Mircea Diaconu ar trebui sa plece de la Ministerul Culturii - sondaj

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 17:06
2679 citiri
Mircea Diaconu ar trebui sa plece de la Ministerul Culturii - sondaj
Foto: romania-actualitati.ro

Mircea Diaconu ar trebui sa paraseasca fotoliul de ministru al Culturii, considera aproape 70% dintre cititorii Ziare.com care au dorit sa participe la un sondaj cu acest subiect.

Sondajul a fost realizat in perioada 03.06.2012 - 11.06.2012, fiind inregistrate 9.231 de voturi.

Ar trebui sa plece Mircea Diaconu de la Ministerul Culturii? - Sondaj Ziare.com

Dintre acestea, 54,13% au fost voturi pentru raspunsul "Da, ar trebui sa demisioneze", 14,93% au fost voturi in favoarea demiterii lui Diaconu de catre premier si doar 30,94% au fost voturi in favoarea mentinerii lui in fruntea Ministerului Culturii.

Mircea Diaconu are mai multe probleme in justitie. In primul rand, el a fost gasit de Agentia Nationala de Integritate in stare de incompatibilitate, fiind si senator si director al Teatrului Nottara. El a contestat decizia in instanta, iar Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate agentiei, procesul fiind acum in faza finala, la Inalta Curte va da verdictul final pe 19 iunie.

Pe de alta parte, Mircea Diaconu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind acuzat ca, in calitate de director la Teatrul Nottara, a favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor, desi aceasta nu indeplinea conditiile legale.

In luna ianuarie 2012, la sesizarea ANI, Parchetul a inceput urmarirea penala fata de Mircea Diaconu "sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese", iar in 10 ianuarie senatorul liberal s-a prezentat la Parchetul instantei supreme pentru a lua la cunostinta acuzatiile ce i se aduc.

Marti, 29 mai 2012, procurorii de la Parchetul General au anuntat ca au extins cercetarile in cazul lui Mircea Diaconu deoarece au constatat si alte infractiuni de conflict de interese. Ministrul a fost citat sa se prezinte la Parchet joi, 31 mai, la ora 11, "pentru aducerea la cunostinta a extinderii cercetarilor". Nu s-a prezentat, invocand o serie de probleme medicale, desi la ora pranzului se afla la cativa pasi de sediul Parchetului, la o sedinta anti-coruptie organizata de guvern.

In plus, Mircea Diaconu are si un alt proces, de data aceasta cu Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit mai multe deficiente la Teatrul Nottara, condus pana in decembrie 2011 de actualul ministru al Culturii, printre neregulile constatate fiind depasirea cheltuielilor cu personalul sau plata drepturilor de autor pentru efecte scenice sau compozitori decedati.

Mircea Diaconu, in instanta - I-a platit drepturi de autor lui Chopin

Prima constatare a fost ca o parte din cheltuielile cu personalul au fost depasite cu 57.000 de lei. O alta problema au reprezentat-o diurnele incasate de actori.

De asemenea, alti 20.000 de lei au fost cheltuiti de conducerea Teatrului Nottara pentru drepturi de autor necuvenite. Astfel, inspectorii au ramas suprinsi ca s-au platit drepturi de autor pentru piese care au iesit din perioada de protectie, in cazul unor compozitori clasici, printre care Chopin, Tchaikovsky, Bach, Bizet, dar si pentru efecte sonore: valuri, pescarusi, pasi, picaturi sau onomatopee. Mircea Diaconu, a contestat in instanta, iar procesul continua la Curtea Suprema de Justitie.

Incercand sa minimalizeze aceste probleme, Mircea Diaconu a declarat recent ca, daca va fi gasit incompatibil de catre Inalta Curte, va pleca de bunavoie si se va duce acasa, "sa culeaga capsuni", trecand peste faptul ca, potrivit legii, daca este gasit vinovat, automat nu va mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Mircea Diaonu demis, #Mircea Diaconu incompatibil, #Mircea Diaconu procese, #Mircea Diaconu Parchet , #ministrul Culturii