-l inscrie pe lista pe Mircea Diaconu a fost luata de conducerea partidului si orice posibila contestatie este judecata de instanta.

"Si cand s-a luat aceasta decizie si inainte noi am spus ca propunerea Mircea Diaconu este facuta fiind constienti ca pot exista contestari. Exista un termen legal in care lista poate fi contestata si speram cat mai repede instantele abilitate sa ne dea posibilitea sa vedem daca o candidatura este legala sau ilegala. In momentul in care vom avea un verdict pe acest subiect, PNL va respecta legea si va retrage aceasta candidatura", a declarat deputatul PNL.

Acesta a mai precizat ca decizia a apartinut Biroului Politic si doar acesta o poate schimba.

"Eu ca deputat nu pot sa ma susbstitui, sa spun ca va fi restrasa automat. Daca va exista o decizie va apartine Biroului Politic. Termenele legale curg cu celeritate, vom vedea care indeplineste rigorile legale si care nu", a mai completat liderul deputatilor PNL.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu asteapta verdictul magistratilor Curtii de Apel Bucuresti in dosarul privind conflictul de interese.

Procurorii il acuza pe fostul senator ca in calitate de director al Teatrului Nottara i-a acordat sotiei sale mai multe contracte privind organizarea unor spectacole. Dosarul a avut opt termene de judecata, iar la ultimul termen, din 27 februarie 2014, instanta a ramas in pronuntare.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#ANI Mircea Diaconu europarlamentare, #lista PNL europarlamentare, #Mircea Diaconu incompatibil , #incompatibil